De positieve kant: het goede reisnieuws van 2018 image

De positieve kant: het goede reisnieuws van 2018

Elke dag krijgen we weer updates over allerlei deprimerende misstanden rond de wereld. Maar er zijn dit jaar óók een hele mooie dingen gebeurd. Bij dezen: het goede reisnieuws van 2018!


Aan de wandel door de Wadi Rum-vallei (Foto: Anton Lecock (modified), Unsplash)

Epische routes: 3 nieuwe langeafstandswandelingen

Ben jij een échte avonturier met een vurige passie voor epische routes in de overweldigende natuur? Dan moet je deze drie nieuwe langeafstandswandelingen een keer gelopen hebben. In het Midden-Oosten ligt er bijvoorbeeld een toffe, nieuwe trail waar je u tegen zegt: de Jordan Trail. Deze langeafstandswandelroute van ongeveer 40 dagen en 650 km is speciaal uitgezet om de mooiste natuurlijke landschappen van Jordanië te combineren in één outdooravontuur. Lees hier meer over de andere twee routes.

https://columbusmagazine.nl/img/1000289/620
De grote schoonmaak is begonnen onder de Golden Gate-brug (Foto: The Ocean Cleanup)

Grote zeeschoonmaak: Ocean Cleanup gestart

De Nederlandse Boyan Slat was pas achttien toen hij met zijn gigantische project begon: het plastic in de oceanen opruimen. Vijf jaar later is het zover. Na het testen van maar liefst 273 schaalmodellen is het eerste echte schoonmaaksysteem in september 2018 te water gelaten. Er zijn nog wat opstartproblemen, maar de Great Pacific Garbage Patch moet er de komende jaren toch echt aan geloven! Lees hier meer over dit fantastische project.


Palmolieplantages verwoesten hele bossen (Foto: Sevki79 (modified), Wikimedia Commons)

Indonesië verbiedt nieuwe palmolieplantages

De natuur in Indonesië heeft het de laatste tijd zwaar te verduren gehad, maar het lijkt erop dat de eerste stappen naar een positieve verandering zijn gezet. Dit jaar heeft de Indonesische president Joko Widodo namelijk een officieel decreet ondertekend, wat betekent dat er de komende drie jaar geen nieuwe palmolieplantages bij gaan komen. Het werd hoog tijd! Lees hier in detail hoe palmolieplantages voor zoveel schade kunnen zorgen, en waarom óók wij betrokken zijn bij dit probleem.

https://www.columbusmagazine.nl/img/834763/620
Heb jij The Beach al eens gezien? (Foto: Brian KairuzUnsplash)

Fake news: Leo DiCaprio’s The Beach blijft tóch open

Ken je The Beach nog, die film met die azuurblauwe baai met dramatische kliffen? Dagelijks nemen 4000 (!) toeristen de boot naar het paradijselijke strand uit de film. Diverse media schreven dit jaar dat dit Hof van Eden dichtgaat. Maar daar bleek (gelukkig) niets van waar. De Toeristische Autoriteit Thailand ontrkrachtte deze geruchten als fake nieuws. Lees hier meer over dit bijzondere, maar ook razend populaire strand.

https://www.columbusmagazine.nl/img/809006
Het trekkingsseizoen in Nepal loopt van oktober tot mei (Foto: Reisreporter Haribobanaan)

Poolse fotograaf ontdekt magisch mooie gletsjer in de Himalaya

De Poolse fotograaf en waaghals David Kaszlikowski stuitte tijdens zijn beklimming van de K2 – de op één na hoogste berg ter wereld – op een nog onontdekte, verborgen gletsjer. Naar eigen zeggen had David, die de K2 beklom in het kader van zijn nieuwe documentaire K2 Touching the Sky, de goed verborgen gletsjer op 4600 meter hoogte nooit gevonden als hij zijn drone niet bij had gehad. Hij kon zijn ogen niet geloven toen het apparaat boven een deel van de Concordia-gletsjer zweefde, en een felblauwe gletsjerrivier van ruim vijf meter breed waarnam. Bekijk hier zijn opnames!


Heb je weleens nagedacht over een duurzame skitrip? (Foto: Kea MowatUnsplash)

Deze 9 wintersportgebieden zijn duurzaam bezig

Resorts zonder sneeuwkanonnen en skiliften op zonne-energie; kies voor een duurzame wintersportbestemming om het milieu een handje te helpen. Kiezen voor een duurzame wintersportbestemming komt onze planeet ten goede maar gaat níét per se ten koste van je wintersportervaring. Deze negen skiresorts in OostenrijkFrankrijk en Zwitserland verdienen wat ons betreft een pluimpje. Lees hier waar deze gebieden precies te vinden zijn.

https://columbusmagazine.nl/img/907032/620
Je kunt nu zónder duur visum rondreizen door China! (Foto: Michael Dehaspe © Columbus Travel)

Aziëfanaten opgelet: reis nu visumvrij door China!

Vlieg naar een bestemming in Oost-Azië en de kans is groot dat je overstapt in China. Door deze nieuwe regel kun je er zelfs een complete rondreis uitslepen! Voorheen mocht je met een transit visum (doorreisvisum) slechts 72 uur in China verblijven, mits je reisde via Shanghai of Peking – te kort voor een rondreis, let’s face it. Maar sinds kort is deze visumvrije periode verlengd naar 144 uur (zes dagen). Lees hier hoe je dat precies kan regelen.

https://columbusmagazine.nl/img/1000567/620
De Saharawoestijn wordt langzaamaan een stukje groener (Foto: bory67 (modified), Pixabay)

Afrika’s revolutionaire, groene muur. Ken je ‘m al?

Midden in de Saharawoestijn staat een opmerkelijke muur die het Afrikaanse continent van het oosten naar het westen verbindt: The Great Green Wall. Dit gigantische project heeft één doel: de strijd aan gaan met klimaatverandering en de afgelopen jaren is er al flink aan de weg getimmerd. Meer weten over deze bijzondere, groene muur? We hebben er dit jaar een artikel over geschreven!