Afrika’s revolutionaire, groene muur. Ken je ‘m al? image

Afrika’s revolutionaire, groene muur. Ken je ‘m al?

Midden in de Saharawoestijn staat een opmerkelijke muur die het Afrikaanse continent van het oosten naar het westen verbindt: The Great Green Wall. Dit gigantische project heeft één doel: de strijd aan gaan met klimaatverandering.


De Saharawoestijn wordt langzaamaan een stukje groener (Foto: bory67 (modified), Pixabay)

In 1952 kwam het eerste voorstel en in 2007 was het eindelijk zover: de allereerste bomen van de The Great Green Wall of the Sahara and the Sahel Initiative werden in de bodem gestoken. Sindsdien is er flink gewerkt aan de achtduizend kilometer lange en vijftien kilometer brede ‘muur’ van groene bomen die door elf verschillende Afrikaanse landen loopt. Het gaat nog jaren duren voordat de muur af is, maar in Senegal staan al elf miljoen gebladerde exemplaren in de woestijn. Maar hoe helpen al die bomen precies in de strijd tegen klimaatverandering?

Hoe helpen bomen verwoestijning tegen te gaan?

In eerste instantie werd het project opgezet om de verdere verwoestijning van de regio rond de Saharawoestijn te voorkomen. Dankzij de verandering van het wereldwijde klimaat is de regio nóg droger geworden, wat veel problemen voor de lokale bevolking heeft opgeleverd. De bomen van de Great Green Wall moeten er deels voor zorgen dat het zand zich niet verder verspreidt, wat de leefomstandigheden op het platteland ook zou moeten verbeteren.

Na een decennium van bomen planten blijkt dat de muur niet alleen de woestijn een stukje heeft groener heeft gemaakt. De muur heeft namelijk de meeste resultaten geboekt op het gebied van voedselvoorziening en zelfredzaamheid. Nu grote stukken woestijn in ‘productieve landschappen’ zijn veranderd doen veel vrouwen aan ‘ecosysteem management’ en verbouwen ze groente in de woestijn. Dat heeft nieuwe werkgelegenheid opgeleverd. Daarbij hoeven vele dorpelingen nu een véél kleinere afstand af te leggen om aan voedsel te komen.

Zo zie je maar: als we een klein beetje ruimte scheppen voor de natuur, gaan we er al snel grote stappen op vooruit. Wat denk jij, zouden er nog veel meer groene muren moeten komen, misschien zelfs in Europa? Laat het me weten!