In deze 9 gebieden kun je duurzaam op wintersport image

In deze 9 gebieden kun je duurzaam op wintersport

Resorts zonder sneeuwkanonnen en skiliften op zonne-energie; kies voor een duurzame wintersportbestemming om het milieu een handje te helpen.

Kiezen voor een duurzame wintersportbestemming komt onze planeet ten goede maar gaat níét per se ten koste van je wintersportervaring. Deze negen skiresorts in Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland verdienen wat ons betreft een pluimpje.

Oostenrijk

Door het Oostenrijkse Kaprun rijden gratis bussen. Hiermee wordt het aantal auto’s in het gebied beperkt. Ook wordt er zonne-energie gebruikt om de liftjes te laten werken, worden er bomen bij geplant en is er een elf kilometer lang rioolbuizenstelsel om afvalwater weg te voeren van de berg en gletsjer. De skigebieden van Planner Alm en Unterberg in Oostenrijk zijn kleinschalig en enkel bedekt met natuurlijke sneeuw.

Frankrijk

Het Franse skigebied Avoriaz is zelfs volledig autovrij, waardoor je je dóór het stadje op ski’s kunt blijven voortbewegen. De straatlampen zijn er verder energiebesparend en je kunt er rondcrossen op elektrische sneeuwscooters. Ten slotte maken ze er gebruik van een isolatietechniek waarmee hitte wordt binnengehouden door sneeuw op de daken.


Sneeuwkannonen zijn belastend voor het milieu (Foto: MattiPaavola (modified), Wikimedia Commons)

Les Menuires is sneeuwkanonvrij, wat betekent dat er alleen niet-geprepareerde pistes liggen. Verder word je er gestimuleerd om je appartement te delen met anderen en te carpoolen. Skioord Lans-en-Vercors, wederom in Frankrijk, doet er veel aan om de impact te beperken. Zo worden slechts twee pistes bedekt met kunstsneeuw en is men er actief bezig met de bescherming van dieren en de heraanleg van begroeiing.

Zwitserland

Disentis-Sedrun, Les Marécottes en Schatzalp zijn wintersportgebieden in Zwitserland met uitsluitend natuurlijke sneeuw.

Ben jij bekend met duurzame wintersportgebieden die we in dit artikel nog niet hebben vermeld? Laat het ons zeker weten in de reacties hieronder!

Hoofdafbeelding Kea MowatUnsplash