Jordanië

Jordanië ligt in het Midden-Oosten en wordt omringd door Israël, de Westelijke Jordaanoever, Irak, Syrië en Saudi-Arabië. Het grenst ook aan de Jordaanrivier en de Dode Zee . Het inwonersaantal van het land komt uit op zo’n 6,5 miljoen inwoners. Er heerst voornamelijk een woestijnklimaat in Jordanië, het westen heeft meer weg van een mediterraan klimaat.

De labyrintische downtown van de hoofdstad is Amman is een must-see. Je vindt er spectaculaire Romeinse ruïnes zoals het Romeinse theater, de citadel, maar ook moskeeën, kleurrijke marktjes en koffiehuizen die centraal staan in het Jordaanse leven. Daarnaast zijn er vele goede restaurants, uitgaansgelegenheden en winkels om te shoppen. Bezoek ook eens het grote kruisvaarderskasteel in Kerak op zo’n 125 kilometer vanaf Amman.

Petra is een historische stad die tot een van de zeven wereldwonderen behoort. De stad is gelegen tussen rotsen en kloven. De Al-Khazneh, ook wel de Schatkamer van Petra genoemd is wellicht het bekendste monument bestaande uit roze-roodachtige rotsen. Bezoek ook het voormalige klooster en het grootste gebouw in Petra, El Deir. De stad heeft zoveel ‘schatten’ dat je aan een dag misschien niet eens genoeg hebt.
De stad Jerash wordt, naast Italië, gezien als een van de grootste en best bewaarde plaatsen met Romeinse architectuur in de wereld en is een uitgebreide archeologische site.

Dana Wildlife Reserve is voor de liefhebbers van wilde dieren een must, maar het is ook een prachtige plek om te wandelen of te hiken. Het centrale punt van het reservaat is het 15e eeuwse dorp van Dana gelegen bij een afgrond met uitzonderlijk uitzicht over de vallei.

Voor een relaxte zonvakantie ga je naar Akaba , de enige havenstad van Jordanië. Gelegen aan de Rode Zee kun je lekker op het strand liggen, maar je kunt ook deelnemen aan duik- of snorkelexcursies en de koraalriffen bewonderen. Akaba is tevens het vierlandenpunt, waar je met helder weer uitzicht hebt over Israël, Egypte en Saudi-Arabië. In de omgeving kun je in Rihab een bezoek brengen aan de St. Gregoriuskerk, of naar de mooie Wadi Rum woestijn. In de badplaats Tala Bay kun je tot rust komen op de stranden. Wandel door de jachthaven, of trek door het achterland om over de door Romeinen aangelegde Via Traiana Nova te rijden en de Sharah bergen te zien.

In dit Arabische land is veel te ontdekken voor klimmers, natuurliefhebbers en cultuurreizigers.

Informatie over Jordanië

Alle highlights van Jordanië

Beste foto's & tips van Jordanië

'460787' door enroute2 '460787' door enroute2

Jordanië

Jordanië

Kings Highway

enroute2

De oude koninklijke handelsroute Kings Highway, die over een lengte van 350 kilometer Jordanië doorsnijdt, rijgt vele interessante bezienswaardigheden aaneen, w.o. Mount Nebo, Petra en Wadi Rum. Maar deze schilderachtige weg heeft nog meer te bieden, want je passeert kleine dorpjes en de mooiste berg- en woestijngebieden. Het is geen straf om een reis van een aantal uren via deze route af te leggen.

'486205' door enroute2 '486205' door enroute2

Jordanië

Jordanië

Saint George kerk in.

enroute2

Het interieur van de Grieks Orthodoxe Saint George kerk in Madaba is bijzonder fraai, maar het oude vloermozaïek met een plattegrond waarop alle bekende Bijbelse plaatsen in het Midden-Oosten zijn afgebeeld is de voornaamste trekpleister. De heilige kaart is waarschijnlijk gemaakt om pelgrims te helpen bij hun zoektocht naar heilige plaatsen. Ooit was de kaart 6 bij 16 meter. Het mozaïek werd vermoedelijk 560 na Christus door een onbekende kunstenaar gemaakt. In 1884 werden de mozaïeken in Madaba toevallig ontdekt tijdens de bouw van nieuwe huizen. Een derde van de twee miljoen gekleurde steentjes die het mozaïek vormen, heeft het al die eeuwen overleefd. Op deze foto is de kaart niet te zien, des te meer reden om daar zelf een kijkje te gaan nemen.

'489023' door MiekeDeHaas '489023' door MiekeDeHaas

Jordanië

Jordanië

Knuffelbeer Joop

MiekeDeHaas

Dit is grote Joop De Knuffelaar. Hij kijkt wat nors maar is super aardig. We kwamen hem tegen in de Soek van Madaba. Deze grote jongen hoopt dat vele zijn maiskorrels komen kopen. De mais komt wel 'vers' uit zijn blikken ! Voor wie niet van mais houdt verkoopt hij ook nog iets wat bestrooit is met schijfjes sinaasappels. Hij komt tot zijn recht wanneer je de foto vergroot

Praktische informatie over Jordanië

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  maart t/m mei, oktober en november
 • Internet extentie
  jo
 • Hoofdstad
  Amman
 • Aantal inwoners
  5,5 miljoen
 • Oppervlakte
  2,2x Nederland
 • Reistijd
  5:00
 • Talen
  Arabisch
 • Religie
  islam (92%), christelijk (6%)
 • Tijdsverschil
  1 uur later
 • Tijdverschil
  1 uur later
 • Telefooncode
  962
 • Voltage
  230 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  visum bij aankomst halen
 • Douane
  visum bij aankomst halen
 • Prikken
  DTP, Hepatitis A, gele koorts
 • Aanvlieghaven
  Amman (AMM)
 • Nationale feestdagen
  25 mei Onafhankelijkheidsdag, 14 november Herdenkingsdag Koning Hoessein

Kaart van Jordanië en omgeving

Gebaande paden op de Columbus-manier: Petra, Jordanië

Petra is ongetwijfeld een van de indrukwekkendste antieke steden ter wereld. De Nabateeërs, een Arabisch handelsvolk, hakten hier tempels, tombes en talloze bijgebouwen uit het steen. Het bekendste gebouw is waarschijnlijk Al-Khazneh, de Schatkamer, waarvan alleen de façade zichtbaar is en niet het...

Petra is ongetwijfeld een van de indrukwekkendste antieke steden ter wereld. De Nabateeërs, een Arabisch handelsvolk, hakten hier tempels, tombes en t...

Reisreporters Jan-Petra in Jordanië

Online Columbus Community-leden Jan Bouma en Petra Jasperse zijn echte geluksvogels. Hun inzending voor de Columbus-wedstrijd ‘Reisfoto van het Jaar 2013’ kwam als winnaar uit de bus en prijkt op de cover van de vorige editie van Columbus. De foto van de tufstenen rotsen van Cappadocië in Turkije l...

Online Columbus Community-leden Jan Bouma en Petra Jasperse zijn echte geluksvogels. Hun inzending voor de Columbus-wedstrijd ‘Reisfoto van het Jaar...

Recordaantal bezoekers Petra

Sinds het Jordaanse Petra op de lijst van zeven wereldwonderen staat, hebben een half miljoen mensen de ruïnes bezocht. Er zijn nieuwe maatregelen aangekondigd om de toeristische voorzieningen te verbeteren.

Sinds het Jordaanse Petra op de lijst van zeven wereldwonderen staat, hebben een half miljoen mensen de ruïnes bezocht. Er zijn nieuwe maatregelen aan...