Lelijke eendjes: deze 5 steden zijn mooi van de lelijkheid image

Lelijke eendjes: deze 5 steden zijn mooi van de lelijkheid

Ken je dat gevoel? Je bent net aangekomen in een nieuwe stad, kijkt uit het auto-, bus- of treinraampje en denkt: wat is het hier lelijk. Toch is het zaak om verder te kijken dan je neus lang is. Ga mee op ontdekking en laat je verrassen.


1. Ga op urban safari in Charleroi, België

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

« Bisous M' Chou » #skyline #industrial #factory #terril #rando #landscape #paysage #photography #charleroi #belgique

Een bericht gedeeld door Laura Lesage (@la_lesage) op

Het Belgische Charleroi is met haar industrie niet de mooiste stad van het land. (Foto: Instagram)

De Belgische stad Charleroi heeft geen al te beste reputatie: in 2008 werd de stad verkozen tot de lelijkste en somberste stad van de wereld. De redenen hiervoor waren de smerige straten, vervallen fabrieken, verloederde huizen, verlaten metrostations, luchtvervuiling, het huis van Marc Dutroux, criminaliteit en hoge werkloosheid. De verkiezing gaf de stad tegen alle verwachtingen in een boost. Steeds meer mensen trekken naar Charleroi om met eigen ogen al het ‘lelijks’ te aanschouwen; iedereen is uiteindelijk toch benieuwd naar een stad die wordt benoemd als lelijkste stad ter wereld? Zo worden er tegenwoordig stadssafari’s georganiseerd in Charleroi waarbij je kennismaakt met de meest deprimerende straat van België, een mijnterril (een ophoping van steenafval) beklimt en een verlaten metaalfabriek en de verlaten metrolijnen bezoekt. Op die manier wordt het sombere industriële karakter van de stad gebruikt om juist toeristen aan te trekken. Ook verschijnen hippe koffiebarretjes in het stadscentrum en culturele centra als Quai 10. Zo zie je maar; zelfs in de ‘lelijkste stad van de wereld’ kun je je vermaken. 
 

2. Ontdek de grauwe Sovjetgeschiedenis van Chisinau, Moldavië
 

Het uiterlijk van de Moldavische hoofdstad Chisinau wordt gekenmerkt door kolossale Sovjet-flats. (Foto: Instagram)

Chisinau, de hoofdstad van Moldavië mag niet op deze lijst ontbreken. Het voormalige Sovjet land ligt tussen Roemenië en Oekraïne en staat bekend als een van de armste landen van Europa. Doordat het land lange tijd onder de communistische Sovjet-Unie viel, zie je in het straatbeeld van de hoofdstad vooral grote en grauwe flats. Veel gebouwen zijn vervallen en verloederd. Er zijn nauwelijks noemenswaardige bezienswaardigheden. Toch is een citytrip naar Chisinau de moeite waard. Een bezoek aan Chisinau geeft je een goed inkijkje in het Moldavische leven. Struin door de brede straten en wandel over grootse pleinen. Ook vind je in de stad orthodoxe kerken met gouden daken. Chisinau wordt omgeven door goede wijngaarden als Cricova en Asconi en een bezoekje aan zo’n wijngaard is zeker de moeite waard. Voor de reiziger met een kleine portemonnee is Chisinau eveneens een goede optie. Moldavië is een goedkoop land en in Chisinau kun je in het vijfsterrenhotel ‘Pasha’ al voor 62 euro in een luxe tweepersoonskamer overnachten. Eerlijk; de inrichting ziet er nogal ouderwets uit, maar dat heeft ook wel zijn charme, toch? 
 

3. Ontdek de nieuwe kant van vervuilde industriestad Katowice, Polen
 

Katowice wordt nog altijd geaossocieerd met haar grauwe gebouwen en industriële verleden. (Foto: Instagram)

Waar het gepolijste Krakau bekendstaat om haar prachtige sprookjesachtige stadscentrum, staat Katowice eerder bekend om haar verleden als industriestad. Katowice was dan ook het epicentrum voor de steenkolen-, staal- en chemische industrie. Dit resulteerde in een zwaar vervuild Katowice en omgeving. De stad stonk, lag er grauw bij en de inwoners schaamden zich voor hun stad. Katowice weet echter het industrieverleden van zich af te schudden. Zo zul je tijdens een citytrip in Katowice zien dat de stad zich vernieuwt en steeds hipper begint te worden. Een goed voorbeeld daarvan is het centrale marktplein Rynek. Dit centrale plein werd in 2015 voorzien van een waterpartij, ligstoelen en palmbomen. Ook vind je in Katowice de Kathedraal van Christus de Koning, de grootste kathedraal van Polen. Verder vind je er Spodek, een futuristisch uitziende schotelvormige concert- en evenementenhal. Wat de stad ook bijzonder maakt zijn de vele verschillende bouwstijlen. Zo kun je tijdens een wandeling door de stad elementen uit de renaissance, barok, art nouveau, modernisme, communisme en neogotiek terugvinden. Tot slot kunnen museumliefhebbers hun hart ophalen in Katowice. In het Silezische museum vind je Poolse schilderijen van 1800 tot 1939 en allerlei werk op het gebied van lokale geschiedenis, cultuur, archeologie, etnografie en beeldende kunst. Wat helemaal speciaal is, is de nieuwe sectie die in 2015 werd geopend in een voormalige kolenmijn. Katowice maakt dus volop gebruik van haar grauwe verleden en ziet de toekomst weer zonnig tegemoet. 

 

4. Verbaas je over de contrasten in Ulaanbaatar, Mongolië
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#filtered #ulaanbaatar #mongolia

Een bericht gedeeld door Unubold (@unubold) op

De Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar bestaat vooral uit grote flatblokken en drukke avenues. (Foto: Instagram)

Ulaanbaa … wat? Nee, de hoofdstad van Mongolië zal je niet bekend voorkomen. Voor Mongolen is het daarentegen wel de place to be. In dit Aziatische land wonen drie miljoen mensen, waarvan ongeveer een derde in de hoofdstad. Als westerse toerist zul je je even achter de oren krabben: de stad is industrieel en bestaat voor een groot deel uit beton. Maar er zijn óók boeiende contrasten. Denk hierbij aan een traditionele tempel omgeven door constructieplaatsen en moderne gebouwen of een boeddhabeeld midden tussen de hoogbouw. Voor de rest kent de stad vooral brede avenues, grote Sovjet flats en braakliggende terreinen. Waarom je de stad dan tóch zou moeten bezoeken? Vanwege de omgeving. Ulaanbaatar is een goed beginpunt van jouw reis door het uitgestrekte Mongolië. Zo ben je vanuit de hoofdstad binnen een uur in het Gorkhi-Terelj National Park. Hier geniet je van de mooiste uitzichten en rotsformaties. Je kunt er wandelingen maken, paardrijden, nomadenfamilies bezoeken en ook kun je zwemmen in een van de vele meren. Hiernaast tref je in het park een gigantische biodiversiteit aan. Vanuit het grauwe Ulaanbaatar ben je dus binnen no time in de uitgestrekte Mongoolse natuur! 
 

5. Maak kennis met het weer opkrabbelende Detroit, Verenigde Staten
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@galeriasenda @vu_galerie @vu_photo @philarthropic_circle #nomoreflags #jordibernado #detroit #usa #america

Een bericht gedeeld door Jordi Bernadó (@jordi_bernado) op

De Amerikaanse stad Detroit is volledig in verval geraakt en kent veel leegstaande huizen. (Foto: Instagram)

De in Michigan gelegen Amerikaanse stad Detroit, ook wel Motor City, was ooit hét centrum van de Amerikaanse auto-industrie. In zijn hoogtijdagen woonden er twee miljoen mensen. Nu zijn dat er nog maar 680.000 … Dit heeft alles te maken met de teloorgang van de Amerikaanse auto-industrie in de jaren tachtig en negentig. Hierdoor heeft verloedering opgetreden in de Amerikaanse stad. In juli 2013 is de gemeente Detroit zelfs failliet gegaan. Dit heeft erin geresulteerd dat gebouwen leegstaan, huizen verloederd zijn en er veel misdaad is in de stad. Niet de leukste stad voor een gezellige citytrip zou je in eerste instantie denken. Desondanks is Detroit aan het opkrabbelen. De gemeente heeft ervoor gekozen veel gebouwen te slopen, waardoor lege ruimtes ontstonden. Buurtinitiatieven hebben er vervolgens voor gekozen om deze ruimtes op te vullen met moestuinen, parkjes en speelplaatsen. Ook zijn bomen geplant door de gemeente, wat Detroit een groener karakter heeft gegeven. Dit ruimtelijke groene karakter en de relatief lage huren trekken veel mensen van buiten de stad aan, waaronder creatievelingen die bedrijfjes opzetten in de leegstaande panden; denk bijvoorbeeld aan galerietjes of yogastudiootjes. Er gebeurt veel in Detroit en het zal vast niet lang meer duren voordat de stad op en top hip is. Detroit ontleent zijn charme juist aan het vervallen karakter en het feit dat de stad weer aan het opkrabbelen is. Urban Exporers zullen hun vingers ongetwijfeld aflikken bij deze stad … 

 

Hoofdafbeelding: Doug ZubaUnsplash