Adem de sfeer van de Bauhaus-stroming in Weimar en Dessau image

Adem de sfeer van de Bauhaus-stroming in Weimar en Dessau

Modernistische, simplistische, sobere vormen… Het Bauhaus heeft veel invloed gehad in de hedendaagse architectuur, kunst en design. Ga naar Weimar en Dessau en dompel jezelf onder in deze invloedrijke stroming.


De kunstacademie ‘Bauhaus’ werd in 1919 opgericht door architect Walter Gropius in de Duitse stad Weimar. De opleiding heeft een grote vernieuwing betekend op het gebied van architectuur, kunst en design. Uiteindelijk is Bauhaus zelfs de meest invloedrijke stroming van de twintigste eeuw op gebied van architectuur, kunst en design geworden. De academie ontstond in Weimar. Helaas werd door de jaren heen het politieke klimaat in de Duitse stad steeds rechtser. Na zeven jaar in Weimar te zijn gevestigd, is de opleiding verhuisd naar Dessau. Hier kwam de focus meer op design te liggen. Uiteindelijk heeft het Bauhaus in 1932 ook Dessau moeten verlaten. Er is aanvankelijk nog geprobeerd om de opleiding als particulier instituut voort te zetten in Berlijn. Duitsland werd helaas te nationaalsocialistisch en in augustus 1933 heeft het Bauhaus haar deuren moeten sluiten. Daarna gingen veel Bauhäusler naar het buitenland en heeft de beweging zich verspreid.
 

Interessante Bauhaus-gebouwen die jij moet bezoeken tijdens je trip

Het bekendste Bauhaus-gebouw

Het bekendste Bauhaus-gebouw is het onderkomen van het Bauhaus, gelegen in Dessau. Het complex is in 1926 gebouwd en ontworpen door de oprichter van Bauhaus, Walter Gropius. In het gebouw kun je onderwijsruimtes, werkplaatsen, de mensa en een auditorium vinden. Nu kun je het gebouw bezoeken en er zelfs slapen! 
 

Neem een kijkje in het originele Bauhaus; je kunt er zelfs overnachten! (Foto: Instagram) 
 

Bauhaus Museum Dessau

Op 8 september dit jaar heeft het Bauhaus Museum haar deuren geopend in Dessau, dit in het kader van het 100-jarig bestaan van de stroming. Het museum geeft informatie over de geschiedenis van het Bauhaus en de bezoekers krijgen goed te zien wat de stroming inhoudt en heeft betekend. Het museum ligt in het Stadtpark, en het idee achter het gebouwontwerp is ‘huis in een huis’. 
 

Leer de stroming beter kennen in het Bauhausmuseum in Dessau. (Foto: Instagram)
 

Het oorspronkelijke Bauhaus-gebouw Weimar

Dit is het gebouw waar het Bauhaus werd opgericht in 1919 in Weimar. Honderd jaar later is het gebouw nog steeds in gebruik als kunstacademie. Bij een bezoek aan het gebouw kun je je laten rondleiden door een van de studenten. Hier waan je je helemaal in de begintijd van de Bauhaus-stroming. 
 

Het gebouw waar Bauhaus werd opgericht in 1919 is nog steeds in gebruik als kunstacademie. (Foto: Instagram)
 

Bauhaus museum Weimar

Ook in Weimar is dit jaar een nieuw Bauhaus museum geopend en heeft net als het gebouw in Dessau een typerend minimalistisch karakter. ’s Nachts is het verlicht, waardoor de sfeer weer heel anders is dan overdag. 
 

Het Bauhausmuseum in Weimar heeft overdag en 's nachts een heel andere uitstraling. (Foto: Instagram)

 

Hoofdafbeelding: Pixabay