Cruises

Harde cijfers: zó vervuilend zijn cruiseschepen

Gepubliceerd: 11 feb 2019 | Cruises | Natuurreizen 2
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: cruiseschepen zijn heel slecht voor het milieu. De CO2-uitstoot van een cruiseschip staat gelijk aan de uitstoot van 84.000 (!) autos. Dat is voor ons wel even een eye-opener.


Cruiseschepen zijn heel belastend voor het milieu (Foto: Norske)

Cruises zijn flink in opkomst. In 2018 werd een recordaantal bezoekers verwelkomd op de cruiseschepen: 27,2 miljoen reizigers wereldwijd. Goed nieuws voor die sector, slecht nieuws voor het milieu. Cruiseschepen behoren tot de grootste vervuilers van de vervoersmiddelen.

Laten we er een paar onderzoeken bijpakken. Allereerst het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2017, dat de CO2-emissies per dag en per vakantie naar vervoermiddel uitrekende. Eén passagier van een zeecruise stoot gemiddeld 225 kilo CO2 per dag uit. Die cijfers spreken pas echt tot de verbeelding als daar iets tegenoverstaat. Komt 'ie: dat is 10x zo vervuilend als een nachtje kamperen in een tent.

The Guardian (2016) doet er nog een schepje bovenop. Als een cruiseschip begint te varen, starten qua CO2-uitstoot 84.000 auto's de motor. Dan hebben we het nog alleen over CO2, en 'dat valt nog mee'. De stikstofuitstoot staat gelijk aan 400.000 auto's en de fijnstof is te vergelijken met 1 miljoen auto's.


Een cruise is 10x zo vervuilend als kamperen in een tent (Foto: Chris Burkhard)

Hoe komt dat? Cruiseschepen zijn varende megahotels. Voordat zo'n enorm gevaarte in beweging komt, moet er een enorm krachtige motor op volle toeren draaien. Daarnaast zijn cruiseschepen wel duurzaam in de zin dat ze lang meegaan (20-25 jaar), maar verouderde schepen doen het milieu juist meer kwaad. De groene ontwikkelingen van de laatste decennia hebben bij vele schepen de boot gemist.

Ook niet onbelangrijk: de brandstof. Cruiseschepen varen op zware en goedkope stookolie waar nog veel zwavel inzit. De Volkskrant (2018) liet door een milieuorganisatie uitrekenen dat de cruises qua zwaveldioxide net zoveel uitstoten als 376 miljoen auto’s. Dit gas irriteert de longen bij inademing en kan leiden tot zure regen.

Gelukkig is er ook goed nieuws. In 2020 daalt het maximaal toegestane zwavelgehalte van 3,5 naar 0,5 procent en zullen de cruiseschepen een stuk minder vervuilend zijn.

Duurzaam alternatief

Reisreporter Karin Mooren tipte ons over een duurzaam alternatief: de elektische cruise. Door de Nærøyfjord kun je met een volledig elektrische boot van de natuur genieten. Het is een paar duiten duurder, maar de voordelen zijn groot: geen dieseldampen, geen lawaai en vooral minder belasting van het milieu.

deel dit artikel met je vrienden:
 

2 reactie(s) bij "Harde cijfers: zó vervuilend zijn cruiseschepen"

  • profile image comment

    Hi Karin, wat een goede tip! We gaan er iets mee doen, bedankt!

    Door pimwestenberg • geplaatst op 2019-02-19 09:25:29
  • profile image comment

    Gelukkig is er soms wel een elektrisch alternatief: de fjordcruise in het Nærøyfjord bij Flåm kun je maken met een volledig elektrische boot. Het kost iets meer, maar je zit niet in de dieseldampen en het lawaai, én het is een heel duurzame manier om de prachtige fjorden te zien.

    Door karinm • geplaatst op 2019-02-15 11:44:12

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Nederlanders worden teruggehaald uit Sri Lanka vanwege aangescherpt reisadvies

Buitenlandse Zaken waarschuwt reizigers om alleen naar Sri Lanka af te reizen als het noodzakelijk is. Er is een groot risico op vervolgaanslagen door voortvluchtige terroristen. Honderden Nederlanders die nu in Sri Lanka zijn moeten direct het land verlaten.

Buitenlandse Zaken waarschuwt reizigers om alleen naar Sri Lanka af te reizen als het noodzakelijk is. Er is een groot risico op vervolgaanslagen door...

Partyende pinguïns; het is wereldpinguïndag

25 april staat in het teken van de pinguïn. Niet alleen omdat het beestje zo populair is, maar vooral om aandacht te vragen voor het leefgebied van de pinguïn. Dieren- en milieuorganisaties hebben deze dag in het leven geroepen omdat het beschermd moet worden. Lees hier hoe jij kunt helpen.

25 april staat in het teken van de pinguïn. Niet alleen omdat het beestje zo populair is, maar vooral om aandacht te vragen voor het leefgebied van de...

Stewardess of model? Make-up your mind

De meeste luchtvaartmaatschappijen stellen nog altijd strenge eisen aan het uiterlijk van stewardessen. Maar er is één rebel aan de horizon. Luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic gaat voor naturel.

De meeste luchtvaartmaatschappijen stellen nog altijd strenge eisen aan het uiterlijk van stewardessen. Maar er is één rebel aan de horizon. Luchtvaar...