Vogels spotten in Bigi Pan
Nickerie,
Suriname
Bigi Pan is een fraai natuurgebied van 68.000 ha in de buurt van de stad Nieuw-Nickerie. Het is een grote lagune met brak water waar wel zo'n 120 soorten vogels voorkomen. Met een smalle boot (een soort korjaal) vaar je eerst een stuk langs de mangroven bij de rivier de Nickerie. Dan moet de boot over een sleephelling naar het Jamaerkanaal. Stel je van de steigers daar om in en uit te stappen niet veel voor, maar het lukt.
Het Jamaerkanaal is meerdere kilometers lang en omdat het kanaal vrij smal is kun je hier al heel wat zien. De bootsman heeft scherpe ogen en doet erg zijn best om je mooie fotomomenten te bezorgen. Een stukje terugvaren vindt hij geen enkel probleem. Moerasreigers, ani's, buizerdsoorten, spechten, kaaimannen, je komt het allemaal tegen. Het landschap is heel gevarieerd, soms als een bos dichtbegroeid en op andere momenten een soort zwamplandschap.
Dan bereik je het grote meer (de Bigi Pan). Wij waren er aan het eind van de regentijd. Dan staat het water nog te hoog voor de rode ibissen, die hier als waadvogel hun eten komen halen. Voor hun vogelpootjes was het water nog te diep, voor de vissers niet. Die staan er tot hun middel in het water om hun netten leeg te halen. Vooral tilapia komt hier in grote hoeveelheden voor. Bigi Pan is een bijzonder beheersgebied. Dit betekent dat er wel gevist mag worden maar slechts op beperkte schaal gejaagd. Stropers trekken zich daar weinig van aan want de waterkip (de kaaiman) en de boomkip (de leguaan) zijn geliefd. Leguanen moeten levend verkocht worden omdat hun vlees heel snel bederft.
Aan de randen van dit grote meer staan heel veel bomen in het water. Daar is natuurlijk van alles te zien. Wij hadden het geluk om er een fraaie ransuil en visarenden te spotten. Buizerds en sterns zijn er volop. Voor kenners van Surinaamse vogelnamen: kijk ook uit naar de skurki, de sabaku en de snepi.
Tot slot nog wat praktische tips: zorg voor voldoende drinkwater, een pet en een hoge factor zonnebrand want je vaart uren in een open boot. Ook muggenbestrijdingsmiddel kan geen kwaad om mee te nemen, al hebben wij dat zelf nauwelijks nodig gehad.
Vanuit Paramaribo worden er twee-daagse excursies naar dit gebied georganiseerd. Dat scheelt je veel geregel.
Extra leuk is het feit dat alle uitleg onderweg gewoon lekker makkelijk in het Nederlands is.