Marowijne en Galibi foto's & tips

'84026' door GrietBuis '84026' door GrietBuis

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Langetabbetje.

GrietBuis

Met de korjaal aangekomen in Langetabbetje. Alle gasten moeten onder de poort (tak met bladeren) doorlopen om de slechte geesten te verjagen.

'355532' door sgtravel '355532' door sgtravel

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Drie op een vat !!

sgtravel

Tijdens het bezoek aan een dorpje langs de Marowijne rivier kwam ik langs deze drie jongens die de grootste lol hadden met een olievat. Ze gingen eerst met z'n drieën tegelijk op het vat zitten en lieten hem dan naar achteren rollen waardoor zij op de gond terecht kwamen, deze vaten worden gebruikt om de goudmijnen op de rivier te voorzien van olie.

'351766' door sgtravel '351766' door sgtravel

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Sunset in Loka Loka

sgtravel

Net terug van een reis door Suriname, hierbij vast de eerste foto !!! Heb deze foto genomen nabij het dorp Loka Loka gelegen aan de Marowijne rivier, deze jongen was met zijn broer aan het spelen langs de waterkant en wilde maar wat graag met z'n korjaal op de foto. Volgende foto's volgen snel !!!

'404357' door lisannedebarse '404357' door lisannedebarse

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Het oerwoud van...Sur

lisannedebarse

De jungle van Suriname is goed te bewonderen vanuit de korjaal, hét vervoersmiddel van het binnenland. Deze korjaal vaart op de Cottica Rivier, in de buurt van het dorpje Tamarin (district Marowijne).

'379816' door sgtravel '379816' door sgtravel

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Boom kip

sgtravel

De leguaan zat in de boom voor m'n huisje in Loka loka. tussen alle groen bladeren viel hij eerst niet op tot ik voor het huisje zat en iets zag bewegen tussen de bladeren, gelijk m'n telelens op de camera gedaan met de ze foto als resutaat !!!

'84489' door GrietBuis '84489' door GrietBuis

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Tandem ..........

GrietBuis

Wat een geluk!

'531634' door Cobinho '531634' door Cobinho

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Een beetje stiekem

Cobinho

Na een verrassende bustocht (zie de foto's van de afgelopen dagen) zijn Eefje en ik aangekomen in Albina. Dit is de hoofdplaats van het district Marowijne, het ligt in een bocht van de rivier Marowijne, tegenover Saint-Laurent-du-Maroni (Frans-Guyana). (bron:Wikipedia) We maken hier een stop om te lunchen en dan zullen we allemaal per bootje vervoerd worden naar Galibi... in de hoop om zeeschildpadden te zien. Eefje en ik zijn dol op boottochtjes, maar voor deze zijn we gewaarschuwd, meer dan een uur en in een niet al te groot bootje met veel mensen, hun bagage en proviand. WACHT... we zijn gewaarschuwd, dus ineens is de grootte van de groep verdubbeld! Ik maak me toch geen zorgen, want ik ben dol op boottochtjes... hoe dan ook. De lunch is verorberd en we wachten op ons boottochtje. Ik besluit om een after-lunch-loopje te gaan doen. Het is me verteld dat men het niet leuk om op de plaat gezet te worden. Ik zie een groepje... ik heb geen idee wat ze aan het doen zijn, waar ze bezig mee zijn. Ik ben natuurlijk razend benieuwd, maar ik weet dat ze het niet echt op buitenstaanders hebben... maar ik vind de setting wel aardig (location, location, location). Dus ik schiet mijn plaatje en vervolg stilletjes mijn weg!

'267367' door Fransvdg '267367' door Fransvdg

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Dansende Inheemse...d

Fransvdg

Tijdens ons verblijf in Galibi trad er een Inheemse (dus Indiaanse) dansgroep voor ons op. Deze twee oudere dames maakten daar deel van uit.

'305837' door ATielemans '305837' door ATielemans

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Knipoog van een...lui

ATielemans

Op weg vanuit Galibi naar Paramaribo lag midden op de rijweg, deze luiaard. Hoogstwaarschijnlijk uit een boom gevallen. Hij deed zijn naam eer aan, al zwalkend en wankelend viel hij over de weg heen. Om te voorkomen dat hij zou worden overreden door de heen en weer rijdende vrachtwagens bij de aanleg van de nieuwe weg, hebben we met behulp onze gids, deze luiaard gered de dood. Een luiaard heeft grote klauwen aan zijn poten, zeer pijnlijk om daarmeer in aanraking te komen. Met behulp van enkele dikke takken waar het beest zich aan vast kon grijpen hebben we heb van de weg af kunnen halen. Zelfs in de greppel van de weg, zwalkte hij nog steeds op zijn poten waardoor hij iedere keer weer terugviel in de greppel. Dus nog maar een stukje verder geholpen. eenmaal bij de stam van een boom aangekomen, zagen we plotsklaps dit luie beest veranderen. Snel en voortvarend klom hij langs de stam van de boom weer omhoog om daar zijn favourite positie weer in te nemen, zoals we de luiaards vaak zien, hangend aan de poten in een boom.

'266777' door liane '266777' door liane

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Zwarte gier

liane

In plaatsje Galibi vlogen allemaal zwarte gieren rondom de visser die net bezig waren hun vis binnen te halen. Ze waren zo brutaal dat ze gewoon bleven zitten voor de foto!

'531718' door Cobinho '531718' door Cobinho

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Ruw weer bounty stran

Cobinho

Eefje en ik stappen in ons bootje en gaan natuurlijk helemaal voorin zitten, het beste zicht! We zijn klaar voor Galibi. De `kapitein' waarschuwt voor een ruw tochtje: klein bootje, stevige stroming en slecht weer. Ach, we zijn wel wat gewend en we vinden dat het tijd is om te gaan... waar wachten we nog op! Al binnen de minuut slaan eerste golven de boot binnen. Geen enkel plekje op het lijf is nog droog. Plastiek zeilen worden uitgerold en over de mensen gedaan. Eefje is intussen al naar achter gevlucht! Ik laat me niet kennen en blijf zitten! Dat houd ik ook niet al te lang vol, ondanks al het plastiek en verkas ook snel naar achteren, waar het een stuk minder nat is. De tocht duurt bijna anderhalf uur. Iedereen is tot op het bot kletsnat en heeft last van een `houten kont'. Uiteindelijk komen we aan in Christiaankondre. De volgende 3 dagen zullen we hier verblijven... ver weg van de bewoonde wereld, alleen te bereiken per boot. In de avonduren hebben we elektriciteit en er is geen WiFi. Ik zie het wel zitten, weg van de hectiek. Heerlijk wat een rust en tijd om te lezen. Ik heb een genoeg boeken van mijn (huidige) favoriete schrijver, Chris Kuzneski, bij me. Er staan natuurlijk ook een aantal excursies gepland, waaronder vanavond, op zoek naar zeeschildpadden. Ik heb er echt zin in. We worden weer gewaarschuwd voor zwaar weer... dit keer duurt het maar een klein uurtje en natuurlijk geen garantie dat we daadwerkelijk zeeschildpadden gaan zien...

'555450' door sgtravel '555450' door sgtravel

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

De grafdelvers

sgtravel

Op deze foto halen de vrouwen van Drietabbetje de grafdelvers binnen, welke het graf aan het maken zijn voor een stamhoofd uit de regio. Deze was korte tijd voor mijn aankomst overleden, hierdoor was er een rouw periode van 100 dagen waarna hij begraven word aan de overzijde van de rivier. De grafdelvers gaan in die 100 dagen elke dag naar het graf, om deze gereed te maken voor de uiteindelijke begrafenis. Bij terugkomst slaan de vrouwen met stokken in het water en worden er schoten gelost, om zo de geesten die mee zijn gekomen van het graf te verjagen en daardoor het dorp niet binnen komen.

'475774' door Fransvdg '475774' door Fransvdg

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Galibi Zoo

Fransvdg

Zo enthousiast als ik ben over de schildpadden-excursies vanuit Galibi, zo teleurgesteld ben ik in Galibi Zoo. Voor het geld hoef je een bezoek niet te laten. Zes Surinaamse Dollars (Srd.) betekent niet veel voor ons, omgerekend iets meer dan een euro vijftig. Maar wat je er te zien krijgt is van een grote triestheid. De Zoo is in het dorpje Christiaankondre, een dorp zonder wegen. Alles is daar gewoon op het zand gebouwd. De Zoo bestaat uit een aantal ruwhouten hokken en hokjes. Ik beklaag de beesten die daar bijna de hele dag vast zitten. Vooral de luiaard keek me meewarig aan vanachter het gaas. Helaas mag ik geen foto’s plaatsen van dieren in gevangenschap. Anders zou ik het jullie hier laten zien. Het toppunt van triestheid is een groepsbezoek aan de Zoo. Dan gaat de eigenaar een aantal beesten los laten om te showen. De twee apen springen dan ineens vanuit een boom boven op je. Dat levert veel gegil op. De anaconda mag om je nek: “leuk voor een foto voor thuis….” En de luiaard gaat van hand tot hand. Ze hebben mij in Panama ooit gewaarschuwd voor zijn scherpe nagels. Het op zich onschuldig ogende beest kan zich aan je vastklampen en in alle onschuld je longen doorboren, tussen je ribben door. Blijkbaar geldt dat niet voor deze luiaard in Galibi. De neusbeer en de rode ibis mogen wel de hele dag los. Die hebben het nog een beetje getroffen daar. Maar de twee zwijnen moeten het met een klein stukje grond doen. Veel meer dan heen en weer sjokken zit er niet voor ze in. Ook de kleine kaaiman en de schildpadden leven er heel beperkt. Een van de twee apen werd geleerd om aan de staart van de jonge kaaiman te trekken. Kijk, op zulk vermaak zit ik dus niet te wachten. Ik ben geen lid van de Partij voor de Dieren, maar hier zou je dat bijna worden….. Nogmaals, ga naar Galibi vanwege de geweldige schildpaddenexcursies in Frans-Guyana maar hoed je voor de Zoo! Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

'278637' door liane '278637' door liane

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Mooie zonsondergang

liane

Schitterend zo als de zon onderging in Suriname, vlakbij Galibi. Telkens veranderde de lucht van kleur. Van intens rood tot oranje en geel. Heerlijk om dan een strandwandeling te maken en te zoeken naar schilpadden.

'271250' door liane '271250' door liane

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Suriname sunset

liane

De mooie zonsondergang in het plaatsje Galibi. Aan de overzijde van de Marowijne rivier komen reusachtige lederschildpadden aan wal om hun eieren te leggen. Dit is een heel mooi schouwspel.

'83974' door GrietBuis '83974' door GrietBuis

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Tja, daar zit je dan

GrietBuis

..... moederziel alleen met je blote billen in het zand ...............

'459577' door sgtravel '459577' door sgtravel

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

The Peanuts movie

sgtravel

The Peanuts movie komt uit op 6 November dit jaar en word gemaakt na aanleiding van het 65 jarig jubileum van de gelijknamige strip. In de hoofdrol natuurlijk de hond Snoopy !!!! Deze pinda's lagen in een winkeltje bij het dorp Loka loka langs de Marowijne rivier !!!

'306513' door liane '306513' door liane

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Op school

liane

Vlakbij Galibi hebben we een schooltje bezocht. Het viel op dat de kinderen hier veel leren betreffende het behoud van de natuur. Overal hangen poster over hoe belangrijk het is om de dieren van de jungle te beschermen.

'554674' door sgtravel '554674' door sgtravel

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Langs de marowijne...

sgtravel

Een foto genomen tijdens zonsondergang, nabij het dorpje Loka Loka gelegen aan de Marowijne rivier. Vanaf Drietabbetje ben ik in drie dagen de Marowijne rivier afgevaren,onderweg gestopt in vele dorpjes die je anders nooit zou bereiken door de dichte jungle. Drietabbetje is vanuit Paramaribo met een korte vlucht te bereiken, waarbij je mooi uitzicht hebt over de ongerepte jungle!!

'382044' door sgtravel '382044' door sgtravel

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Meisje in Loka loka

sgtravel

Dit meisje woont in het dorpje Loka loka gelegen aan de Marowijne rivier. op deze rivier word door voornamerlijk Braziliaanse mijnwerkers goud gewonnen met drijvende installaties, een percentage van de opbrengst gaat naar het dorp waar het stuk rivier bij hoort.

'265981' door Fransvdg '265981' door Fransvdg

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Vriendelijke Rasta

Fransvdg

Deze vriendelijke Rasta kwam ik tegen in Albina, de grensplaats in Oost-Suriname aan de rivier de Marowijne. Veel Rasta's willen niet voor toeristen poseren (of er geld voor vragen), maar deze man vond het allemaal prima. Hij kwam er zelfs zijn winkeltje voor uit.

'379526' door sgtravel '379526' door sgtravel

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Jongen in drietabbetj

sgtravel

Foto van een jongen in het plaatsje Drietabbetje wat midden in de jungle ligt nabij het brokkopondo meer. Dit was het startpunt van een vijfdaage boottrip over de rivier met bezoeken aan diverse dorpjes.

'531795' door Cobinho '531795' door Cobinho

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Ei-nd goed al goed

Cobinho

We zijn er klaar voor. We hebben geleerd van ons boottochtje eerder op de dag. Zoveel mogelijk waterafstotende kleren. Plastiek zaken om de waardevolle spullen te beschermen en grote plastiek doeken om onder te schuilen. Op naar de riviermonding... op naar de zeeschildpadden! De groep die er een dag eerder was, had behalve een ruw tochtje ook nog eens regen, veel regen... dat bleef ons gelukkig bespaard. Hopelijk hadden we meer geluk dan dat zij hadden. Ze hadden geen enkele zeeschildpad gezien! Het tochtje is wederom bijzonder ruw. Na een uurtje komen we aan bij het eerste van twee stranden. Onze gidsen turen het strand af. Niets! Voor de zekerheid toch nog maar een keertje heen en weer, langs het strand. NIETS! Ik krijg flashbacks. In Kenia zag ik geen enkele luipaard of cheeta tijdens één van de vele game-drives die hadden gedaan. In Yala National Parc, Sri Lanka, spotte ik ook al geen enkele luipaard. Déjà vu. We varen door naar het tweede en laatste strand. Weer niets. Ook hier toch nog maar besloten om een extra keertje heen en weer te varen. NIETS! Er wordt besloten om maar aan land te gaan, we zijn er immers toch. De stemming is niet al te best als we op strand lopen, maar dan horen we ineens iets dat lijkt op graven. We hebben mazzel een grote soepschildpad is bezig om een nest te graven. We zijn muisstil. We mogen haar niet storen, want dan is de kans heel groot dat ze zal stoppen en terug gaat keren naar zee. We hebben haar gelukkig niet gestoord. We houden onze adem in. Ze begint haar eieren te leggen. Dit is een moment dat we haar beter kunnen en mogen zien. Tijdens het leggen van eieren is ze in een soort van trance en merkt ze niets van wat om haar heen gebeurt. De gids pakt een lamp... niet al te sterk licht. We kunnen foto's gaan maken. Mijn toestel kan zich niet focussen. Ik krijg alleen maar zwarte beelden. *@#$%^&! Heb ik weer. Ik sleutel aan de instellingen van mijn camera, maar tevergeefs... zwarte plaatjes. Ik ben niet de enige met dit probleem. Ik besluit om dan maar plaatjes te proberen te schieten met mijn mobieltje...

'333039' door marry '333039' door marry

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Het stadje Albina

marry

In Albina stopt de weg van en naar Parimaribo en kies je een route per boot verder het land in of richting Frans Gyana of richting de monding van de Marowijne rivier. Een handelsstadje. Erg levendig.