Suriname

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Suriname image

Suriname

Suriname
Zuid Amerika
Lucas

colacreek

hallo iedereen,
afgelopen jaar (en ga dit jaar weer) ben ik in Suriname geweest. Een van de vele plekken die wij hebben bezocht is colacreek en dat is zeker een aanrader. Nou hier komt het verhaal:

Wij reden het terrein van colacreek op en de huisjes om te overnachten waren allemaal bezet. De reden is waarschijnlijk omdat het vrijdag is en er veel schoolklassen zijn. We beginnen onze spullen uit te laden en vanaf de kant zie ik al meteen waar de creek zijn naam aan te danken heeft. Je ziet niks in het water, het is helemaal zwart. Nadat we alles hebben uitgeladen springen we meteen het water in en zwemmen een tijd.
De meeste mensen brengen er alleen de dag door, alleen hebben wij besloten om er te overnachten. Die avond besluiten we om te gaan nacht zwemmen en dat is toch best spannend, want behalve dat het heel donker is, hebben wij te horen gekregen dat het word afgeraden om bij donker te zwemmen omdat er anaconda's en kaaimannen in het water zitten. Na een korte, maar niet minder, spannende zwempartij gaan we naar de slaapplekken. Na een korte gesprek besluiten we om naar bed te gaan en we gaan in de hangmatten liggen. Na een tijd zegt een van de familie-leden dat er vast kaaimannen in het water zijn en dat hij ze aan ons wil laten zien. Die willen we maar als te graag zien en we lopen mee.
We nemen de zelfde route als overdag, maar doen er zeker 5 keer zo lang over, omdat we moeten kijken in bomen en op de grond of we niet in de richting van een slang lopen. Op de achtergrond horen we het geluid van een Chickenfrog en dan komen we op de plek aan waar we die middag en avond heerlijk hebben gezwommen. We zien een lichtstraal van de zaklamp in het water schijnen. Als we wat beter kijken zien we dat er een aantal rode ogen oplichten. Op de plek waar we net nog in het donker onder water hebben gezwommen, zien we nu duidelijk een kaaiman rondzwemmen. Hij vertelt ons dat als de kaaiman dichterbij was geweest, dat hij hem zou vangen om te laten zien. "Eerst in de ogen schijnen, zodat hij verblind word. Daarna snel hem achter zijn poten uit het water oppakken". We moeten nog even van de schok bij komen en weten eigenlijk niet of we nog wel de volgende ochtend een ochtendduik willen nemen.
We lopen na een tijd langzaam terug en gaan in de hangmat liggen. De volgende ochtend gaan we toch maar zwemmen en vertrekken in de loop van de dag weer naar paramribo.