Titicacameer

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Titicacameer image

Het Titicacameer met een bezoek aan, de Uroseilanden, Amantan'` en Taquile

Titicacameer
Peru
Kruytflo

Het Titicacameer met een bezoek aan, de Uroseilanden, Amantan'` en Taquile

Vanuit Puno vertrek je met de boot naar de Uros eilanden. het is een 2 daagse trip waarbij eerst de Uros eilanden aangedaan worden. Het is een vreemd volkje wat op eilanden gemaakt van riet woont. Ze hebben er van alles. Er zijn twee groepen Uros, De groep die volgens oude gewoontes leven en niets van de toeristische aandacht willen weten en er vooral niet aan meedoen en de groep die het toerisme als een bron van inkomsten ziet en daarmee moderne zaken kunnen bekostigen. De laatste groep heet je dan ook van harte welkom en verteld en showt van alles over hun leefwijze.

NA het bezoek aan de Uros vervolgt de trip zich naar het eiland Amantanì waar je overnacht bij de lokale bevolking. Het is een speciaal dialect wat er gesproken wordt waardoor communiceren met handen en voeten gaat. Bij aankomst wordt je toegewezen aan een gastvrouw die je meeneemt naar haar huis en een in ons geval prachtige kamer toewijst. We waren met zijn vijven en boften enorm dat we bij één familie konden verblijven. Voor het eten zijn we eerst van een prachtige zonsondergang op de berg van het eiland gaan genieten. Prachtig.

Onze señora Selma was net het houtvuur aan het opstoken toen wij in haar keuken kwamen. Raampjes open want het stond vol rook. Op haar houtskool vuurtje heeft ze heerlijkst lokale gerechtjes gemaakt. Als dank hiervoor hadden wij cadeautjes in de vorm van suiker, bloem en wat schrijfwaren meegenomen. Dit werd in grote dank ontvangen. Na het eten wordt je in de lokale klederdracht gehesen om 's avonds in het dorpshuis met zijn allen feest te vieren. De dorpsbewoners doen hun speciale volksdans voor de gasten waarna je samen met hen de dansvloer opgaat.

De volgende ochtend na een heerlijke nachtrust worden we onthaald op pannenkoekjes van ons gegeven meel. Iedereen krijgt er één en de anderen worden bewaard voor de volgend maaltijd. Armoede is groot dus je voelt je bijna schuldig dat je dat ene pannenkoekje eet.

Na het ontbijt zwaaien de gastvrouwen hun gasten uit als de boot vertrekt naar Taquille, het andere eland wat bezocht wordt tijdens deze trip.

Taquille is een prachtig eiland waar alle eilandbewoners lid zijn van één coöperatie. De mannen breien allerlei artikelen in een prachtig fijne steek met de wol die door de vrouwen geweven wordt. Al dit moois wordt centraal verkocht volgens vaste prijzen. De restaurantjes op dit eiland horen eveneens tot de coöperatie. heel slim de armoede is er minder als op Amantanì. Na de rondwandeling en bezichtiging van het eiland vertrekt de boot terug naar Puno.

Het was een bijzondere ervaring zeker voor onze tieners.

Foto's

351cb.jpg
351cb.jpg
Kruytflo
7346f.jpg
7346f.jpg
Kruytflo
33cb9.jpg
33cb9.jpg
Kruytflo