Machu Picchu laat vanaf nu weer meer bezoekers toe image
Getty Images

Machu Picchu laat vanaf nu weer meer bezoekers toe

De afgelopen weken heeft Machu Picchu in Peru een belangrijke stap gezet in het duurzame behoud van het beroemde Inca-heiligdom. De site heeft opnieuw het Carbon Neutral certificaat ontvangen en vanaf deze zomer worden bezoekers letterlijk in nieuwe banen geleid. Hierdoor wordt de impact op het Unesco Werelderfgoed verminderd, terwijl meer mensen deze unieke plek in de Andes kunnen ervaren.

Machu Picchu, een van de Zeven Wereldwonderen, trekt jaarlijks steeds meer bezoekers. Er wordt druk getimmerd aan een slimme oplossing om meer avonturiers toe te laten, zonder afbreuk te doen aan Inca-heiligdom. Waar in 2023 nog 3800 toeristen het iconische werelwonder konden bezoeken, werd dit aantal begin 2024 al verhoogd naar 4800. En nu worden de bezoekersaantallen weer opgeschroefd: tijdens het piekseizoen (1 juni - 15 oktober en 30/31 december 2024) worden maximaal 5.600 bezoekers per dag toegelaten. Echter, door de massa te spreiden over tien verschillende routes, wordt de impact geminimaliseerd. In het laagseizoen zijn er zes routes beschikbaar voor bezoekers. 


Als eerste het Carbon Neutral-certificaat 

Machu Picchu is Carbon Neutral-gecertificeerd

Machu Picchu was de allereerste grote bezienswaardigheid en is het enige van de Zeven Wereldwonderen dat 'Carbon Neutral' gecertificeerd is. Het certificaat is toegekend door Green Initiative, de toonaangevende organisatie voor CO2-certificering in de toeristische sector. De uitkomst is te danken aan een hechte samenwerking tussen de publieke en private sector. Er zijn verschillende maatregelen genomen om CO2 en andere uitstoot te verminderen, er is een slim plan opgezet voor afvalbeheer en -verwerking, en er wordt volop ingezet op circulaire economie op lokaal niveau.


De nieuwe routes en circuits 

Machu Picchu is nu te bezoeken via 10 nieuwe routes. Foto: Getty Images

Als je Machu Picchu wilt bezoeken, heb je in het hoogseizoen de keuze uit tien verschillende routes. De kaartjes voor deze routes, die zijn verdeeld over drie circuits, zijn verkrijgbaar via de nieuwe officiële website Tuboleto.cultura.pe. Het wordt aangeraden om je reis en tickets tijdig te reserveren. De nieuwe routes hebben geen impact op de Inca Trail. Dit zijn de routes:

Panoramisch Circuit 1 
Dit circuit biedt toegang tot het bovenste deel van Machu Picchu en het iconische panoramische uitzicht over de locatie vanaf The Guardian’s House. Binnen Circuit 1 kun je kiezen uit vier routes (geen toegang tot de lagere delen): 

  • Upper Terrace Route - met het iconische ansichtkaartbeeld van Guardian's House dat uitkijkt over de hele locatie. Deze route biedt geen toegang tot de lagere gedeelten en duurt maximaal tweeëneenhalf uur. 
  • Machupicchu Mountain Route – Het panoramische uitzicht wordt versterkt door toegang tot Machu Picchu Mountain (3.082m). De activiteit duurt ongeveer vier uur. 
  • Inti Punku Route – Met inbegrip van het iconische fotomoment bij The Guardian’s House en een bezoek aan Inti Punku (Zonnepoort), de originele toegang van de Inca's. De wandeltocht naar Inti Punku duurt ongeveer twee uur en is alleen toegankelijk tijdens het hoogseizoen. 
  • Inca Bridge Route – Toegang tot het fotopunt bij The Guardian’s House en toegang tot Inca Bridge richting het regenwoud. Alleen open in het hoogseizoen. 

Inca Citadel Circuit 2 
Het wordt aanbevolen om deze route te nemen om zowel het iconische panoramische uitzicht vast te leggen als de omgeving te verkennen. Er zijn twee beschikbare opties: 

  • Designed Classic Route – Een schitterend uitzicht op Machupicchu vanaf een terras onder het Guardian’s House. De route voert langs diverse bezienswaardigheden, waaronder Temple Square, Sacred Rock, Twelve Niches, Eastern Qolcas, Watermirrors complex en Plaza of Pisonay. De tour duurt tweeëneenhalf uur. 
  • Lower Terrace Route – Deze kortere route biedt ook een panoramisch uitzicht vanuit een lager gelegen gebied. Onderweg passeer je verschillende tempels en andere hoogtepunten van Machu Picchu. 

Royal Circuit 3 
Deze route begint bij de basis van het heiligdom en omvat paden die ook de omliggende bergen doorkruisen. 

  • Designed Royal Route -De nadruk van deze reis ligt op de opmerkelijke bouwwerken en prachtige tempels. Het start met een panoramisch uitzicht over de site vanaf de landbouwterrassen. De duur is tweeëneenhalf uur. 
  • Waynapicchu Route - Deze lijkt op de Designed Royal Route, maar omvat ook de wandeling naar de top van de berg Waynapicchu (duurt ongeveer drie uur ). 
  • Great Cavern Route - Deze route brengt je langs intrigerende Inca-constructies in het lagere deel en biedt ook de mogelijkheid om te wandelen naar de Great Cavern of de Temple of the Moon in Waynapicchu. Alleen open in het hoogseizoen. 
  • Huchuypicchu Route -Naast het verkennen van het lagere deel van Machu Picchu, kun je een wandeling maken naar de top van Huchuy Picchu, gelegen op 2.497m hoogte. Dit is alleen mogelijk tijdens het hoogseizoen. 

Al een kaartje gekocht?

Had je al vóór 1 juni een kaartje gekocht, dan is toegang tot Machu Picchu gegarandeerd. Afhankelijk van het oorspronkelijke tickettype wordt een nieuwe route toegewezen. 

Kijk voor meer informatie op Peru.travel.


Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.