In de voetsporen van onze reporters: het beste van de Peruaanse Andes in 10 foto's image
BjornSnelders

In de voetsporen van onze reporters: het beste van de Peruaanse Andes in 10 foto's

Turismo vivencial ofwel ervaringstoerisme staat garant voor een onderdompeling in het traditionele Andesleven. Wij laten ons leiden door de Quechua en dringen door tot de ziel van de Peruaanse Andes. Reis mee met verslaggevers Björn Snelders en Ynske Boersma en laat je inspireren. Of lees de hele reportage in Columbus Travel editie 118!

Fotografie: Björn Snelders. Tekst: Ynske Boersma

1. Ontmoet de locals van Peru

Ontmoet de locals van Peru. Foto: Björn Snelders
De bewoners van Vicos ontvangen sinds twintig jaar toeristen. Acht families bouwden gastenverblijven bij hun huizen, onder wie Pablo Tadao (rechts), onze gastheer en tevens burgemeester. Andere dorpelingen zijn gids of geven workshops in houtbewerking en andere ambachten. De inkomsten uit het toerisme komen de hele gemeenschap ten goede:‘Zo verbeteren we het onderwijs van onze kinderen met donaties aan de school,’ zegt Pablo.


2. Echt handwerk

Manuel Apeña geeft een demonstratie mandenvlechten en hoe je lepels van hout maakt. Foto's: Björn Snelders
Turismo vivencial betekent tijdelijk deel uitmaken van de familie', legt Pablo uit.'Wij beschouwen onze gasten als familie. We zorgen voor hen en hebben vertrouwen in ze.' Manuel Apeña, een lokale ambachtsman uit Vicos, geeft een demonstratie mandenvlechten en hoe je lepels van hout maakt. 


3. Traditie

Traditioneel geklede vrouwen. Foto: Björn Snelders

In Vicos is de eeuwenoude Quechuacultuur nog altijd springlevend. Hoewel de meeste bewoners Spaans spreken, hoor je op straat en bij de families thuis vooral Quechua. Ook het lokale leven voltrekt zich nog op traditionele wijze. De boerenfamilies leven van het land en hun dieren, in harmonie met Pachamama of Moeder Aarde, die ze eren en om gunsten vragen. De Quechua worden vaak als afstammelingen van de Inca’s beschouwd. Maar hun geschiedenis gaat veel verder terug, zeggen historici. Vanuit Centraal-Peru verspreidden zij zich over het hele Incarijk, van de Amazone tot de kustregio’s en van Bolivia tot Colombia, waar weer nieuwe Quechua-culturen ontstonden. Culturen die vandaag de dag nog steeds voortbestaan.


4. Een feestmaal wordt klaargemaakt

Onze gastvrouw Lucy verdeelt de aardappelen, gegaard in een oven onder de grond. Foto: Björn Snelders

Wanneer we ontwaken van een koude nacht onder zware wollen dekens − Vicos ligt op ruim drieduizend meter hoogte, en de enige verwarming is het houtvuur in de keuken − is Pablo al bezig met het bouwen van een pachamanca, een ‘pan van aarde’, waarin vlees, groenten en aardappelen worden gegaard op gloeiendhete stenen onder de grond. De pachamanca is méér dan een gerecht. Het is een duizenden jaren oud ritueel waaraan de hele gemeenschap meehelpt en deelneemt.


5. Goed gevuld potje

De pachamanca wordt gevuld met aardappelen, kip en tuinbonen. Foto: Björn Snelders

Tegen het middaguur wordt de oven gevuld. Als eerst gaan de bergen aardappels de grond in. Dan volgen de pakketjes met kip en tot slot de tuinbonen. Daarna wordt het geheel afgedekt met een laag geurende bladeren, een juten zak en een berg aarde. Een uur later gaan we aan tafel, met elk een mand vol aardappels en kip voor ons. Het smaakt geweldig − zacht en rokerig, met erbij een frisse groene salsa. We eten tot we niet meer kunnen, vol als na een kerstdiner. Ter afsluiting van de feestmaaltijd bedanken we Moeder Aarde met een traditionele ceremonie.


6. Op trektocht door Nationaal Park Huascarán

Op trektocht door het Nationaal Park Huascarán. Foto: Björn Snelders
In het dorp Olleros beginnen we aan het tweede deel van ons avontuur in de Cordillera Blanca: een driedaagse trektocht door Nationaal Park Huascarán, vernoemd naar ’s lands hoogste berg, de 6768 meter hoge Huascarán. De 35 kilometer lange Llama Trek begint in Olleros en eindigt bij de tempels van Chavín, en voert grotendeels over een ‘gebaand’ pad: een ruim drieduizend jaar oude handels- en pelgrimsroute, die de kustgebieden met het Andesgebergte en de Amazone verbindt. De pre-Incavolken konden via deze route handeldrijven en kennis uitwisselen. Net als zij leggen we de tocht af met lastdieren. In totaal vijf lama’s en één paard dragen onze bagage, voedsel, kookgerei en de tenten waarin we tijdens deze trektocht zullen overnachten. Onze karavaan bestaat verder uit de vriendelijke Quechuaboer Alejandro Cruz (68), die de dieren voortdrijft, en de berggidsen Jorge en Juan, de initiatiefnemers achter de ‘toeristische’ Llama Trek.


7. De Cordillera Blanca-bergketen

Cordillera Blanca-bergketen. Foto; Björn Snelders
Gids Jorge Martel steekt een beekje over in het Nationaal Park Huascarán. Door klimaatopwarming zijn de honderden gletsjers van de Cordillera Blanca-bergketen al voor de helft gesmolten.


8. Overnachten in het Nationaal Park Huascarán

Het gehucht is slechts een paar maanden per jaar bewoond, wanneer de boeren uit lager gelegen dorpen hier hun vee laten grazen.Foto: Björn Snelders
De eerste nacht van onze trektocht door het Nationaal Park Huascarán zetten we onze tenten op in Tsacracancha, een piepklein gehucht op een duizelingwekkende 4100 meter hoogte. Het gehucht is slechts een paar maanden per jaar bewoond, wanneer de boeren uit lager gelegen dorpen hier hun vee laten grazen.


9. Zet je tentje op in the middle of nowhere

Oog in Oog met moeder aarde. Foto: Björn Snelders

Aan het eind van dag twee bereiken we het hoogste punt van de trekking. Sneeuwvlokken dwarrelen uit de loodgrijze hemel. De weinige zuurstof in de ijle lucht doet ons naar adem happen. Vanaf deze bergpas op 4700 meter hoogte is het bijna alleen nog maar omlaag. We zetten onze tenten op in een lager gelegen vallei. De bergketens die ons omringen zien er in het halfdonker nóg onheilspellender uit. Waar ik het in mijn dagelijks leven moeilijk vind om gewoon ergens te zijn en aan niets anders te denken, is dat hier een vanzelfsprekendheid. Hoe cliché ook, in dit desolate berggebied kun je weinig anders dan je nietig voelen. De ontberingen waarmee we tijdens de tocht te maken krijgen, zoals hoogteziekte, bitterkoude nachten en dagen zonder douche of wc, maken de voldoening alleen maar sterker. Nu ik mezelf door dit machtige en krachtige berglandschap beweeg, begrijp ik ineens waarom de Quechua deze bergen vereren als goden.


10. Het Chavín de Huántar-tempelcomplex

Het meer dan drieduizend jaar oude tempelcomplex Chavín de Huántar is één van de oudste religieuze centra van de Andes. Foto: Björn Snelders

De voldoening is groot als we Chavín de Huántar, op 3150 meter hoogte in de uitlopers van de Cordillera Blanca, bereiken. We hebben het gered! Het complex is ruim drieduizend jaar oud en bestaat uit twee tempels, pleinen en terrassen en is een van de oudste religieuze centra van de Andes − veel ouder dan de bekendere ruïnes van Machu Picchu, honderden kilometers naar het zuiden. ‘De Chavín hadden gedurende een millennium grote macht in de regio,’ legt Jorge uit. ‘De kosmologie die zij aanhingen telt vier pachas: de bovenwereld van de zon, wind en andere elementen, de wereld van het hier en nu, waar de mensen, dieren en planten leven, de onderwereld van doden en ziekten, en de wereld van de geesten. Het tempelcomplex was de religieuze verbeelding van hun macht en voorspoed, en de plek waar ze de almachtige Pachamama vereerden.’

Alle activiteiten uit deze reportage zijn als onderdeel van je maatwerkreis te boeken via Better Places. Deze Nederlandse reisorganisatie met een specialisatie in duurzaam reizen, gelooft dat toerisme de wereld mooier maakt — zolang het op een verantwoorde wijze gebeurt. Zij brengen je rechtstreeks in contact met een reisspecialist die in het land woont. Samen ontwerp je de ideale maatreis. Better Places daagt je uit om niet minder, maar ánders te reizen. Dat betekent minder CO2-uitstoot en méér positieve impact. Maak niet elk jaar een verre reis. En als je gaat, ga dan zo lang mogelijk!

Lees de complete reisreportage over Peru in Columbus Travel editie 118!

Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!