Het zoutwinnen in Maras
Andesgebergte,
Peru
De zoutmijnen van Maras zijn heel erg mooi om te zien. Het zijn zoiutmijnenen die op 3500 mtr hoogte liggen in het Andesgebergte van Peru.
Graag wil ik jullie informeren over het zoutwinnen : Bron is Wikipedia.
Bij Maras is een bron waar water met een hoog zoutgehalte van 258 g/liter aan de oppervlakte komt. De temperatuur van het water bedraagt ca. 25 °C. Mogelijk is het water afkomstig van het Huaypomeer, dat 500 meter hoger ligt dan de bron bij Maras. Het water zou vanuit de bodem van dat meer door zoutlagen in de bodem stromen waardoor de zoutconcentratie hoger wordt.
Het water uit de bron wordt door een stelsel van kleine kanaaltjes naar de zoutpannen geleid. Als een pan is volgestroomd met een laag water van ca. 3 cm hoogte wordt de toevoer afgesloten; vervolgens verdampt het zoute water in tien dagen door de zon en wind, en blijven de zoutkristallen achter. Dit proces wordt een aantal maal herhaald, totdat er een zoutlaag in de pan aanwezig is van 5–10 cm dikte. Dan is er voldoende zout neergeslagen, het droogt in en kan worden gewonnen.
De zoutwerkers maken het zout stuk met een houten stok en laten het laatste water afvloeien en laten het zout drogen in manden. Ook wordt het zout nog extra gereinigd met water. Als de zoutpan is leeggehaald begint het proces opnieuw. De winnigsperiode van zout loopt elk jaar van mei tot oktober en stopt in het regenseizoen.