Ecuador

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ecuador image

Go Galápagos!

Ecuador
Zuid Amerika
Dalix

Go Galápagos!

Als je dieren wilt zien die nergens anders ter wereld voorkomen is een bezoek aan de Galápagos-eilanden een must! En het bijzondere is dat alle dieren
helemaal niet schuw zijn, omdat ze de mens nooit als natuurlijke vijand hebben gezien. Zo lijkt deze plek wel een speeltuin voor dierenliefhebbers.
De Galápagos-eilanden zijn wereldberoemd geworden nadat Charles Darwin er zijn evolutietheorie op gebaseerd heeft. Darwin landde in september 1835 met zijn onderzoeksschip ‘de Beagle’ op de eilandengroep en ontdekte dat de vinken er op elk eiland anders uitzagen. Deze Darwinvinken vormden de basis voor zijn theorie.

Je vliegt er het makkelijkst vanuit Ecuador naartoe. De in totaal 13 eilanden van vulkanische oorsprong liggen ongeveer duizend kilometer naar het westen. Ik bezocht de eilandengroep met het zeilschip ‘de Mary Ann’, een prachtige boot, die maximaal 16 passagiers huisvest. Zeer gezellig dus. Elke dag ga je snorkelen en maak je wandelingen op de verschillende eilanden. Je wordt getrakteerd op een verscheidenheid van dieren. Veel dieren komen op alle eilanden voor, een aantal slechts op enkele eilanden. De volgende dieren heb ik mogen bewonderen (een selectie):
Reuzenschildpadden (met name op het eiland Santa Cruz, waar de oudste schildpad ter wereld, Lonesome George, op meer dan honderdjarige leeftijd stierf in 2012), landleguanen, zeeleeuwen en pelsrobben, aalscholvers (die niet meer kunnen vliegen, omdat ze nu vis vangen in zee), de grote fregatvogel (die enorme rode keel die de mannetjes opzetten tijdens het broedseizoen), de prachtige rood-blauw-gele Sally Lightfoot krabben, de Galápagos Pinguïn (de enige pinguïn die in de tropen leeft), lavahagedissen en flamingo’s.
Tijdens het snorkelen zag ik enorme zeeschildpadden voorbij zwemmen en witpuntrif haaien. Zeehonden speelden met me door vlak voor mijn neus allerlei kunstjes te doen. Ik zag Blauwvoet Jan-van-genten en albatrossen hun geweldig mooie paringsdansjes doen en honderden zeeleguanen die het zout van het zeewater uit hun neus ‘niezen’. Zo veel bijzondere ervaringen, elke dag weer.
Maar ook de natuur is er prachtig. Zo kent het eiland Isabela de op één na grootste krater ter wereld en hebben veel eilanden prachtige stranden. Toen op een van die stranden een meisje zich in het frisse water waagde, nam een zeeleeuw haar strandlaken in!

Als het budget het toelaat is het raadzaam om zoveel mogelijk eilanden te bezoeken. Je bent er wellicht maar één keer. De beste tijd is juli/augustus. Dan is het redelijk warm en het water niet te koud en te ruig. Een reis om nooit te vergeten!

Foto's

Reuzenschildpad op het eiland Santa Cruz
Reuzenschildpad op het eiland Santa Cruz
Dalix
Blauwvoet Jan-van-Genten op het eiland Española
Blauwvoet Jan-van-Genten op het eiland Española
Dalix
Het ingepikte strandlaken op het eiland Española
Het ingepikte strandlaken op het eiland Española
Dalix
Het zeilschip de 'Mary Ann'
Het zeilschip de 'Mary Ann'
Dalix