Zo reis je door Ecuador buiten de gebaande paden image
Lkoedam

Zo reis je door Ecuador buiten de gebaande paden

Bij Ecuador denken de meeste reizigers meteen aan de Galapagoseilanden – het vasteland is terra incognita. Maar juist hier kun je zowel de Andes als de Amazone intrekken, poema’s én walvissen spotten.

Thuis bij de inheemse stam de Tsa'chilas in Ecuador. Foto: Elaine Springford / Columbus Travel
Thuis bij de inheemse stam de Tsa'chilas in Ecuador. Foto: Elaine Springford / Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)


Ecuador heeft alles, aldus de Ecuadoranen. Het is moeilijk ze daarin ongelijk te geven Door de hoogteverschillen en de ligging op de evenaar is de natuur extreem divers, van tropische regenwouden tot ruige altiplano (hoogvlakte). Er zijn verlaten stranden, mooie koloniale steden, authentieke inheemse dorpen en een veelheid aan inheemse culturen. Het eten is simpel maar heerlijk en de mensen warm, vriendelijk en altijd in voor een praatje. Het land is volop in ontwikkeling, maar toeristisch is het slechts op enkele plekken.



Hike in het nevelwoud



Bellavista Cloudforest Reserve is een 700 hectare beschermd natuurgebied in de Tandayapavallei, op 2200 meter hoogte in de Andes. Je spot er alleen al twintig verschillende kolibries en nog talloze andere vogels, vlinders en een pas ontdekte wasbeersoort met de naam ipinguito.



Breng de nacht door bij de Tsa'chilas



Bij deze inheemse stam in de provincie Santo Domingo de las Tsa'chilas, in de subtropen tussen de kust en de Andes, leer je over haar tweehonderd jaar oude tradities en gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld deelnemen aan een ayahuascaceremonie, het sjamanistische reinigingsritueel met het hallucinerende brouwsel van de nepiplant, een belangrijk onderdeel van Tsa'chilacultuur.



Ga mountainbiken



Bij de meren van Ozogoche, een verzameling van 45 bergmeren op 4000 meter hoogte nabij Guamote. De omgeving is overweldigend mooi, ruig en soms bitter koud, dus kleed je warm aan. Je kunt er ook inheemse gemeenschappen bezoeken. Hier kun je op ingetogen wijze zien hoe het leven van de Kichwa-indianen hoog in de Andes eruit ziet. Leuk is de markt van Guamote, een van de meest authentieke inheemse markten van Ecuador. Sla vooral de veemarkt niet over, een chaotisch schouwspel van dikke pakken dollars en klaaglijk geloei in de lokale stierenvechtersarena, waarna de beesten met hun nieuwe eigenaren achterop een pickup terug de hooglanden inrijden. Elke donderdag.



Trek de jungle in



In Nationaal Park Yasuni wacht je nog echte jungle. Bezoek er de clay licks, de kleiwanden langs de Napo-rivier en in het woud waar elke dag honderden papegaaien en parkieten tegelijk hun dagelijkse portie mineralen komen eten. En beklim de 38 meter hoge observatietoren, in de kruin van een majesteitelijke kapokboom diep in het reservaat. Spot toekans, ara’s en apen die zich van tak naar tak slingeren en zie de zon ondergaan in het regenwoud.