Potosi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Diep onder de grond op grote hoogte!

Potosi,
Bolivia


Stel je zelf eens voor ; gedurende acht tot twaalf uur lang, diep onder de grond, maar toch op 4200 meter hoogte, blootgesteld worden aan stofwolken, geuren van vieze, schadelijke stoffen... Dit is wat de mijnwerkers die werken in de zilvermijn El Cerro Ricco zes, en soms zelfs zeven, dagen per week ondervinden.
De één werkt als “kruier”, werkt alleen mineralen naar buiten en loopt het grootste gedeelte van de dag gebogen door het gangenstelsel van de mijn. De ander, zoals de mijnwerker op de foto, werkt zelfstandig en is daardoor sterk afhankelijk van de kwaliteit van mineralen die gevonden worden.
Op de foto is hij voorbereidingen aan het treffen voor het prepareren van een stuk dynamiet om een volgend gat te creëren waar mineralen gewonnen kunnen worden.

Zorg ervoor dat wanneer je de mijnen bezoekt, je dit doet met een tour agency die bestaat uit (oud) mijnwerkers. Op deze manier weet je zeker dat een deel van het verdiende geld ook daadwerkelijk bij de mijnwerkers terecht komt, wij boekten via big deal tours.
Voordat je de mijn in gaat bezoek je nog de mijnwerkers markt, waar de mijnwerkers hun inkopen (vooral coca blaadjes, dynamiet en drinken) doen. Ook wij kochten het één en ander om cadeau te doen aan de mijnwerkers.