Patagonie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

El Chalten: rustiek wandelen naar fameuze bergen en gletsjers

Patagonie,
Argentinië


In Argentijns Patagonie, op drie busuren verwijderd van El Calafate en de toeristische maar zeer indrukwekkende Perito Moreno gletsjer, ligt het lieflijke en nog tamelijk ongemoeide dorpje El Chalten. Hoewel je je kunt afvragen hoelang het duurt voordat het massatoerisme de weg ernaartoe weet te vinden... Het dorp breidt zich uit, de magische bergen blijven lonken en begin 2009 was de eerste pinautomaat een feit. De setting temidden van de besneeuwde bergen, in een groene vallei met meanderende beekjes tussen de kleurige bloemenvelden is dan ook adembenemend. Je kunt in de omgeving bovendien fantastische wandel-, fiets- en paardentochten maken. Ook gletsjer-trekking en bergbeklimmen behoren tot de avontuurlijke mogelijkheden. Als je van ongebaande paden houdt, wacht dan dus niet te lang!

Bij aankomst kun je de majestueuze Cerro Fitz Roy en Cerro Torre al in de verte zien liggen. Als je mazzel hebt (zoals ik), stralen de puntige toppen van de bergen je op heldere, wolkeloze dagen tegemoet. En je kunt er nog veel dichterbij komen dan dat. Beide bergwandelingen zijn zeer de moeite waard en goed te doen; ze duren zo'n 5 tot 7 uur in totaal, afhankelijk van je conditie. De paden voeren omhoog langs pastel getinte bergen bedekt met spierwit poeder. Je doorkruist valleien waar drassig mos, fleurige bloemen en planten, grote rotsblokken, snelstromende rivieren, watervalletjes en kabbelende beekjes de boventoon voeren en wandelt door bossen met grillig gevormde bomen.

En dan ligt daar plotseling het spectaculaire einddoel. In het geval van [url="http://www.columbusmagazine.nl/zuid-amerika/argentinie/patagonie/reisreporter/fotos/276244.html" target="_blank"]Fitz Roy[/url]: een schitterend azuurblauw meer, op de voet gevolgd door groene heuvels en een besneeuwde bergvlakte uitmondend in een lichtblauwe gletsjer. Daar pal achter torent het bergmassief bijna kaarsrecht boven dit tafereeltje uit. Door de steilheid is Mount Fitz Roy wereldwijd een ware uitdaging voor de geoefende alpinist. Dit geldt ook voor het einddoel van wandeling twee: Cerro Torre. De tocht eindigt bij drie smalle, zeer puntige torens, omringd door de lager gelegen besneeuwde bergen. De sneeuw gaat vloeiend over in een zachtblauwe gletsjer, die eindigt in het mintgroene gletsjermeer dat voor je voeten ligt.

Extra tip: neem een leeg flesje water mee en vul dit onderweg, want je kunt het stromende water in de bergen gewoon drinken. Het smaakt zalig!