Werken in het buitenland: 6 essentiële basistips
Werkvakanties worden steeds populairder. In de huidige tijdsgeest is dat niet gek: niet alleen staan we na de coronapandemie te popelen om weer te reizen, we hebben ook geleerd dat we in veel gevallen helemaal niet op kantoor hoeven te zitten om ons werk uit te voeren. De vrijheid om de dag te starten met een duik in zee, een junglewandeling of een kopje koffie in een onbekend cafeetje is natuurlijk erg aanlokkelijk, laat staan om fulltime te kunnen reizen en parttime geld te verdienen. Toch is een workation niet alleen maar rozengeur en maneschijn: dit zijn 6 essentiële zaken om rekening mee te houden.
1. Life’s not always a beach
Stel jij je bij een leven als digital nomad voor dat je de hele dag met je voetjes in het zand zit en de laptop op schoot? Vergeet het maar. Hoe idyllisch die setting ook klinkt, de realiteit is minder plezierig. Niet alleen zijn laptops niet erg goed bestand tegen hitte en tegen zand in het toetsenbord, de schittering van de zon op je scherm en het gebrek aan een laadstation zullen je snel doen beseffen dat er van werken op deze manier weinig terecht zal komen. Wat jij nodig hebt is een rustig café met snelle wifi, voldoende stopcontacten en een goede menukaart. Met een beetje geluk vind je die ook aan of in de buurt van het strand.
2. Pak zo min mogelijk in
Weet je nog hoe je rugzak voelde als brugpieper? Dat was eens en nooit meer. De term digitale nomade zegt het al: als je aan het rondzwerven bent, wil je geen kilo's mee hoeven zeulen. Hoe lichter je pakt, hoe beter. En natuurlijk is wat je echt nodig hebt afhankelijk van je werk - een podcastmaker kan niet zonder microfoon en een fotograaf niet zonder camera - maar de meeste digitale nomaden hebben enkel hun laptop, een oplader en misschien nog een koptelefoon nodig. Vergeet die extra monitor, muismat, laptopstandaard of dat draagbare toetsenbord; je redt het echt wel zonder. Als je voor de zoveelste keer je tas moet inpakken en checken of je alles bij je hebt, zul je blij zijn de lijst zo kort mogelijk is. En geloof ons: je rug zal je ook dankbaar zijn.
3. Creëer een dagelijkse routine
Ja, het is vakantie. Maar als je ook nog wat werk wilt verzetten, dan doe je er goed aan om je dag op te bouwen in een vast stramien en je daaraan te houden. Doe je dat niet, dan ben je voordat je het weet de hele dag door schilderachtige steegjes aan het dwalen. En wie betaalt dan nog je Airbnb en vliegticket?
Hoe je de dag opbouwt, is aan jou. Ben jij een early bird? Sta dan lekker vroeg op. Ben je een nachtbraker? Sta jezelf dan toe lekker uit te slapen, die uren compenseer je ’s avonds. Begin de dag met een wandeling, een bezoek aan de sportschool of een kop koffie in dat ene leuke tentje om de hoek. Bepaal hoeveel uur je elke dag wilt werken en wanneer je die uren wilt pakken. Is dat meteen na het ontbijt of pas na het avondeten? Alles kan, zolang je je maar aan je planning houdt. Je kunt er – mits het werk dat toelaat – ook voor kiezen om bijvoorbeeld drie lange werkdagen te maken en dan vier dagen vrij te zijn.
4. Denk om je gezondheid
Een van de dingen waar veel workationers in spe zich zorgen over maken, is hun gezondheid. Je gaat immers naar een ander land met andere zorgvoorzieningen, vaak een andere keuken en zonder je eigen vertrouwde sportschool in de buurt. Dat laatste punt is meteen het makkelijkste te tackelen: wanneer je op zoek gaat naar een tijdelijke accommodatie, let dan op of deze in de buurt van een sportschool ligt óf of er prima buitensportactiviteiten (zoals een park of boulevard om te hardlopen) in de buurt mogelijk zijn. Immers, de kans dat je ook daadwerkelijk naar de sportschool gaat is een stuk groter als je er gewoon naartoe kunt lopen.
Maak jij je zorgen om je gezondheid, zoek dan een workation-bestemming uit waar goede zorgvoorzieningen zijn en/of waar sportscholen niet zo duur zijn. En vergeet nooit de dekking van je reis- en zorgverzekering te checken, om onverwachte kosten te voorkomen.
5. Voorkom eenzaamheid: meld je aan bij een coworking-space
De een vindt alleen reizen en alleen werken heerlijk, de ander vindt het onverwacht beklemmend. Hoe avontuurlijk het ook klinkt om onder een palmboom je werk te kunnen doen, het werk als digitale nomade kan soms flink eenzaam zijn. Je kent niemand in het andere land, soms werk je andere uren dan de mensen thuis en je laptop is je beste vriend. De oplossing zijn coworking-spaces, die steeds populairder worden en veelal te vinden zijn op populaire workation-bestemmingen, zoals Bali, Thailand en Madeira. Met een dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse pas huur je een werkplek of kamer (veelal met airco, niet onbelangrijk), kun je gebruik maken van supersnel wifi en aansluiten bij netwerkevenementen. Het kan een perfecte manier zijn om gelijkgestemden te vinden én aan je werkuren toe te komen.
6. Wees geen Speedy Gonzalez: slow travel is the way to go
Als reizigers zijn we geneigd alles uit onze reis te willen halen. Je wilt álle highlights zien en hebt voor je vertrek al een waslijst van dingen die je absoluut gedaan wilt hebben. Let even op of werken ook nog op die lijst staat, want we kunnen je garanderen dat dat de eerste noemer is die van de lijst valt als je geen keuzes durft te maken. Immers, leven uit een koffer, rondreizen met een bus of trein en van hot naar her sjezen is niet echt ontspannend te noemen (noch duurzaam). Kies liever één plek en blijf daar minimaal twee weken. Zo kun je je ritme vinden in je werk en heb je de tijd om de dingen die je ter plekke echt graag wilt zien rustig te bezoeken. Bovendien geeft het je de tijd om echt kennis te maken met de lokale cultuur en gebruiken. Misschien word je wel zo verliefd op de plek dat je er nooit meer weg wilt.
Foto's: Canva Images
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!