image
Getty Images

Deze 15 nieuwe Unesco-werelderfgoedsites wil je in 2024 nog bezoeken

De wereld ligt vol met wonderlijke plekken die we moeten koesteren, en gelukkig worden vele beschermd door Unesco. Ieder jaar vinden nieuwe bezienswaardigheden een plekje op de Werelderfgoedlijst, zo ook in 2024. We lichten 15 plekken van de 24 nieuwe werelderfgoederen uit die absoluut de moeite van het bezoeken waard zijn!


Sinds 1978 zet de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, kortweg Unesco, jaarlijks nieuwe locaties op de Werelderfgoedlijst. Deze plekken worden erkend om hun unieke culturele, historische en natuurlijke waarde, en worden genomineerd om deze onmisbare schatten voor toekomstige generaties te behouden. Van eeuwenoude ruïnes tot adembenemende landschappen: de Werelderfgoedlijst is een ode aan de rijke erfenis van de mensheid en de buitengewone biodiversiteit van onze planeet. Zodra een locatie aan de lijst wordt toegevoegd, zijn lokale autoriteiten verantwoordelijk voor het behoud en de bescherming ervan. Unesco biedt hulp wanneer deze plekken in gevaar komen.

Onlangs heeft Unesco 24 nieuwe erfgoederen bekendgemaakt, verspreid over de hele wereld. Deze locaties mogen nu hun naam toevoegen aan een indrukwekkende lijst met onder andere het Great Barrier Reef in Australië (op de lijst sinds 1981), Mount Fuji in Japan (sinds 2013) en de tempelvallei in Myanmar (2019). Met de toevoegingen van 2024 telt de Werelderfgoedlijst nu 1.223 sites, verspreid over maar liefst 168 landen. Deze 15 nieuwe plekken wil je in elk geval op je bucketlist zetten:

1. Vjetrenica-grot, Bosnië en Herzegovina

Nieuw Unesco Werelderfgoed 2024: Vjetrenica-grot, Bosnië. Foto: Getty Images

De Vjetrenica-grot bevindt zich nabij het Bosnische dorp Ravno. Deze grot, bekend om zijn indrukwekkende netwerk van ondergrondse gangen en opmerkelijke kalksteenformaties, herbergt zeldzame, waaronder ondergrondse waterdieren en zeldzame soorten zoals de blinde salamander en is daarmee 's werelds meest biodiverse grot. Bezoekers kunnen het hele jaar door deelnemen aan rondleidingen waarbij gidsen je meenemen door de belangrijkste kamers en je alles vertellen over de unieke geologie en geschiedenis van de grot. De Vjetrenica-grot ligt op ongeveer zestien kilometer van Ravno en tachtig kilometer van Dubrovnik, Kroatië, en is gemakkelijk bereikbaar met de auto.



2. Lençóis Maranhenses Nationaal park, Brazilië

Nieuw Unesco Werelderfgoed 2024: Lençóis Maranhenses National Park, Brazilië. Foto: Getty Images

In het noordoosten van Brazilië, aan de oostkust van Maranhão, ligt het Lençóis Maranhenses Nationaal Park in een gebied dat drie Braziliaanse vegetatiezones met elkaar verbindt: Cerrado, Caatinga en Amazone. Langs een tachtig kilometer lange kustlijn transformeren de heersende winden de duinen tot lange ketens van sikkelduinen, die in het regenseizoen veranderen in kleurige turquoise lagunes die fel afsteken tegen het witte zand. Dit is het grootste duinlandschap in Zuid-Amerika met opvallende sporen van de evolutie van kustduinen tijdens het Quartair-tijdperk. Het park is het beste te bezoeken na het regenseizoen, wanneer de lagunes op hun volst zijn. Bezoek de stad Barreirinhas, de toegangspoort tot het park, en neem een 4x4 jeep-tour of verken de duinen te voet voor een onvergetelijke ervaring.


3. Koninklijk hof van Tiébélé, Burkina Faso

Nieuw Unesco Werelderfgoed 2024: Koninklijk hof van Tiébélé, Burkina Faso. Foto: Getty Images

Het Koninklijk Hof van Tiébélé, een aards complex uit de zestiende eeuw, is een voorbeeld van traditionele Kasena-architectuur in Burkina Faso. Het ommuurde hof bestaat uit diverse gebouwen die verdeeld zijn in concessies. De lemen hutten worden geconstrueerd door de mannen van de koninklijke hofhouding en daarna versierd met symbolische decoraties door de vrouwen. Deze vrouwen zijn de enige bewakers van de kennis en zij zorgen ervoor dat deze traditie wordt overgedragen en in ere wordt gehouden.

Lees ook: Dit is het nieuwe Unesco Werelderfgoed van 2023

4. Centrale as van Beijing, China

Nieuw Unesco Werelderfgoed 2024: Centrale as van Beijing, China. Foto: Getty Images

De Centrale As van Beijing strekt zich uit van de Drum en Bell Towers tot de Yongdingmen Gate en verbindt enkele van de bekendste historische en culturele bezienswaardigheden van de Chinese hoofdstad, waaronder de Verboden Stad, de Tempel van de Hemel en het Paleismuseum. Deze route biedt een reis door de tijd terug naar de dertiende eeuw en de gloriedagen van het oude China. Sommige van de bezienswaardigheden langs deze as zijn gratis toegankelijk, zoals het Tian'anmen Plein en de Chairman Mao Memorial Hall, maar voor veel highlights, waaronder de Keizerlijke Vooroudertempel en de Keizerlijke Goddelijke Tempel, heb je een toegangskaart nodig. Begin je dag vroeg om de drukte te vermijden – sommige bezienswaardigheden zijn al vanaf vijf uur ’s ochtends te bezoeken – of sluit de dag hier af – de laatste bezienswaardigheden sluiten om tien uur ’s avonds.


5. Slot Schwerin, Duitsland

Nieuw Unesco Werelderfgoed 2024: Slot Schwerin, Duitsland. Foto: Getty Images

Het uitgestrekte landgoed Schwerin, gelegen op een eiland in de Schweriner See, werd gebouwd in de negentiende eeuw als voormalige hoofdstad van het groothertogdom Mecklenburg-Schwerin en wordt nog steeds gezien als een van de mooiste kastelen van Duitsland. Het bestaat uit maar liefst 38 elementen, waaronder het iconische kasteel, de omringende tuinen, binnenplaatsen en bijgebouwen. De kamers en zalen van het paleis zijn het hele jaar door open voor bezoekers. Er worden rondleidingen en audiogidsen aangeboden in verschillende talen die inzicht geven in de geschiedenis, architectuur en culturele betekenis van het paleis. Het slot bevindt zich op korte loopafstand van het centraal station van Schwerin, dat op zijn beurt weer goed bereikbaar is per trein of auto vanuit grote Duitse steden als Berlijn of Hamburg.


6. The Flow Country in Schotland, Groot-Brittannië

Nieuw Unesco Werelderfgoed 2024: The Flow Country in Schotland, Groot-Brittannië. Foto: Getty Images

In de ruige Schotse Hooglanden ligt The Flow Country, het grootste veengebied ter wereld. Dit uitgestrekte landschap is niet alleen een toevluchtsoord voor zeldzame vogels en planten, maar speelt ook een cruciale rol in de opslag van koolstof. Het beste seizoen om Flow Country te verkennen is in de zomer, wanneer de natuur op zijn mooist is en de vogels volop zingen. Begin je avontuur in Thurso of Wick, beide goed bereikbaar vanuit Inverness, en kies een van de vele wandelroutes die je door deze ongerepte wildernis leiden.

Niet te missen: 24 klassieke Unesco Werelderfgoederen die je eens in je leven gezien wilt hebben

7. Moidams van Assam, India

Nieuw Unesco Werelderfgoed 2024: Moidams van Assam, India. © Directorate of Archaeology, Government of Assam© Directorate of Archaeology, Government of Assam

De Moidams van Assam, gelegen in de uitlopers van de Patkai Ranges in India, zijn koninklijke grafheuvels uit de Tai-Ahom dynastie. Deze indrukwekkende necropolis is een stille getuige van zes eeuwen geschiedenis en spiritualiteit. Bezoek Charaideo, waar je de grootste concentratie van Moidams vindt, en ontdek de rijke culturele tradities van de Ahom. Lokale gidsen kunnen je meenemen op een verkenning van deze heilige plek, waar Tai Ahom-rituelen nog steeds worden uitgevoerd.


8. Via Appia, Italië

Nieuw Unesco Werelderfgoed 2024: Via Appia, Italië. Foto: Getty Images

De Via Appia, ook wel de ‘Koningin der Wegen’ genoemd, is een van de oudste en belangrijkste wegen van het oude Rome in Italië. Deze iconische weg werd aangelegd tussen 312 voor Christus en de vierde eeuw na Christus en speelde een cruciale rol bij de uitbreiding van het Romeinse Rijk doordat het transport van troepen, goederen en reizigers vergemakkelijkte. Het strekt zich over 650 kilometer uit van Rome tot Brindisi langs indrukwekkende Romeinse overblijfselen. Huur een fiets of maak een wandeltocht door het Parco Regionale dell'Appia Antica, waar je de rust van het platteland combineert met de rijke geschiedenis van Italië. Of begin je tocht in Rome, van waaruit je gemakkelijk toegang hebt tot de vele bezienswaardigheden langs de route.


9. Goudmijnen van Sado eiland, Japan

Nieuw Unesco Werelderfgoed 2024: Goudmijnen van Sado eiland, Japan. Foto: Getty Images

Op Sado Island, gelegen in de Japanse Zee, ontdek je de eeuwenoude goudmijnen die ooit de belangrijkste bron van rijkdom waren voor Japan. Deze mijnen, die vanaf de Edo-periode tot in de jaren 1980 actief waren, bieden een fascinerende blik in de geschiedenis van de mijnbouw. Je bereikt het eiland met de veerboot vanuit de haven van Niigata. Eenmaal op het eiland kun je de mijnen verkennen met een rondleiding en genieten van de natuurlijke omgeving van Sado. De mijnen zijn het hele jaar door geopend.

13 bedreigde Unesco Werelderfgoederen om te bezoeken voordat het te laat is

10. Umm Al-Jimāl, Jordanië

Nieuw Unesco Werelderfgoed 2024: Umm Al-Jimāl, Jordanië. © UJAP© UJAP

Umm Al-Jimāl in het noorden van Jordanië ontstond rond de vijfde eeuw op de plek van een oude Romeinse nederzetting en floreerde tot het eind van de achtste eeuw. Hier komen Romeinse, Byzantijnse en vroeg-islamitische invloeden samen. De goed bewaarde basaltgebouwen en indrukwekkende architectuur bieden een kijkje in de rijke geschiedenis van de regio. Umm Al-Jimāl ligt op slechts een uur rijden van Amman, de hoofdstad van Jordanië. Plan je bezoek vroeg op de dag om te genieten van de serene atmosfeer en de schoonheid van deze bijzondere plek.


11.  Grottencomplex van Niah National Park in Borneo, Maleisië

Nieuw Unesco Werelderfgoed 2024: Grottencomplex van Niah National Park in Borneo, Maleisië. Foto: Getty Images

In het hart van Niah National Park aan de westkust van Maleisisch Borneo reis je terug in de tijd in een uitgestrekt grottenstelsel, bestaande uit imposante, met elkaar verbonden grotten. Hier ontdek je sporen van menselijke avonturen die tot wel 50.000 jaar teruggaan, van de ijstijd tot het Midden-Holoceen. Verbluffende archeologische vondsten, mysterieuze rotstekeningen en bootvormige graven geven een inkijkje in het leven van weleer. Lokale bewoners houden nog steeds vast aan een eeuwenoude traditie van molong - 'neem enkel wat je nodig hebt' - terwijl ze guano (dierlijke uitwerpselen die worden gebruikt als compost) en waardevolle eetbare vogelnesten uit de grotten verzamelen. Het park is bereikbaar vanuit de stad Miri, waar je een gids kunt regelen voor een uitgebreide verkenning.



12.  Grenzen van het Romeinse Rijk, Roemenië

Nieuw Unesco Werelderfgoed 2024: Grenzen van het Romeinse Rijk, Roemenië. Foto: Getty Images

Vanaf 500 voor Christus breidde het Romeinse Rijk zijn grondgebied uit naar delen van Europa en Noord-Afrika, waardoor de grenslijn in de tweede eeuw maar liefst 7.500 kilometer lang was. In het hart van Roemenië ontdek je de Dacische Limes, de voormalige grens van het Romeinse Rijk die actief was van 106 tot 271 na Christus. Deze grens is bezaaid met forten, wachttorens en andere militaire bouwwerken in het landschap van Transsylvanië en de Karpaten. Lokale gidsen bieden rondleidingen aan die je meenemen op een reis door de tijd naar de gloriedagen van het Romeinse Rijk.

De zwarte schapen van Unesco: 5 plekken die (bijna) geen werelderfgoed meer zijn

13.  Al-Faw, Saoudi-Arabië

Nieuw Unesco Werelderfgoed 2024: Al-Faw, Saoudi-Arabië. © Elise Garcia© Elise Garcia

Al-Faw, ooit een bruisende handelsstad, is nu een verlaten maar fascinerend archeologisch landschap in het hart van Saudi-Arabië. Deze site, vol met overblijfselen uit verschillende tijdperken, biedt een unieke inkijk in de geschiedenis van het Arabisch schiereiland. Bezoekers kunnen de indrukwekkende rotstekeningen, grafheuvels en oude waterbeheersystemen ontdekken. De dichtstbijzijnde grote stad is hoofdstad Riyad, vanwaar je een dagtrip kunt maken.


14.  Phu Phrabat, Thailand

Nieuw Unesco Werelderfgoed 2024: Phu Phrabat, Thailand. Foto: Getty Images

In het bergachtige Phu Phrabat Historical Park, gelegen in het noordoosten van Thailand, maak je een reis door de tijd langs eeuwenoude rotsschuilplaatsen en mysterieuze rotstekeningen. Dit spirituele centrum herbergt de grootste verzameling Sīma-stenen uit de Dvaravati-periode, een rijke erfenis van de regio. Bezoekers kunnen het park verkennen via goed gemarkeerde wandelpaden die je meenemen door een landschap dat al millennia lang een belangrijke rol speelt in de lokale cultuur en spiritualiteit. Op 47 rotsschuilplaatsen zijn rotstekeningen te vinden die getuigen van menselijke bewoning gedurende twee millennia.


15.  Nelson Mandela’s Erfgoedplekken, Zuid-Afrika

Nieuw Unesco Werelderfgoed 2024: Nelson Mandela Legacy Sites, Zuid-Afrika. Foto: Getty Images

De Nelson Mandela Legacy Sites vormen een inspirerende reis door de geschiedenis van Zuid-Afrika. Veertien locaties, verspreid over het hele land, vertellen het verhaal van Mandela’s leven en de strijd tegen apartheid. Van de Union Buildings in Pretoria (nu de officiële regeringszetel) en de Sharpeville Memorial Sites (ter herdenking van de massamoord op 69 demonstranten tegen de onrechtvaardige Paswetten) tot de Great Place in Mqhekezweni (waar Mandela als jongeman woonde): deze plekken zijn stille getuigen van een turbulente tijd. Plan een rondreis door Zuid-Afrika en bezoek deze plekken om de diepe impact van Mandela’s nalatenschap te ervaren. Begin je reis in Johannesburg, waar je diverse locaties kunt bezoeken die een sleutelrol speelden in de geschiedenis van de anti-apartheidsbeweging.

16 natuurlijke Unesco Werelderfgoederen om bij weg te dromen


Dit zijn de 24 nieuwe werelderfgoedsites van 2024:


Kun je geen genoeg krijgen van erfgoederen en wereldwonderen? Laat je dan verder inspireren op onze themapagina!

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.