Dit zijn de 7 Nieuwe Culturele Wereldwonderen
In de loop der eeuwen heeft de mens zijn sporen achtergelaten op de aarde - óók in positieve zin. Overal ter wereld zijn bouwwerken opgetrokken die je steil achterover doen slaan. We vroegen jullie naar jullie favorieten en dat hebben we geweten. Dit zijn de 7 Nieuwe Culturele Wereldwonderen volgens de Nederlandse reiziger!
1. Bagan, Myanmar: archeologisch hoogtepunt van Azië
Foto: Getty Images
Nergens anders vind je zoveel ruïnes, stoepa’s en tempels op een kluitje als in Bagan. De vroegere hoofdstad van voormalig Birma telt er meer dan 4000 en mag dan ook met recht een Wereldwonder worden genoemd. Je kunt de omgeving te voet, per fiets, paard en kar of luchtballon verkennen. Houd er rekening mee dat je lang niet alles te zien krijgt; het gebied beslaat zo'n veertig vierkante kilometer. Voordeel is wel dat je de meeste pagodes helemaal voor jezelf hebt. Enkele jaren geleden werden de vervuilende brommertjes verboden en ingewisseld voor schone e-bikes, waarmee je een aardig rondje kunt fietsen.
2. De Molens van Kinderdijk-Elshout, Nederland: oer-Hollands tafereel
Foto: Getty Images
Wie Kinderdijk zegt, zegt molens. De negentien prachtig bewaard gebleven windmolens, de dijken en de gemalen zijn zo Nederlands als Nederland maar zijn kan. De molens hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de technologie om water onder controle te houden. Deze plek voor jezelf hebben vereist dat je behoorlijk vroeg op moet staan; de toeristenmassa's ontstaan al in de vroege ochtend. Al lopend over witte bruggetjes en langs sloten met waterlelies beleef je ons oneindige laagland in optima forma.
3. De rotskerken van Lalibela, Ethiopië
Foto: Kamchatka
Tussen de chaos van modderige straten en gammele bebouwing tref je in Lalibela een wonder van menselijk kunnen: een elftal rotskerken dat het ‘Petra van Afrika’ wordt genoemd. Lalibela is een van de heiligste plaatsen voor orthodoxe christenen in Ethiopië. Op belangrijke religieuze feestdagen als Ethiopische kerst (7 januari) komen hier tienduizenden pelgrims samen. Bet Giorgis, de meest indrukwekkende van alle rotskerken, rijst als een zuil op uit de handgebikte groeve. Het complex dateert uit de twaalfde eeuw en omvat ook ingenieuze grotten en kamers die dienen als woonruimte voor priesters of begraafplaats voor pelgrims. Deze Ethiopische rotskerken zijn levende geschiedenis. Nog steeds wordt er gepredikt en nog steeds worden pelgrims ontvangen. Het geeft je het gevoel dat je midden in de geschiedenis staat, temeer omdat hier in eeuwen niets is veranderd.
4. Tiger's Nest, Bhutan
Foto: Getty Images
Wie bij het Taktshangklooster, oftewel het 'Tijgersnest' wil komen, moet zijn beste beentje voorzetten. Bhutan an sich is al een uitdaging om binnen te komen - toerisme wordt strak gereguleerd en je kunt er alleen reizen als je vooraf een complete rondreis boekt van minimaal 200 dollar per dag. Eenmaal in het land sta je voor de volgende uitdaging: het klooster is alleen te voet te bereiken. Door de uitdagende weg ernaartoe en de hoge kosten om in Bhutan te mogen reizen, is het er nog steeds relatief rustig.
5. Mezquita, Spanje: het spectaculairste gebouw in islamitisch Europa
Foto: Getty Images
De Mezquita van Córdoba in Spanje mag met recht het indrukwekkendste bouwwerk in islamitisch Europa genoemd worden. Toen de Moren een deel van het Iberisch Schiereiland veroverden, wilden zij een hoofdstad die in grootsheid niet zou onderdoen voor wereldsteden als Byzantium en Bagdad en dus verrees hier een fenomenale moskee. Na de herovering van het gebied door de Spanjaarden, werd de moskee omgetoverd tot katholieke kathedraal, maar met behoud van de Moorse architectuur. Deze vind je vandaag nog terug in de vele typische rood-witte arcades. Één schoonheidsfoutje valt op: ondanks de islamitische geschiedenis, wijst de gebedsnis niet naar Mekka.
6. Cappadocië, Turkije: bizarre rotsformaties weg van de massa
Foto: Getty Images
Het hele jaar door trekken tienduizenden toeristen naar de spectaculaire tufstenen rond de Instagram-hotspot Göreme in Cappadocië, Turkije. Door vulkanische processen is hier een sprookjesachtig landschap ontstaan, dat wel uit The Lord of the Rings-films lijkt te komen. De tufstenen − in het Engels worden ze treffend fairy chimneys oftewel ‘feeënschoorsteentjes’ genoemd − steken boven de vlakte uit in elegante, gepolijste vormen. Dit natuurlijke wereldwonder is hier echter door de mens bedwongen: al in de prehistorie werden hier rotswoningen uitgehakt en werd het landschap bewoonbaar gemaakt. Dit is zo gebleven tot 1950, toen de Turkse overheid het verbood hier nog te wonen. Het geheel is een beschermd natuurgebied dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.
7. Moskee van Djenné, Mali: het grootste lemen bouwwerk ter wereld
Foto's: Paul de Roos
Omdat leem en water slecht samengaan, wordt de grote moskee in Djenné, Mali ieder jaar opnieuw bepleisterd. Voordat de regentijd losbarst klimmen honderden inwoners tegen de muren op om ze van een verse laag klei te voorzien. Ook jij kunt de bepleistering meemaken. De kans dat er andere buitenlandse bezoekers zijn is even groot als dat je ongeschonden uit de modderstrijd komt ...
Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Wil jij ook op virtuele wereldreis? Lees dan nog meer over de 100 Nieuwe Wereldwonderen of bestel Columbus-editie 100/101 nu in onze webshop!