image
Getty Images

Waarom je nooit je schoenen uit moet doen in het vliegtuig

Een van de meest gewilde dingen tijdens een lange vlucht is een beetje comfort: een ruime stoel, een lekker kussentje en … de optie om je schoenen uit te gooien. Toch zijn er een aantal zéér goede redenen te noemen om je schoeisel de gehele vlucht (ja, echt) aan te houden. Lees en huiver. 

Het is begrijpelijk dat je, zeker op een lange vlucht, de behoefte voelt om je voeten een beetje te laten ademen, zeker als je ook van plan bent een dutje te doen. Thuis slaap je toch ook niet met je schoenen aan?! Uit onderzoek van de Amerikaanse reiswebsite Kayak blijkt dat 44% van de ondervraagde reizigers het normaal vindt om in de lucht z’n schoenen uit te trekken. En hoewel sommige airlines zelfs bijdragen aan dit gedrag door (met name in business- en firstclass) amenity kits met gratis vliegtuigsokken uit te delen, zijn er vier zeer gegronde redenen op te noemen om dat voortaan te laten (en die hebben weinig te maken met de odeur …).

1. Je eigen gezondheid

Redenen om je schoenen aan te houden in het vliegtuig: je gezondheid. Foto: Getty Images

Hoewel zowel de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) als de European Union Aviation Safety Agency (EASA) tal van richtlijnen en aanbevelingen hebben op het gebied van hygiëne en schoonmaakpraktijken voor luchtvaartmaatschappijen, zijn er geen wettelijke regels waar airlines aan moeten voldoen, zolang ze maar het welzijn en de veiligheid van de passagiers garanderen. De ene maatschappij hanteert striktere regels dan de andere, maar in veel gevallen is er tussen vluchten bijzonder weinig tijd om een vliegtuig schoon te maken. Vaak wordt nadat alle passagiers het vliegtuig hebben verlaten in een razend tempo restafval weggegooid, worden opvallende vlekken verwijderd en wordt het toilet even geboend voordat de nieuwe lading passagiers weer naar binnen geloodst wordt. Door op je sokken – of erger nog: op blote voeten – door de cabine te lopen, breng je je eigen gezondheid in gevaar. Echte waaghalzen gaan zelfs op hun sokken naar het toilet, waar je je vrijwel gegarandeerd (letterlijk) blootstelt aan water, urine en andere lichaamsvloeistoffen. 

Vies van vliegen? Dit zijn de 4 smerigste plekken in het vliegtuig

2. Je eigen veiligheid

Redenen om je schoenen aan te houden in het vliegtuig: je veiligheid. Foto: Getty Images

Hoewel je mag hopen dat je nooit te maken krijgt met een vliegtuigcrash, maken je schoenen op zo’n moment wel degelijk verschil. De meeste vliegtuigongelukken lopen met een sisser af zonder dodelijke ongevallen, maar als een vliegtuig plotseling moet landen op een onverwachte plek, kunnen er veel obstakels ontstaan terwijl jij uit het vliegtuig probeert te komen: gebroken glas, vuur, brokstukken, heet asfalt, stenen … Zonder schoenen aan je voeten is de kans een stuk groter dat je gewond raakt. Slippers en sandalen bieden in zo’n geval ook weinig bescherming. 

Test jouw kennis van de veiligheidsinstructies in het vliegtuig of leer alles over vliegangst: angsten, symptomen én tips om ervan af te komen.

3. Je eigen comfort

Redenen om je schoenen aan te houden in het vliegtuig: je comfort. Foto: Getty Images

Veel reizigers zijn geneigd hun schoenen uit te trekken voor hun eigen comfort. Die opzwellende voeten en benen voelen zich steeds meer in een kooitje in knellende schoenen. De oplossing ligt echter niet in het uittrekken van je schoeisel – integendeel zelfs. Het is vaak aan het eind van een vlucht vrijwel onmogelijk om je opgezwollen voeten en enkels weer in je schoen te manoeuvreren. Kies liever voor sneakers met veters, die je eventueel iets losser kunt maken. Wat ook kan helpen, zijn compressiekousen (nee, die zijn heus niet alleen bedoeld voor oma). Trek verder loszittende kleren aan die je bloedtoevoer niet afknellen en maak zo nu en dan een ommetje door het gangpad. Houd als je zit beide voeten op de grond; ga vooral niet met je benen over elkaar zitten. En drink voldoende water: de zwelling komt mede door de warmte, en warmte droogt logischerwijs uit. Blijf dus hydrateren en vermijd zout eten en drinken (hoe lekker die tomatensap in het vliegtuig ook smaakt). Het is niet erg als je vaker moet plassen; dat is een legitiem excuus om weer een ommetje te maken. 

Zo overleef je een lange vlucht in economy class en zo vlieg jij als lange passagier comfortabel.

4. Je medepassagiers

Redenen om je schoenen aan te houden in het vliegtuig: je medepassagiers. Foto: Getty Images

Uit onderzoek van vakantiewebsite The Vacationer in 2022 blijkt dat bijna 24% van vliegtuigpassagiers zich ergert aan medereizigers die hun schoenen uittrekken. Dat is ook niet zo gek, aangezien veel mensen een afkeer hebben van voeten (en bijna 10% zelfs lijdt aan podofobie). Om nog maar te zwijgen van de geur die van sommige voeten af kan komen en waar je als reisgenoot in een vliegtuig niet van kan vluchten … Wees dus lief voor jezelf én je medemens en houd die poezelige pootjes lekker ingesnoerd, waar ze thuishoren. 

Lees ook: Is je handen wassen en koffiedrinken in het vliegtuig gevaarlijk?

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.