image
Getty Images

Zo skip je de wachtrij bij de securitycontrole op Europa’s drukste luchthavens

Met het vliegverkeer weer op volle kracht, is het wederom een drukke zomer op de luchthavens. Wie niet ruim op tijd is, loopt het risico z’n vlucht te missen door de wachtrijen bij de security. Tenzij je deze ultieme gratis truc kent!

Na de horrorzomer twee jaar geleden op Schiphol weet elke reiziger dat als je via Nederlands grootste luchthaven vliegt, je er maar beter vroeg bij kunt zijn. Ook dit jaar verwelkomt Schiphol in de zomervakantie tussen de 69.000 en 81.000 vakantiegangers per dag – in totaal zo’n 12,3 miljoen reizigers. Om te voorkomen dat je je vlucht mist, wordt aangeraden om vooraf al online in te checken en een tijdslot te reserveren voor de securitycontrole. Dat kan vanaf drie dagen vóór vertrek en je kunt er maar beter bijtijds bij zijn: probeer je het te laat, dan zijn alle tijdsloten vergeven en word je toch gedwongen in de reguliere rij te gaan staan.

Handbagageregels anno 2024: wat je wel en niet mee mag nemen

Reserve by Clear

Ook als je vanaf een andere luchthaven vliegt óf terugvliegt naar huis, kan het lonen om een tijdslot te reserveren. In plaats van te moeten uitzoeken welke luchthaven hiervoor de mogelijkheid biedt, kun je gebruik maken van ‘Reserve bij Clear’. Dit systeem werkt samen met verschillende Europese, Amerikaanse en Canadese luchthavens, zodat je vanaf één plek een tijd kunt reserveren bij jouw luchthaven om door de securitycontrole te gaan zonder in de wachtrij te hoeven staan. En het goede nieuws is: dat is helemaal gratis! Je selecteert simpelweg je vertrekdatum, bestemming en luchtvaartmaatschappij en het systeem vindt meteen de mogelijke vluchten. Kies je vluchtnummer, geef de grootte van je reisgezelschap op en laat je e-mailadres achter. Et voila, de klus is geklaard. Je hebt tot vijftien minuten na je tijdslot om je met je gehele reisgezelschap te melden bij de aangewezen securityrij. Het is overigens niet altijd mogelijk om voor álle vluchten op de aangesloten airports in te checken: elke luchthaven bepaalt zelf welke vluchten of gates toegankelijk zijn via Reserve by Clear. Clear geeft wel aan nauw samen te werken met de luchthavens om het programma zo uitgebreid mogelijk te maken.

Zo voorkom je de 11 meest gemaakte blunders op het vliegveld

Vermijd de wachtrij in Europa en Noord-Amerika

Zo skip je de wachtrij op de luchthaven. Foto: Getty Images

Op dit moment kun je via Reserve by Clear binnen Europa een tijdslot reserveren voor Schiphol Airport, Frankfurt Airport, London Luton en Rome Fiumicino. Heb je Noord-Amerika op de planning staan, dan staat Clear voor je klaar op veertien luchthavens, waaronder in Los Angeles, New York, Orlando, Toronto en Vancouver.

Zie je jouw luchthaven van vertrek niet in het overzicht staan? Dan wordt deze (nog) niet aangeboden, maar niets let je om op de site van de luchthaven zelf te kijken of er een mogelijkheid wordt geboden om een tijdslot te reserveren, of beter nog: gebruik onze handige lijst hieronder voor de Europese steden. Let wel: de service is niet overal gratis. Zo betaal je in o.a. Boedapest, Bristol, Brussel, Dublin, Edinburgh, Gdansk, Genève, Glasgow, Londen Heathrow, Lyon, Malaga, Manchester, Milaan, Newcastle, Sevilla, Valencia en Warschau een bedrag tussen €6 en €15,00 per persoon voor de service.

De beste luchthaven van 2024 is ...

Europese luchthavens die een tijdslot aanbieden:

Dit zijn de 10 drukste luchthavens anno 2024

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.