Zo vlieg jij als lange passagier comfortabel: 8 tips
Wij Nederlanders zijn al jaren het langste volk ter wereld. Met een gemiddelde lengte van ruim 180 centimeter bij mannen en 170 centimeter bij vrouwen hebben we in het vliegtuig dan ook aardig wat te verduren. Wil jij je niet als sardientje in blik gevangen voelen, volg dan deze acht tips!
1. Scoor de nooduitgang of exitrij
Laten we beginnen met een gevalletje open deur (al hopen we dat-ie gedurende de vlucht potdicht blijft): zeker als je economy class vliegt, is de rij bij de nooduitgang de heilige graal in het vliegtuig. Zelfs als je in de middelste stoel zit, zit je nog beter dan een stoel bij het gangpad in elke andere rij. Over het algemeen zul je bij moeten lappen om de beentjes te kunnen strekken: boek bij voorkeur deze stoel al bij wanneer je je vliegticket boekt. Je kunt afwachten tot je op het vliegveld bent om dan een smeekbede bij de grondstewardess te houden in de hoop dat je gratis ingedeeld wordt, maar tegenwoordig is de kans groot dat die stoelen dan al verkocht zijn. En geloof ons, het is de extra centen waard.
2. Check de beenruimte bij de eerste rij in economyclass
De eerste rij van economyclass kan een zegen of een vloek zijn. De eerste rij na het schot dat bij intercontinentale vluchten businessclass scheidt van economyclass biedt in sommige gevallen net even wat extra beenruimte waarbij niemand zijn stoel achterover op jouw knieën kan schuiven. Tegelijkertijd kan het schot ook net zo gepositioneerd zijn dat je én niet je benen uit kunt strekken én er is geen ruimte om je persoonlijke spullen of handbagage op te bergen. Als de bagagebakken boven je onverhoopt al vol zitten, kan dat betekenen dat je behoorlijk op comfort moet inleveren. Je doet er dus goed aan om goed naar de indeling van het vliegtuigmodel te kijken op de site van de airline zelf of bij Seatguru.com. Op deze site vind je gedetailleerde lay-outs van vliegtuigen per airline, waarbij voor vrijwel elke stoel de voor- en nadelen worden afgewogen.
Overigens doe je er vaak ook verstandig aan om de allerlaatste rij te vermijden. In veel gevallen zit óók daar een schot, maar dan achter je stoel, waardoor je stoel minder ver naar achter gezet kan worden. Als degene in de stoel vóór jou besluit om het eens lekker comfortabel voor zichzelf te maken, kan de situatie voor jou wel heel ongemakkelijk worden.
3. Probeer gratis extra beenruimte te scoren
Er is een gewiekste manier om extra beenruimte te krijgen als je samen reist. Hiervoor dien je zelf je stoelen te kiezen (vaak kan dit gratis), maar kies je voor de stoel aan het gangpad en die aan het raam, waarbij de middelste stoel leeg is – en met een beetje geluk blijft. Veel passagiers zullen zich niet tussen twee reizigers in willen proppen en eerst op zoek gaan naar een andere lege rij, of lege stoel bij het raam of gangpad. Is het vliegtuig onverhoopt volgeboekt en belandt er toch een andere passagier op de middelste stoel, dan kun je hem of haar altijd nog de stoel aan het raam of aan het gangpad aanbieden, zodat jij en je reisgenoot bij elkaar kunnen zitten.
4. Neem zo min mogelijk handbagage mee
Handbagage neemt veel ruimte in die je als lange reiziger nou net extra goed kunt gebruiken. Lang niet altijd zijn alle overhead bagagebakken vrij beschikbaar (en het kan bovendien heel vervelend zijn voor jou én je medepassagiers als je voor elk wissewasje uit je bagage moet gaan staan), waardoor je gedwongen kan worden om je spullen onder de stoel voor je te leggen. En laat je die plek nou juist goed kunnen gebruiken voor je stelten! Hoe minder je dus inpakt, hoe minder ruimte je zult hoeven inleveren. En laten we wel wezen: zóveel heb je toch ook niet nodig?
5. Zorg voor comfortabele kleren
Of je nou lang of kort bent, een comfortabele outfit in het vliegtuig is essentieel. Zorg voor schoenen die je makkelijk aan en uit kunt doen (óók als je voeten aan het einde van de vlucht opgezwollen zijn!), kies voor laagjes zodat je kleren aan of uit kunt doen als het te koud of te warm is en overweeg compressiekousen: dat voelt misschien enorm ouwelijk, maar ze helpen tegen zwelling én verkleinen de kans op trombose of bloedstolsels.
6. Ontdek de geheime knop op de armleuning
Zit je aan het gangpad? Dan lijkt het vaak alsof je armleuning niet omhoog kan, maar daar is in veel gevallen een geheim knopje voor, aan de onderkant van de armleuning. Deze is eigenlijk bedoeld voor mindervalide reizigers, maar kan jou als lange passagier ook net even wat extra ruimte geven.
7. Zorg voor een goede zithouding
Veel vliegtuigpassagiers zijn fan van nekkussens – en met reden – maar er zijn meer lichaamsdelen die een beetje ondersteuning kunnen gebruiken. Ben je goed voorbereid, dan kun je een opblaasbaar rugkussentje kopen. Ben je minder goed voorbereid, dan biedt een waterfles gewikkeld in een vliegtuigdekentje tegen je onderrug ook al uitkomst bieden. Ja, het klinkt oncomfortabel – en zo zal het in eerste instantie ook echt wel voelen – maar op een lange vlucht kan het een redder in nood zijn. Bonus: je hebt altijd iets te drinken bij de hand. Klinkt dit als ergonomische horror? Alternatief kun je jezelf ook stevig insnoeren: als je gedurende de hele vlucht je gordel omhoudt en strak tegen je lichaam aan trekt, dwing je jezelf in een rechte positie te blijven. Uiteraard doe je er ook goed aan om geregeld een wandelingetje door het gangpad te maken om stijfheid te voorkomen en de bloedcirculatie te bevorderen. Je zult een stuk kwieker het vliegtuig uit stappen.
8. Ga voor die upgrade
Tegenwoordig moet je voor elk stukje comfort bijbetalen, maar in sommige gevallen is het het geld waard. Steeds meer luchtvaartmaatschappijen bieden een stoelklasse aan die tussen economy en businessclass in zit: economy comfort, economy plus of premium economy. Prijzen verschillen van een paar tientjes tot meer dan honderd euro en ook de hoeveelheid additionele beenruimte of hoeveel verder je stoel naar achteren kan varieert, dus onderzoek loont. Maar zeker op een lange-afstandsvlucht kan een upgrade elke cent dubbel en dwars waard zijn om er niet als een pretzel bij te hoeven zitten. Spaar jij ook frequent flyer-miles? Ook die kun je in veel gevallen inzetten om een upgrade te krijgen, als je de juiste tips en tricks kent. Wil je het helemaal luxe aanpassen, dan zijn dit acht trucs om goedkoper businessclass te vliegen.
Meer tips om goedkoop, comfortabel of zonder angst te vliegen? Kijk op onze Themapagina Vliegen.
Volg Columbus Travel op Facebook, Instagram, Spotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.