Zo haal je het maximale uit je frequent flyer-miles: tips voor beginners tot experts
Veel reizigers vinden punten sparen bij loyaliteitsprogramma's van luchtvaartmaatschappijen onzinnig, te veel moeite of te moeilijk. Maar wie in de gaten krijgt hoe het sparen van airmiles te werk gaat, heeft gratis vluchten en businessclasstickets voor het grijpen. We helpen je (letterlijk en figuurlijk) op weg!
Nederlanders zijn doorgaans dol op punten sparen om daarmee kortingen en gratis artikelen te scoren. Toch zijn maar weinig reizigers op de hoogte van hun frequent flyer-miles en wat ze daarmee kunnen krijgen. Wat puntjes hier, wat puntjes daar: ze lijken geen verband met elkaar te houden en wat kun je nou met honderd punten bij KLM of vijftig punten bij Lufthansa? Er is weinig overzicht en de waarde van de punten behoorlijk is onduidelijk. Als je echter snapt dat luchtvaartmaatschappijen (en daarmee hun punten) verbonden zijn door airline-allianties en weet hoe je je creditcard slim in kunt zetten, dan kun je de loyaliteitsprogramma's uitspelen en profiteren van veel voordeel!
Vliegensvlug airmiles sparen
Luchtvaartspecialist Jelmer de Boer heeft zich vastgebeten in de frequent flyer-miles en is inmiddels heel bedreven in uitzoeken hoe je zo goedkoop en comfortabel mogelijk kunt vliegen. Hij deed voor zijn boeken ‘Thuisblijven is duurder’ en het Engelse ‘Travel hacking handbook’ uitgebreid onderzoek naar het maximaliseren van loyaliteitspunten. ‘Het sparen gaat veel sneller dan we vaak denken. Onlangs zag ik een vlucht naar Australië met China Southern en China Eastern, twee verschillende airlines, voor het schappelijke bedrag van € 800. Voor deze vlucht kreeg je dan 10.000 punten – genoeg voor een gratis retourticket binnen Europa in economy class. Dat je zoveel punten met één reis krijgt is geen garantie, maar het geeft wel aan hoe hard het kan gaan.’
Een kwestie van slim rekenen
De ene vlucht levert meer punten op dan de ander. Dat ligt niet alleen aan de airline, afstand en boekingsklasse, maar ook aan de lettercode (dat zijn de boekingsvoorwaarden) en het aantal segmenten van je vlucht, dus of je rechtstreeks of met tussenstops vliegt. Een vlucht naar New York levert in de regel meer punten op met een tussenstop in bijvoorbeeld Londen dan wanneer je rechtstreeks vliegt. Diehard puntenjagers houden rekening met al die factoren. Natuurlijk wil je in de basis de goedkoopste vlucht, maar als je véél meer punten kan sparen door een klein beetje extra te betalen, ben je uiteindelijk toch goedkoper uit.
Frequent flyer-miles sparen voor beginners
Lang niet alle reizigers zijn op de hoogte van de waarde van hun miles, laat staan dat ze ze actief sparen. Maar niet ieder begin is moeilijk. Sterker nog, het sparen van punten gaat vrijwel vanzelf. Bijna alle vliegtuigmaatschappijen hebben loyaliteitsprogramma’s om klanten te binden. Als je vliegt krijg je punten, die je vervolgens kunt inzetten bij een volgende vlucht met diezelfde luchtvaartmaatschappij. Het enige wat je moet doen is je aanmelden en voortaan jouw persoonlijke nummer invullen bij het boeken van een vlucht. Iedere keer dat je met bijvoorbeeld KLM vliegt, zorg je met het loyaliteitsnummer dat je de zogeheten Flying Blue-punten spaart. Na verloop van tijd kun je eens kijken hoe het ervoor staat. Wie weet kun je al een gratis ticket in de business class krijgen!
Airmiles sparen voor gevorderden
Als miles sparen zó gemakkelijk is, is het ook geen probleem om een stapje verder te gaan. Kies één airline waar je je aanmeldt voor het loyaliteitsprogramma en zet je persoonlijke loyaliteitsnummer in bij andere airlines. Jouw KLM Flying Blue-nummer geldt namelijk óók bij bijvoorbeeld Delta Airlines, Alitalia of Aeromexico. Boek je daar een vlucht, dan spaar je Flying Blue-punten. Hoe dat kan? Deze maatschappijen zijn onderdeel van dezelfde airline-alliantie. Er zijn drie grote overkoepelende luchtvaartallianties. Binnen zo’n alliantie spaar je punten bij alle aangesloten luchtvaartmaatschappijen, als je aangesloten bent bij het loyaliteitsprogramma van een van de airlines. Zo spaar je niet enkel Flying Blue-punten als je met Air France-KLM vliegt, maar kun je dit nummer ook bij bevriende maatschappijen gebruiken. Het is niet mogelijk om achteraf punten van bijvoorbeeld Air France-KLM en Delta samen te voegen, dus je moet op voorhand één loyaliteitsprogramma binnen een luchtvaartalliantie kiezen. Fervente spaarders zorgen dat ze bij elk van de luchtvaartallianties één airline kiezen waarop de punten worden verzameld. Zo bouw je altijd airmiles op bij iedere vlucht die je maakt!
1. Star Alliance: Star Alliance is de grootste luchtvaartalliantie ter wereld en werd opgericht in 1997. Het omvat meer dan 25 luchtvaartmaatschappijen, waaronder grote spelers zoals United Airlines, Lufthansa, Air Canada, Singapore Airlines, ANA en Turkish Airlines.
2. Oneworld: Oneworld is een andere belangrijke luchtvaartalliantie en werd opgericht in 1999. Het bestaat uit ongeveer 15 luchtvaartmaatschappijen, waaronder British Airways, American Airlines, Cathay Pacific, Qantas, Japan Airlines en Qatar Airways.
3. SkyTeam: SkyTeam is de derde grote luchtvaartalliantie en werd opgericht in 2000. Het heeft ongeveer 20 luchtvaartmaatschappijen in zijn netwerk, waaronder Delta Air Lines, Air France-KLM, Korean Air, China Eastern Airlines, Aeromexico en Alitalia.
Frequent flyer-miles sparen voor experts
Wees de airlines te slim af en zet een joker in om extra punten te sparen.
De drie grote luchtvaartallianties lijken de lederen gesloten te houden, maar het is mogelijk om zelfs de allianties met elkaar te verbinden. Daarvoor moet je een joker inzetten. Jelmer legt uit hoe dat zit: ‘Er zijn ook vliegmaatschappijen die buiten de allianties om met elkaar samenwerken. Zo maakt Alaska Airlines onderdeel uit van Oneworld, maar heeft het samenwerkingen met van alles en nog wat. Mijn loyaliteitsnummer van Alaska Airlines kan ik dankzij die samenwerkingsverbanden bij veel vluchten van verschillende maatschappijen en airlines invoeren, waardoor ik de opgebouwde airmiles ook weer kan inzetten bij veel verschillende airlines. Daarmee boek ik Emirates of Singapore Airlines of Cathay Pacific vluchten: het maakt niet uit bij welke allianties deze maatschappijen zijn aangesloten, door de samenwerking met Alaska Airlines kan ik de opgebouwde punten sowieso inzetten. Het loyaliteitsnummer van Alaska Airlines gebruik ik dus graag als mijn joker.’
Airmiles sparen zonder te vliegen
Bij vrijwel iedere online transactie is het mogelijk om airmiles te sparen.
Miles spaar je niet alleen in de lucht, maar ook op de grond. De meest lucratieve manier om punten op te bouwen is via een creditcard van American Express. Bij iedere euro die je uitgeeft spaar je ongeveer één punt. Die punten kun je overboeken naar twaalf loyaliteitsprogramma’s, binnen verschillende allianties. 'Als ik met vrienden op reis ga en we boeken een Airbnb voor een week voor tien personen, dan is dat een flink bedrag. Die boek ik dan met mijn creditcard. Een vriend van mij gaat zijn keuken verbouwen en betaalt dat met zijn American Express-kaart. Dat soort aankopen tikken lekker aan. De punten kun je vervolgens naar KLM, Delta, Singapore Airlines – dus echt vrijwel alle grote maatschappijen – overhevelen. Mijn American Express-creditcard beschouw ik ook als een joker', tipt Jelmer. 'Er zijn ook heel veel samenwerkingen met allerlei webshops, van Airbnb tot Uber, van Bol.com tot Booking. Per airline heb je een shopping portal: via Flying Blue zijn er linkjes naar alle webshops die je als Nederlander vaak gebruikt. Je gaat dus éérst naar Flying Blue, klikt op het linkje en iedere aankoop of boeking levert vervolgens weer punten op. Dat lijken misschien kruimels, maar alles bij elkaar tikt dat heel lekker aan. Google de naam van het loyaliteitsprogramma met ‘partners’ erbij en je krijgt een handig overzicht. Als je toch die aankoop doet bij Bol.com, kun je er maar beter airmiles mee sparen. En vergeet niet: bij veel programma’s krijg je een bonus als je je aanmeldt. Deze aanmeldbonus is een lekkere start. Voor je het weet heb je een gratis vlucht of businessclassticket gespaard!'
Volg Columbus Travel op Facebook, Instagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.