image
Canva Images

Even griezelen: op deze 9 Europese plekken kun je het hele jaar door Halloween vieren

Heb je genoeg van de standaard Halloween-feestjes en wil je dit jaar iets écht huiveringwekkends beleven? Dan hoef je niet ver te reizen. Het Europese landschap ligt bezaaid met middeleeuwse ruïnes, verlaten steden en mysterieuze huizen, waar Vadertje Tijd en Moeder Natuur hun gang hebben kunnen gaan. Op deze negen plekken in Europa kun je het hele jaar door griezelen en gruwelen! 

1. Buzludzha-monument, Bulgarije

9 creepy plekken voor Halloween: Buzludzha-monument, Bulgarije. Foto: Getty Images
Het kolossale Buzludzhamonument in de Bulgaarse bergen lijkt nog het meest op een gestrande ufo. Het gebouw werd in 1981 opgetrokken om het socialistische communisme te eren. Grote mozaïeken vertellen het verhaal van Bulgarijeen een stralende rode ster eert de Sovjet-Unie. Na de val van de regering in 1989 werd het gebouw verlaten en blootgesteld aan vandalisme. Drie jaar geleden werd het monument volledig afgesloten voor publiek, waardoor het nu enkel nog door de natuur wordt aangetast. Omdat het gebouw zich op een bergtop bevindt, is het nog wel zichtbaar vanaf nabijgelegen wegen en uitzichtpunten. Sommige avontuurlijke bezoekers proberen toch het terrein te betreden, maar dat is illegaal en niet zonder risico. 


2. Varosha, Cyprus

9 creepy plekken voor Halloween: Varosha, Cyprus. Foto: Getty Images
Tot 1974 was Varosha dé plek om je handdoek uit te spreiden op de zonovergoten zandstranden van Cyprus en te plonsen in de azuurblauwe zee. In de swingende jaren zestig maakten ontwikkelaars van Varosha een toeristische parel met meer dan honderd hotels, 21 banken en 24 theaters. Het werd ook wel 'de Côte d’Azur van Cyprus’ genoemd en trok beroemdheden zoals Elizabeth Taylor en Sophia Loren. Maar toen Turkse troepen het noorden van het eiland binnenvielen, veranderde Varosha in een spookstad, waar de natuur vrij spel heeft. Sinds 2020 is de stad weer gedeeltelijk opengesteld voor bezoekers. Zo kun je wandelen langs de hoofdstraten en een glimp opvangen van de vervallen hotels, winkels en woningen die decennialang onbewoond zijn, maar veel gebouwen blijven afgesloten en instabiel. Het blijft een politiek gevoelig gebied, en volledige toegang tot de stad is nog steeds beperkt.


3. Schlosshotel Waldlust, Duitsland

9 creepy plekken voor Halloween: Schlosshotel Waldlust, Duitsland. Foto: Getty Images

Het Schlosshotel Waldlust in het Duitse Zwarte Woud heeft een rijke geschiedenis, maar ook een reputatie die je de rillingen bezorgt. Het staat bekend als een 'plek van onbevrijde zielen' waar onverklaarbare dingen gebeuren. Dit ‘Grand Hotel’ opende zijn deuren in 1902 en trok vooral Europese aristocraten aan. In de jaren dertig waren sterren zoals Douglas Fairbanks en Mary Pickford geregeld te gast. Onder leiding van Adele B., beter bekend als ‘Adi’, bloeide het hotel op met sprankelende dansfeesten en congressen. In 1949 stierf ze echter onder mysterieuze omstandigheden en sindsdien zou haar geest door het gebouw dwalen. Na verschillende eigenaren en jaren van leegstand werd het hotel in 2005 definitief gesloten. De Monument Friends Waldlust hebben het echter tot hun missie gemaakt om het historisch waardevolle gebouw te behouden, schade te herstellen en Waldlust nieuw leven in te blazen. Met steun van andere organisaties en vrijwilligers zijn veel delen van het gebouw al in de oorspronkelijke staat hersteld. Ook worden er af en toe tours georganiseerd, waarbij je door de vervallen gangen kunt wandelen en luisteren naar verhalen over de geesten die het hotel zouden bewonen.

Trick or treat: 10 doodleuke uitstapjes voor Halloween in en net buiten Nederland

4. Whitby Abbey, Engeland

9 creepy plekken voor Halloween: Whitby Abbey, Engeland. Foto: Getty Images

Whitby Abbey is een van de meest iconische ruïnes van Groot-Brittannië en kent een bewogen geschiedenis. Deze spookachtige abdij diende als inspiratie voor Bram Stoker bij het schrijven van Dracula, nadat hij het in 1890 had bezocht. Het huidige gebouw staat op de locatie van een klooster dat in de zevende eeuw werd opgericht. In de dertiende eeuw werd Whitby herbouwd als een benedictijnenklooster iets zuidelijker dan zijn voorganger, maar raakte in verval na de ontbinding onder koning Henry VIII tijdens de Engelse reformatie. De meedogenloze winden van de Noordzee hebben geleid tot aanzienlijke erosieschade, en een Duits bombardement in 1914 verwoestte het gebouw definitief door de westelijke gevel te vernietigen. Toch is de abdij nog steeds te bezoeken. Zo kun je de ruïnes verkennen, genieten van een prachtig uitzicht over de Noordzee en meer leren over de geschiedenis van de abdij in het bijbehorende bezoekerscentrum. Het hele jaar door worden er ook speciale evenementen georganiseerd, waaronder Halloween-activiteiten en rondleidingen die geïnspireerd zijn op Dracula.  


5. Ungru Manor, Estland

9 creepy plekken voor Halloween: Ungru Manor, Estland. Foto: Getty Images

Ungru Manor  is een van de meest indrukwekkende neo-barokke bouwwerken in Estland, ondanks dat het nooit is voltooid en nu een ruïne is. Het kasteel werd ontworpen als een vrijwel exacte replica van het Duitse Merseburg-kasteel. Graaf von Ungern-Sternberg liet het kasteel bouwen als een liefdesverklaring voor de dochter van de heer van Merseburg, maar de constructie kwam abrupt tot stilstand toen zijn geliefde plotseling ziek werd en overleed. Sindsdien staat het kasteel leeg, een stille getuigenis van een tragisch liefdesverhaal. Het kasteel is vrij toegankelijk en bezoekers kunnen door de verlaten structuren dwalen om een glimp op te vangen van de nooit voltooide architectuur. Het gebouw is echter in verval, dus voorzichtigheid is geboden tijdens het verkennen van de ruïnes. 

Kerstmis weg van de massa: deze 17 Europese steden brengen je geheid in de kerststemming

6. Minard Castle, Ierland

9 creepy plekken voor Halloween: Minard Castle, Ierland. Foto: Getty Images

Minard Castle, een van de drie stadskastelen die halverwege de zestiende eeuw werd gebouw op het Ierse Dingle-schiereiland, staat majestueus op een heuvel boven de Baai van Kilmurry. Het kasteel werd in 1650 tijdens de Engelse Burgeroorlog zwaar beschadigd door de troepen van de Britse militaire en politieke leider Oliver Cromwell. Toen de Engelse soldaten ontdekten dat de Ieren geen munitie meer hadden, veroorzaakten zij een verwoestende explosie die de bovenste verdiepingen van het gebouw deed instorten. De weinige overlevenden werden geëxecuteerd en ter plaatse begraven. Sindsdien staat het kasteel leeg, een stille getuige van een duister verleden. Het gebied is gemakkelijk bereikbaar en wandelaars kunnen rondom de ruïnes lopen en genieten van een indrukwekkend uitzicht op de baai en de ruige kustlijn. Toegang tot het interieur is echter niet mogelijk vanwege de vervallen staat.  


7. Poveglia, Italië

9 creepy plekken voor Halloween: Poveglia, Italië. Foto: Getty Images

Poveglia, een eiland voor de kust van Venetië, draagt de bijnaam 'het eiland van waanzin' of simpelweg 'de hel'. Geen enkele plek in Italië zou zo spookachtig zijn als deze. In de zestiende eeuw werden pestslachtoffers hier begraven En zo'n tweehonderd jaar later onderging Poveglia het lot van zoveel eilanden over de hele wereld: iedereen met wie de zogenaamd gezonde samenleving niet in contact wilde komen, werd hierheen verbannen - aanvankelijk mensen met besmettelijke ziekten en vanaf de jaren 1920 ook mensen die als geestelijk gestoord werden beschouwd. In 2014 probeerde Venetië Poveglia te veilen in de hoop het te ontwikkelen, maar de inwoners van Venetië kwamen massaal in opstand uit angst voor commercieel misbruik van de historische plek. Sindsdien is Poveglia gesloten voor bezoekers. Toegang is alleen mogelijk met speciale toestemming, die zelden wordt verleend. Sommige nieuwsgierige aagjes proberen illegaal aan land te gaan, wat kan leiden tot fikse boetes.

Lees ook: Deze 20 bestemmingen mag je niet bezoeken (zelfs al zou je het willen)

8. Ogrodzieniec Castle, Polen

9 creepy plekken voor Halloween: Ogrodzieniec Castle, Polen. Foto: Getty Images
Ondanks dat er slechts nog ruïnes staan, oefent het veertiende-eeuwse Ogrodzieniec Castle een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op bezoekers. Het kasteel ligt in de Poolse Krakau-Częstochowa Jura en lijkt volledig één te zijn met rotsformaties van het omringende Inselberg-gebergte. Volgens de legende doolt er een zwarte hond rond, die een ketting achter zich aan sleept. Deze verschijning zou de geest zijn van Stanislaw Warszycki, de voormalige heer van het kasteel, die berucht was om zijn wreedheden. Na zijn dood zou hij naar de hel zijn gebracht en in een hond zijn veranderd, als straf voor zijn afschuwelijke daden. De ruïnes trekken elk jaar veel bezoekers aan, die door de indrukwekkende overblijfselen kunnen wandelen en tegelijkertijd genieten van een prachtig uitzicht op de omliggende bergen. Het kasteel organiseert geregeld evenementen, zoals riddertoernooien en middeleeuwse festivals, die de geschiedenis tot leven brengen.


9. Pyramiden, Spitsbergen

9 creepy plekken voor Halloween: Pyramiden, Svalbard. Foto: Getty Images

Pyramiden was ooit de grootste mijnnederzetting op de Noorse archipel Spitsbergen, een eilandengroep in de Noordelijke IJszee. In 1910 begonnen de Zweden hier met de kolenwinning, maar verkochten de rechten in 1927 aan de Sovjet-Unie. Een groot deel van de infrastructuur werd onder toezicht van de Russen gebouwd. Toen de voorraden in 1998 opraakten, werd de stad verlaten en jarenlang was er geen mens te bekennen. Tegenwoordig is de voormalige Sovjet-mijnstad een populaire bestemming onder avontuurlijke reizigers. In de zomermaanden wonen hier een handvol mensen en er worden rondleidingen georganiseerd die de geschiedenis van de stad belichten. Bezoekers kunnen de verlaten gebouwen verkennen, zoals de oude kantoren, sportfaciliteiten en culturele instellingen. Er is zelfs een hotel waar toeristen kunnen overnachten en een bar.


Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.