Vakantie in Griekenland: 5 leukste bezienswaardigheden van Pieria en de Olympische Rivièra
Perfect geconserveerde heilige steden, oude Macedonische bergdorpen, fascinerende archeologische opgravingen en Byzantijnse kastelen: maak een tijdreis naar Pieria, het domein van de Goden. In de rivièra aan de voet van de heilige berg Olympus is het alsof je de hoofdrol speelt in een Grieks toneelstuk, waarin historie en cultuur tot leven komen tegen een decor van bergen en wijngaarden.
1. Bezoek de historische parel Platamonas
De parel van het dorpje Platamonas is het perfect bewaard gebleven Byzantijnse kasteel. Foto: iStock
Aan de voet van de Olympus, in Centraal Macedonië, ligt het stadje Platamonas. Met een strand, een vissershaven, een kleine jachthaven, natuurlijke bronnen en uitzicht op de bergen zijn er genoeg redenen om Platamonas te bezoeken, maar de echte parel is het perfect bewaard gebleven Byzantijnse kasteel dat op een hoge rots ligt. Vanaf de heuvel boven het stadje heb je een prachtig uitzicht op het Tempedal en de hoofdweg die al sinds de oudheid de Griekse regio’s Thessalië en Macedonië met elkaar verbindt. Platamonas is een uitstekende uitvalsbasis voor wandelingen in het Olympusgebergte, zoals naar het sfeervolle bergdorp Poroi. Hier vind je gezellige traditionele restaurants en comfortabele hotels voor wie liever in de bergen overnacht dan in de stad. Elke zomer vindt bij het kasteel van Platamonas en op andere plaatsen in de regio het Olympus Festival plaats, het grootste culturele evenement in Noord-Griekenland.
2. Geniet van Griekse muziek en theater in de bergen
Cultuurliefhebbers die buiten het hoogseizoen reizen en het Olympus Festival daardoor missen: niet getreurd! Van 2 tot 7 september 2021 vindt op verschillende locaties in de regio Pieria voor de vierde maal het International Cultural Festival plaats. Wat ooit het domein was van de twaalf Griekse Goden en hun muzen is nu een ongerept biosfeerreservaat, een natuurgebied dat nog altijd inspireert met haar vele schakeringen groen en blauw, van de beboste berghellingen van de Godenberg tot het kristalheldere water van de Egeïsche Zee. Tegen dit mythische decor van de Olympische Rivièra vormt het festival een unieke culturele belevenis, gewijd aan toneelstukken uit het Oude en Moderne Griekse repertoire, met balletvoorstellingen, klassieke concerten en volksconcerten. Dit jaar viert Griekenland tweehonderd jaar onafhankelijkheid, maar het aangename mediterrane klimaat en de gastvrijheid van de lokale bevolking zorgen evengoed voor een memorabele ervaring. De mijlpaal van twee eeuwen modern Griekenland wordt in de ontspannen kustplaatsjes Leptokarya, Platamonas en Skotina gevierd met optredens van nationale en internationale artiesten en gratis rondleidingen in de archeologische gebieden van Dion en Livithra.
3. Ontdek de schitterende ruïnes van 'de stad van Zeus' Dion
Kijk uit waar je loopt in het Archeologisch Park van Dion. Foto: iStock
In het Archeologisch Park van Dion aanschouw je hoe de Oude Grieken leefden, floreerden en hun goden aanbaden. Oorspronkelijk was Dion een heiligdom, een plaats waar de Griekse goden werden vereerd en waar de Olympische Spelen plaatsvonden. Alexander de Grote had de gewoonte de Heilige Stad in het koninkrijk Macedonië te bezoeken voor zijn vele veldtochten. Dion werd vervolgens door de Romeinen bezet, groeide uit tot een belangrijke stad in de regio maar raakte eeuwen later in de vergetelheid. Wat is er overgebleven van deze 'Stad van Zeus'? Op de plek waar ooit duizenden Macedoniërs samenkwamen voor hun rituelen vind je vandaag de dag prachtig bewaard gebleven gebouwen: de tempels van Demeter en de Egyptische god Isis (geliefd door Alexander de Grote), stadions waarin de Olympische atleten werden toegejuicht en Macedonische tombes. Neem de tijd om rustig over de eeuwenoude stenen straten te kuieren, tussen Griekse theaters en Romeinse villa’s en badhuizen. Een halve kilometer verderop vind je het Archeologisch Museum van Dion. Standbeelden van Dionysos en Afrodite, offergaven uit de Macedonische graven en sporen van de alleroudste christelijke basilieken in de regio brengen het verleden hier nog verder tot leven.
4. Verdwaal in het gezellige labyrint van Litochoro
Bijna alle wandelroutes in het Olympus-gebergte beginnen in het gezellige 14de-eeuws dorp Litochoro. Foto: iStock
Als je de Olympus bezoekt kun je nauwelijks om Litochoro heen: bijna alle wandelroutes in het gebergte beginnen in dit veertiende-eeuwse dorp. Maar ook als je niet urenlang wilt hiken, is Litochoro het meer dan waard om je veters voor te strikken. Het authentieke dorp in de voetheuvels van de Godenberg is een levendige plaats met een labyrint van geplaveide straatjes, beeldschone maisonnettes in Macedonische stijl, houten balkons, tavernes en bedrijvige winkeltjes waar lokale producten worden verkocht. Of je nu komt voor een stevige wandelroute door de natuur, interesse in geschiedenis of cultuur of simpelweg om te genieten van de goddelijke Griekse keuken, in Litochoro ben je op de juiste plek. Slenter door de straatjes op weg naar Agia Parakevi en de kerk Agioi Apostoloi op een korte wandeling buiten Litochoro, of klim naar de Profitis Ilias-kerk voor een panoramisch uitzicht op Litochoro. Voor je zie je het glinsterend blauw van de Egeïsche Zee, achter je nodigt de Enipeaskloof met zijn klooster en waterval uit om het binnenland te ontdekken. Te veel om op één dag te doen? Blijf gerust wat langer in Litochoro, want of je nu op zoek bent naar een camping of een boetiekhotel, dit dorp heeft het allemaal.
5. Volg de Wijnroute van de Olympische goden
Het gebied telt vele wijngaarden die veelal prachtig gesitueerd liggen met uitzicht op de bergen. Foto: iStock
Litochoro, Dios en Platamonas worden met elkaar verbonden door de Wijnroute van de Olympische Goden. Het gebied telt vele wijngaarden die veelal prachtig gesitueerd liggen met uitzicht op de bergen. In het dorpje Rapsani weet de familie Tsantali al meer dan een eeuw lang alles van het produceren van tsipouro, ouzo en wijn. Evangelos Tsantalis groeide op met een diep respect voor de schoonheid van deze streek. Inmiddels maakt een derde generatie met evenveel toewijding exceptionele wijnen en andere dranken, op een duurzame wijze en met lokale Griekse druivenrassen zoals Krassato, Stavroto en Xinomavro. Omdat de druiven tussen een hoogte van 250 en 800 meter boven zeeniveau groeien, is de oogstperiode bijzonder langgerekt: de plukperiode begint in september, maar de hoger gelegen druiven worden pas een maand later geoogst. Het hoogteverschil, de invloed van zeewind en de donkere kleur en structuur van lokale druivensoorten dragen bij aan de populariteit van de wijnen van de familie Tsantali. In het dorpje Krania levert het veel kleinere Domaine Katsaros eveneens een Olympische prestatie. De milde winters, de zonnige maar koele zomers en de bescheiden opbrengst rechtvaardigen een bezoek aan dit familiebedrijfje zonder twijfel. Dionysos zou verheugd zijn.
Kun je geen genoeg krijgen van Griekenland? Lees dan ook dit:
Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!