De 7 leukste stedentrips met de trein in 2025
Per trein reis je direct en snel naar bekende steden als Berlijn, London, Parijs en Wenen. Maar er zijn meer steden die verrassend makkelijk te bereiken zijn via rechtstreekse verbindingen vanuit Nederland, of met één simpele overstap. We zetten zeven Europese steden op een rij: wat wordt jouw volgende stedentrip?
1. Florence van het noorden in Dresden, Duitsland
Het tegen de Tsjechische grens gelegen Dresden klinkt ver weg, maar is dankzij de nachttrein van European Sleeper makkelijk rechtstreeks bereikbaar vanuit Nederland. ’s Avonds instappen in Rotterdam, Amsterdam of Amersfoort, ’s ochtends genieten van een uitzicht over de skyline langs de Elbe, net voordat je op Dresden Hauptbahnhof aankomt. Ook Dresden heeft een bijnaam die aan Italië refereert: deze ruim opgezette barokstad vol architectonische wonderen en een moderne kunstscene wordt ook wel het ‘Florence van het noorden’ genoemd. Even buiten het centrum is de stad opvallend groen en vind je wijken met prachtige villa’s, bossen en wijngaarden en -dorpjes. Vanaf Dresden Hauptbahnhof vertrekt elk half uur de S1 richting Schöna. Het spoor voert vanaf het plaatsje Heidenau over de linkeroever van de Elbe, die door de weelderige Elbevallei vol bossen en rotsformaties stroomt. Een ritje van slechts 45 minuten, maar een van ‘s lands mooiste.
2. Romantisch slenteren langs de Neckbar in Heidelberg, Duitsland
Een uurtje boemelen vanaf Frankfurt Hauptbahnhof (rechtstreeks bereikbaar met de ICE vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem) ligt Heidelberg, idyllisch aan de rivier de Neckar. Als een van de weinige grotere Duitse steden heeft Heidelberg de Tweede Wereldoorlog zonder beschadigingen doorstaan, waardoor de historische gebouwen in hun originele staat te bewonderen zijn. Hier dwaal je door een levend museum, waar elk gebouw verhalen vertelt uit vervlogen tijden. De pittoreske straatjes, sfeervolle pleinen en opvallende gevels zorgen voor veel charme, de vele studenten – een kwart van de inwoners studeert nog – voor onophoudelijke gezelligheid. In de zomermaanden bruist de stad van culturele activiteiten, met talloze theater- en muziekfestivals rondom het iconische Schloss Heidelberg dat op een rots is gebouwd en romantisch boven de stad uittorent. Filosofisch ingesteld? Treed dan in de voetsporen van dichters, geleerden en academici. Zoals Goethe, die naar verluidt regelmatig mijmerend over de Philosophenweg aan de noordzijde van de Neckar wandelde. Het uitzicht over de Altstadt en de dramatische kasteelruïne is hiervandaan adembenemend.
3. Wakker worden met bergpanorama's in Innsbruck, Oostenrijk
Instappen in Amsterdam, Utrecht of Arnhem en ’s ochtends wakker worden met een bergpanorama: dat kan dankzij de dagelijkse ÖBB Nightjet-verbinding naar de hoofdstad van Tirol, waar je om kwart over negen binnenrolt. Na München begint het mooiste deel van de route. Terwijl je door het glooiende landschap vol bossen en frisgroene weides rolt, komen de besneeuwde Alpentoppen langzaamaan dichterbij. Innsbruck is een ideale combi van stad en bergen. In de Altstadt met zijn vele vijftiendeen zestiende-eeuwse gebouwen, waaronder het wereldberoemde Goldenes Dachl, een monument met een gouden dak, kun je fijn rondslenteren. Vanuit het futuristische station Innsbruck Congress kun je via twee kabelbanen in minder dan dertig minuten naar het hoogste uitkijkpunt van Innsbruck afreizen: de Hafelekarspitze op 2.256 meter. Boven slingert de Goetheweg afwisselend langs de zuid- en noordkant van de berg, met prachtige uitzichten over het Karwendelmassief en het Inntal.
4. Vleugje Vlaanderen in Lille, Frankrijk
Foto's: Tim Bilman
Vanuit Antwerpen vertrekt elk uur een Intercity die je in ruim twee uur naar station Lille Flandres brengt. De voorgevel van dit station is de originele, voormalige gevel van het oude Gare du Nord in Parijs. Eind negentiende eeuw werd de buitenmuur in Parijs afgebroken en hier weer opgebouwd. Lille is helemaal Frankrijk, met een vleugje Vlaanderen, en perfect voor een weekend rondstruinen in de smalle straatjes van Vieux Lille, over de Braderie de Lille, de grootste brocantemarkt van Europa (september), of de jaarlijkse kerstmarkt. Voor nog meer beweging huur je een V’Lillefiets en trap je naar het mooie Parc Jean-Baptiste Lebas of de Bois de Boulogne-bossen rondom de citadel. Maak een eet- en drinkstop bij Bistrot de St So in Gare Saint Sauveur. Dit oude goederenstation is als onderdeel van cultuurproject Lille3000 omgetoverd tot een plek voor tentoonstellingen en festivals. Het culinaire niveau is hoog in Lille, wat je kunt proeven in de nieuwe overdekte foodmarkt Halles de la Maillerie. Tips voor zoetekauwen: een merveilleux (meringuecakeje) van Aux Merveilleux de Fred of gevulde wafeltjes van Patisserie Meert.
5. Lyon, Frankrijk: voor de levensgenieter
De historie, films, kazen en wijngebieden in de Côtes du Rhône en Beaujolais: het klassieke Lyon is een plek voor levensgenieters. Vanuit Brussel-Zuid (Midi) reis je rechtstreeks in dik 3,5 uur per TGV naar Lyon Part Dieu (je kunt ook Parijs meepikken door dáár over te stappen). De derde stad van het land barst van de geschiedenis. Na de ruïnes van Romeinse baden en amfitheaters duik je in Vieux Lyon, het oude stadscentrum dat op de Unesco-Werelderfgoedlijst staat, in de middeleeuwen. Via les montées, de trappenstraten, wandel je naar een mooi uitzicht over de Saône en Rhône. Deze rivieren komen hier samen en zijn dé plek voor een middag varen, kanoën of paddleboarden. Mooi groen zijn de rustige Jardin du Palais Saint-Pierre of het dak van station Lyon Perrache. Bezoek zeker ook een bioscoop, want Lyon is de bakermat van de film. Over de gebroeders Lumière, die hier opgroeiden, leer je meer in het geweldige filmmuseum Musée Miniature et Cinéma. Tenslotte: goed eten. In Lyon heb je keus uit restaurants met Michelinsterren, maar ook uit talloze bouchons, traditionele bistro’s. Een moderne en speelse foodcourt – inclusief spelletjes – is Heat Lyon, met ’s zomers een rooftoppatio.
6. Uit de kunst in München, Duitsland
Nieuw vanaf december 2024! Dankzij de nieuwe, rechtstreekse ICE-verbinding van Amsterdam en Utrecht naar München reis je comfortabel in ongeveer zeven uur naar de hoofdstad van Beieren. De route voert na Stuttgart door de Schwäbische Alp, een bosrijk middelgebergte in het zuidwesten, en langs historische bezienswaardigheden, zoals de kathedraal van Ulm met de hoogste kerktoren ter wereld. Bij helder weer vang je glimpen op van de Allgäuer Alpen in de verte en voor je het weet arriveer je op München Hauptbahnhof, een belangrijk knooppunt in het Duitse spoorwegnet.
Met zijn vele torenspitsen, historische gebouwen, elegante gevels en kleurrijke façades heeft de Altstadt een romantische uitstraling. München wordt hierdoor ook wel ‘de noordelijkste stad van Italië’ genoemd. In hartje stad kun je wandelen, fietsen, zonnen en surfen in de Englischer Gärten, een van de grootste stadsparken ter wereld, chillen in de vele Biergärten, of cultuur snuiven in de tachtig musea en kunstgalerijen. Mis de beroemde Alte Pinakothek, Neue Pinakothek, en Pinakothek der Moderne niet – deze musea herbergen tezamen een van de grootste kunstverzamelingen ter wereld, van werken van oude meesters tot moderne kunst. Ook niet te missen is het Deutsches Museum, het grootste wetenschaps- en technologiemuseum ter wereld. En vergeet niet: altijd lonken de bergen. Vanuit München pak je gemakkelijk een boemeltje voor een middagje in de Alpen.
7. Fijne mix van Duitsland en Frankrijk in Straatsburg, Frankrijk
Vanuit Brussel-Zuid rijdt twee keer per dag een rechtstreekse trein naar de ándere stad van het Europees Parlement: Straatsburg. Deze rit duurt ongeveer vier uur. Vanaf het monumentale station Strasbourg Ville met zijn historische negentiende-eeuwse gevel, beschermd door een glazen koepel, loop je direct de Altstadt in – in december een sprookjeswereld als hier de enorme kerstmarkt begint. Straatsburg is een fijne mix van Duitsland en Frankrijk, waar je coq au Riesling eet in een winstub. Het Europees Parlement zetelt hier één week per maand. De grote vergaderzaal en het museum zijn gratis te bezoeken. In het toeristische centrum La Petite France wandel je door middeleeuwse straatjes, over bruggen en langs vakwerkhuizen. Het mooiste huis is Maison Kammerzell (nu een hotel-restaurant) en staat voor de bekende gotische kathedraal. Straatsburg is een echte fietsstad, dus stap op en ga naar de ooievaarskolonie – de witte ooievaar is het symbool voor de Elzas – in het Parc de l’Orangerie. Bijzondere wijnen drink je – ja, echt – in Cave des Hospices, de kelder van het ziekenhuis. Zorg werd vroeger vaak in natura betaald, en zo kwamen de enorme vaten hier terecht.
Volg Columbus Travel op Facebook, Instagram, Spotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.