image
Vellah

Zo plan je een lange roadtrip door Europa: de ultieme FAQ

Roadtrippen geeft een ultiem gevoel van vrijheid, maar als je van plan bent om een lange tijd op reis te gaan is een goede voorbereiding essentieel. Hoeveel geld heb je nodig, hoe plan je je route, en hoe blijf je veilig onderweg? Breekt het zweet je al uit voordat je goed en wel begonnen bent? Geen zorg, wij hebben het antwoord op al je vragen. 

Hoe spaar je voor een lange roadtrip?

Zo spaar je voor een lange roadtrip
Het plannen van je budget voor een lange roadtrip is de eerste stap naar succes. Maar hoeveel moet je precies sparen? Dat hangt  natuurlijk af van de lengte van je reis en welke landen je van plan bent om te bezoeken. Alleen al binnen Europa kunnen brandstofprijzen, prijzen voor tolwegen en overnachtingskosten sterk variëren. Begin met het maken van een kosteninschatting voor je reis door gebruik te maken van tools zoals de ANWB Routeplanner of Fuel.io. ViaMichelin helpt je internationaal pas echt goed op weg. Je krijgt verschillende route-opties, waarbij niet alleen tijd en afstand met elkaar worden vergeleken, maar ook de CO2 -uitstoot en de geschatte kosten van de rit, opgesplitst in brandstof en tolkosten. Bij langere reizen krijg je suggesties voor overnachtingsplekken halverwege de route.
Vergeet ook niet om een buffer in te bouwen voor onverwachte kosten, zoals autopech of medische noodgevallen. Een goede vuistregel is om voor elke week minimaal €500 apart te zetten, afhankelijk van je reisstijl.

Met de elektrische auto door Europa? Met deze tips & tricks kom je het verst

Wat zijn de grootste uitgaven tijdens een lange roadtrip?

Dit zijn de grootste uitgaven tijdens een roadtrip. Foto: Getty Images
Brandstof zal waarschijnlijk je grootste kostenpost zijn. De brandstofprijzen verschillen sterk per land, waarbij Noorwegen en Italië vaak het duurst zijn en Luxemburg een van de goedkoopste is. Ook tolwegen kunnen flink oplopen, vooral in Frankrijk en Spanje. Gebruik apps of sites zoals ViaMichelin, Tollguru of ANWB Routeplanner om deze kosten vooraf te berekenen en indien nodig te vermijden. Overnachtingskosten kunnen variëren van gratis wildkampeerplekken tot hotels, afhankelijk van je comfortniveau. Overweeg om te kamperen op goedkopere campings of gebruik te maken van camperplaatsen via apps zoals Park4Night, Campercontact of iOverlander voor voordeligere of zelfs gratis overnachtingen.

Lees ook: Roadtrippen door Europa? Deze milieustickers en tolvignetten heb je nodig!

Hoe plan je de autoroute door Europa?

Zo plan je je roadtrip-route door Europa. Foto: Getty Images

Een lange roadtrip vraagt om een goede balans tussen flexibiliteit en planning. Begin met het uitstippelen van de belangrijkste plekken die je wilt bezoeken, maar houd ruimte voor spontane tussenstops. Gebruik routeplanners zoals ANWB Routeplanner om de beste routes te vinden en drukke toeristische hotspots te vermijden. Denk ook aan het seizoen waarin je reist. Hoewel je het hele jaar door kunt reizen, hangt de beste tijd voor een roadtrip af van de regio's die je bezoekt. De zomermaanden bieden de beste kans op warm weer, maar wegen kunnen drukker zijn en slaapplekken kunnen duurder zijn, vooral in populaire vakantielanden zoals Frankrijk en Italië. Het voor- en najaar bieden vaak milder weer en minder drukte. In de winter moet je rekening houden met strenge weersomstandigheden in bergachtige gebieden zoals de Alpen of Scandinavië, wat de reis uitdagender kan maken.


Welke documenten en verzekeringen heb je nodig voor een roadtrip door Europa?

Deze documenten en verzekeringen heb je nodig tijdens een roadtrip. Foto: Getty Images
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste reisdocumenten en verzekeringen bij je hebt. In Europa moet je altijd je rijbewijs, kentekenbewijs en een bewijs van een geldige autoverzekering meenemen. Een groene kaart is ook noodzakelijk in sommige landen buiten de EU. Zorg ervoor dat je autoverzekering dekking biedt in alle landen waar je doorheen reist, en overweeg een extra reisverzekering met pechhulp. Een Europese Gezondheidskaart (EHIC) is ook handig voor medische noodgevallen.

Gezond op reis: dit wil je weten over je verzekeringen

Welke verkeersregels moet je kennen over de grens?

Deze verkeersregels moet je kennen over de grens. Foto: Getty Images
In elk land is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de lokale verkeersregels, want deze verschillen vaak per land. In veel Europese landen is het verplicht om een veiligheidsvest en gevarendriehoek in je auto te hebben en ook de snelheidslimieten kunnen verschillen per land. In Spanje en Italië zijn er strenge regels rondom het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden, zelfs als ze handsfree worden gebruikt. Ook alcoholpromilleregels variëren per land: zo ligt het maximaal toegestane alcoholpromillage in de meeste Europese landen op 0,5‰, maar in landen zoals Noorwegen en Zweden kan het lager zijn. Controleer daarnaast de lokale milieuzones, zoals de Crit'Air zones in Franse steden, waar je soms een speciale sticker nodig hebt om de stad in te mogen. Vooraf onderzoek doen naar deze regels kan je onnodige boetes besparen.

Belangrijke verkeersregels om rekening mee te houden binnen Europa

Hoe blijf je veilig tijdens je roadtrip?

Zo blijf je veilig tijdens een roadtrip. Foto: Getty Images
Veiligheid is cruciaal tijdens elke reis. Zorg ervoor dat je voertuig voor vertrek een onderhoudsbeurt krijgt. Controleer de bandenspanning, olie- en koelvloeistofniveaus, en zorg dat je een reserveband en het juiste gereedschap bij je hebt. Het is ook handig om een lijst met lokale garages of servicepunten bij de hand te hebben, vooral als je door afgelegen gebieden rijdt. Het is verstandig om een goede autoverzekering én reisverzekering af te sluiten die dekking biedt in de landen waar je naartoe gaat, plus dekking voor pechhulp over de grens. Vergeet niet dat sommige landen in Europa specifieke veiligheidsregels hebben voor automobilisten. Hoewel het bijvoorbeeld niet verplicht is in Nederland om een gevarendriehoek, EHBO-doos of veiligheidsvest in je auto te hebben, is het in andere Europese landen zoals FrankrijkItalië en Spanje wel een must. Zorg er dus voor dat je deze items tijdens je vakantie bij je hebt om boetes te voorkomen en veilig te blijven bij noodgevallen. Kies verder voor beveiligde campings of camperplaatsen via apps zoals Park4Night of Campercontact. Geregeld pauzeren tijdens het rijden helpt je om alert en gezond te blijven. Zorg ook dat je EHBO-kit altijd binnen handbereik is.

Roadtrippen door Europa: dit zijn de veiligste en onveiligste landen om doorheen te rijden

Hoe eet je gezond tijdens een roadtrip?

Zo eet je gezond tijdens een lange roadtrip. Foto: Getty Images
Gezond eten op een roadtrip hoeft niet moeilijk te zijn. In Europa zijn er volop mogelijkheden om vers voedsel te vinden, zoals op lokale markten en in supermarkten. Probeer fastfood te vermijden en stop in plaats daarvan bij lokale boerenmarkten voor vers fruit, groenten, kaas en brood. Een koelbox is ideaal om je eten vers te houden onderweg en vergeet ook niet om voldoende water te drinken. Let wel op: in Nederland is het geen probleem om snel je ontbijt achter het stuur te eten, maar niet alle landen zijn zo coulant, dus wees voorzichtig. Op Cyprus is zelfs een slokje water achter het stuur taboe. Zie het maar als een goed excuus om regelmatige pauzes te nemen om even de benen te strekken en wat te bewegen.


Welke reisapps heb je nodig?

Deze reisapps heb je nodig tijdens een roadtrip. Foto: Getty Images
Technologie kan je roadtrip een stuk makkelijker maken. Voor navigatie kun je gebruikmaken van bekende apps zoals Google Maps en Waze. Met de navigatie-app Navmii vind je óók de weg als je offline bent. Handig dus voor een roadtrip in een land dat buiten je belbundel valt. Zorg ervoor dat je vóór vertrek (gratis) de kaarten downloadt van alle landen waar je komt, maar vertrouw niet blind op de voorgestelde route. Soms laat Navmii je een onverklaarbare omweg rijden, al is de app juist in ‘moeilijke’ landen zoals voormalige Sovjetrepublieken verrassend accuraat. OsmAnd is dan weer handig op het moment dat je uit je auto of camper stapt. De supergedetailleerde opensource-kaarten tonen wandel- en fietsroutes, picknickbankjes, bakkerijen, watertappunten en ga zo maar door — ook als je offline bent. Je kunt tot zeven (land)kaarten downloaden in de gratis versie.

Als het gaat om uitrusting, zorg ervoor dat je altijd een powerbank en autolader bij je hebt om je apparaten opgeladen te houden. Overweeg ook het gebruik van een e-sim voor internettoegang in verschillende landen zonder gedoe met simkaarten wisselen.

Zo voorkom je onverwachte roamingkosten op reis

Meer tips and tricks voor onderweg? Bekijk onze themapagina 'Auto- en campervakanties' of laat je inspireren door Columbus Travel editie 133!

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.