Roadtrippen door Europa: dit zijn de veiligste en onveiligste landen om doorheen te rijden
Bij een roadtrip door Europa denk je waarschijnlijk aan pittoreske dorpjes, slingerende bergwegen en eindeloze vlaktes. Maar veiligheid achter het stuur is een essentieel onderdeel van elke reis, vooral in landen waar de wegen gevaarlijker zijn dan je misschien zou verwachten. Vignetteswitzerland.com bracht recentelijk de veiligste en onveiligste landen om binnen Europa in te rijden in kaart, en in de top tien gevaarlijkste landen staan een aantal populaire vakantiebestemmingen …
1. Bulgarije: het gevaarlijkste land van Europa
Met een dramatisch hoog aantal van 81,6 verkeersdoden per miljoen inwoners staat Bulgarije bovenaan de lijst van gevaarlijkste Europese landen om doorheen te rijden. In totaal kwamen er in 2023 526 mensen om het leven op de Bulgaarse wegen. Dit betekent dat Bulgarije 79% boven het EU-gemiddelde van 45,5 verkeersdoden per miljoen inwoners zit. Het hoge aantal wordt vooral toegeschreven aan slecht onderhouden wegen en onvoldoende verkeersveiligheidsmaatregelen in landelijke gebieden. In 2023 stond het land nog op een discutabele derde plek, met 77,64 verkeersdoden per miljoen inwoners.
2. Roemenië: nauwelijks veiliger
Roemenië zit buurland Bulgarije op de hielen, met 81,1 verkeersdoden per miljoen inwoners. In 2023 stierven er in totaal 1.545 mensen in het verkeer, 78% boven het EU-gemiddelde. Vooral de slechte wegen in landelijke gebieden, gecombineerd met roekeloos rijgedrag, maken Roemenië tot een van de gevaarlijkste landen om doorheen te rijden. Toch is er progressie op te merken: in 2023 stond Roemenië nog op de eerste plaats met 85,81 doden per miljoen inwoners. In 2013 waren dit nog 93 doden per miljoen inwoners.
3. Servië: matige infrastructuur
Op de derde plaats staat Servië met 75,7 verkeersdoden per miljoen inwoners, 66% boven het EU-gemiddelde. In 2023 vielen er 503 verkeersdoden in Servië, ondanks recente inspanningen om de infrastructuur te verbeteren. Net als in Roemenië vormen vooral de plattelandswegen een risico voor automobilisten. Toch is ook hier verbetering te zien: in 2013 vielen er nog 90,5 doden per miljoen inwoners.
4. Letland: wees waakzaam op het platteland
Letland is nauwelijks veiliger dan Servië met 75,4 verkeersdoden per miljoen inwoners, 66% boven het Europese gemiddelde. Hoewel de meeste wegen in stedelijke gebieden goed onderhouden zijn, vormen de landelijke en bergachtige routes een groot risico.
5. Kroatië: pittoreske maar gevaarlijke wegen
Kroatië neemt de vijfde plaats in met 71,2 verkeersdoden per miljoen inwoners. Met 274 doden in 2023 is dat 56% boven het EU-gemiddelde. Vooral de kronkelige kustwegen langs de Adriatische Zee kunnen voor onervaren chauffeurs verraderlijk zijn.
6. Portugal: meer dan alleen zon, zee en strand
Portugal staat op de zesde plaats met 60,2 doden per miljoen inwoners, 32% boven het Europese gemiddelde. Hier vielen 600 verkeersdoden in 2023, met name op de smalle binnenwegen in landelijke gebieden.
7. Griekenland: kronkelige wegen en toeristenverkeer
Griekenland staat op de zevende plaats met 59,6 verkeersdoden per miljoen inwoners. Vooral op de drukke toeristische eilanden en in bergachtige gebieden zijn de wegen gevaarlijk. In 2023 vielen hier 621 verkeersdoden.
8. Litouwen: hoog risico op het platteland
Litouwen staat op de achtste plek met 56 verkeersdoden per miljoen inwoners, 23% boven het EU-gemiddelde. Hoewel net als in buurland Letland stedelijke gebieden relatief veilig zijn, zorgen landelijke gebieden en slecht verlichte wegen voor gevaar.
9. Italië: chaotisch verkeer
Italië telde in 2023 52,4 verkeersdoden per miljoen inwoners, wat het land op de negende plaats brengt. Met 3.094 verkeersdoden in 2023 staat Italië bekend om chaotisch verkeer, vooral in grote steden als Rome en Napels.
10. Polen: opletten voor snelheidsduivels
Polen sluit de top tien af met 51,5 doden per miljoen inwoners, wat neerkomt op 13% boven het EU-gemiddelde. In totaal vielen er 1.893 verkeersdoden in 2023, vooral veroorzaakt door te hard rijden en onveilige rijomstandigheden op landelijke wegen.
De veiligste roadtripbestemmingen binnen Europa
Aan de andere kant van het spectrum vinden we Noorwegen als absolute koploper van de veiligste landen om doorheen te rijden in Europa. Met ‘slechts’ 110 doden in 2023 telt het land 20 verkeersdoden per miljoen inwoners, maar liefst 56% onder het Europese gemiddelde. Het is daarmee het veiligste land om te rijden, mede dankzij de goede infrastructuur en strenge verkeerswetten. Noorwegen wordt op de voet gevolgd door buurland Zweden met 21,8 doden per miljoen en Groot-Brittannië met 25,1 doden per miljoen. Beide landen handhaven streng op de verkeersregels en nemen tal van veiligheidsmaatregelen die duidelijk hun vruchten afwerpen. De rest van de top 10 wordt gecompleteerd door Denemarken, Zwitserland, Malta, Finland, Duitsland, Ierland en Cyprus.
Bron: Vignetteswitzerland.com
En hoe scoort Nederland?
Met 684 verkeersdoden in 2023, ofwel 38,4 verkeersdoden per miljoen inwoners, staat Nederland op de twintigste plaats in de ranglijst. Ons eigen land scoort 16% onder het Europese gemiddelde. Dit wordt toegeschreven aan onze uitstekende infrastructuur en strikte verkeersregels, maar druk verkeer en fietsers in grote steden blijven risicofactoren. In 2013 vielen er 570 doden, gemiddeld 34 verkeersdoden per miljoen inwoners. Ons land is dus niet exact veiliger aan het worden …
Tips om veilig te rijden:
Hoewel Nederland relatief veilig is om in te rijden, moet je met name oostelijker en zuidelijker op je hoede zijn. Vooral in de Balkanlanden laat de veiligheid op de weg te wensen over. Met een goede voorbereiding kun je zorgen voor veiliger omstandigheden onderweg. Dit zijn een aantal tips om tijdens je roadtrip rekening mee te houden:
- Check je auto vooraf. Controleer je bandenspanning, oliepeil, remmen, verlichting en andere vitale onderdelen. Laat je auto bij voorkeur vóór je vertrek nog even contoleren door de garage.
- Zorg voor een goede verzekering. Controleer of je autoverzekering geldig is in het land waar je doorheen reist en overweeg een aanvullende dekking voor pechhulp in het buitenland.
- Zorg dat je de lokale verkeersregels kent. Elk land heeft zijn eigen verkeersregels. In sommige landen, zoals Zwitserland, zijn bepaalde snelheden strikt gereguleerd, terwijl in andere landen zoals Duitsland, delen van de snelwegen geen snelheidslimiet hebben. Check ook of je een tolvignet of milieusticker nodig hebt en of winterbanden en/of sneeuwkettingen verplicht zijn.
- Rijd bij voorkeur niet in het donker. In landen met slechte verlichting en onverlichte wegen is het vaak risicovoller om 's avonds te rijden, vooral in landelijke gebieden.
- Houd rekening met de wegomstandigheden. Bergachtige gebieden, smalle wegen en slecht onderhouden wegen kunnen extra risico's met zich meebrengen. Wees extra alert op het platteland, waar de meeste ernstige verkeersincidenten plaatsvinden. Wees voorbereid en rijd voorzichtig.
- Pas je rijstijl aan aan de omgeving. Sommige landen staan bekend om chaotisch verkeer of onvoorspelbare weggebruikers, zoals in steden als Napels of Athene. Blijf altijd alert.
- Gebruik een navigatiesysteem of kaarten. Zorg ervoor dat je altijd weet waar je heen gaat en vermijd gevaarlijke of onbekende routes.
- Neem pauzes op lange ritten. Vermoeidheid is een grote risicofactor. Stop regelmatig om uit te rusten, vooral op lange roadtrips.
Voor het onderzoek naar de gevaarlijkste landen om te rijden in Europa analyseerde Vignetteswitzerland.com de data van het achttiende jaarlijkse Road Safety Performance Index Report van de Europese Transportveiligheidsraad (ETSC). Elk land werd gerangschikt op basis van het aantal verkeersdoden in 2023 per miljoen inwoners, waarbij een vergelijking werd gemaakt met het EU-gemiddelde van 45,5 verkeersdoden per miljoen. Voor extra context werd ook gekeken naar de verandering in verkeersdoden sinds 2013.
Benieuwd naar meer tips? Bekijk onze themapagina's 'Roadtrips'!
Volg Columbus Travel op Facebook, Instagram, Spotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.