image
Getty Images

Zo haal jij tijdens je roadtrip het maximale uit iedere druppel brandstof

Zuinig rijden is niet alleen goed voor de portemonnee, ook het milieu doe je er een groot plezier mee. Iedere afrekening van een tankbeurt en de alarmerende klimaatberichten zorgen voor een kleine hartverzakking, maar wie zuinig rijdt kan tot tien procent op brandstofverbruik besparen! Met deze acht concrete tips helpen we je op weg en rijd jij deze zomer zuinig door Europa.

De hoeveelheid brandstof die je verbruikt hangt af van twee factoren: het type auto dat je rijdt en je rijstijl. Een zuinige auto én bewuste bestuurder maakt simpelweg meer kilometers met één liter brandstof, hoeft daardoor minder vaak te tanken en stoot minder CO2, stikstof, roet en fijnstof uit. Win-win!

Hoeveel geld kun je besparen met zuinig rijden?

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft de rekensom voor ons gedaan. Een gemiddelde automobilist rijdt op jaarbasis twaalfduizend kilometer. Een zuinige rijstijl scheelt tien procent aan brandstofkosten, wat neerkomt op zo'n €180 per jaar. Maar dat is nog niet de volledige besparing, want zuinig rijden scheelt óók geld voor onderhoud. Auto-onderdelen slijten minder snel en gaan dus langer mee. Doe ook de test en kijk hoe zuinig jij rijdt. 


8 tips voor zuinig rijden

1. Schakel op tijd

Tips voor zuinig rijden: schakel op tijd. Foto: Getty Images

Een auto die veel toeren moet maken rijdt duurder. De zuinigste manier is bij een benzinemotor om op te schakelen tussen 2.000 en 2.500 toeren. Een dieselmotor moet eerder worden opgeschakeld: wanneer je tussen de 1.500 en 2.000 toeren zit. De motor moet harder werken als de toerenteller hierboven komt en zal dus meer brandstof verbruiken. Concreet betekent dat voor de meeste auto's: vanaf vijftig kilometer per uur schakel je naar de vierde versnelling en vanaf tachtig kilometer per uur naar de vijfde versnelling.  Een automaat schakelt zelf op het juiste moment door naar de volgende versnelling en is dus over het algemeen al zuiniger dan een handgeschakelde auto. 

Roadtrippen door Europa? Deze milieustickers en tolvignetten heb je nodig!

2. Rijd met een constante snelheid


De cruise control die tegenwoordig in veel auto’s zit is niet alleen relaxed, het is ook de zuinigste manier van rijden. Optrekken en afremmen kost brandstof en de motor functioneert optimaal in een constante snelheid. Idealiter zet je de cruise control één of twee kilometer ónder de toegestane snelheid in plaats van erboven: in reistijd is het verschil nihil, maar zorgt er wel voor dat je minder bezig hoeft te zijn met inhalen, bijgassen, invoegen of afremmen.


3. Pomp je banden elke twee maanden op

Tips voor zuinig rijden: pomp je banden regelmatig op. Foto: Getty Images

Doe voor vertrek de bandencheck’ was onlangs een flink gepushte slogan vanuit de Rijksoverheid. In hoeverre de boodschap bij alle automobilisten is aangeslagen is nog de vraag, maar feit is wel dat er een flinke waarheid in zit. Een automobilist heeft het zelf nooit zo in de gaten, maar vergelijk het eens met je fietsbanden. Wanneer je banden zacht(er) zijn moet je beduidend meer kracht zetten om vooruit te komen. Zo werkt het ook met de bandenspanning van de auto. Met de juiste bandenspanning rijd je veiliger en zuiniger. Alle autobanden lopen langzaam leeg en gemiddeld zul je elke twee maanden wat lucht erbij moeten pompen. Maar liefst zestig procent van de Nederlanders rijdt rond met te zachte banden! Zorg dat jij daar niet één van bent.


4. Rijd niet onnodig rond met een dakkoffer of fietsendrager

Tips voor zuinig rijden: haal je dakkoffer eraf als je 'm niet gebruikt. Foto: Getty Images

Een dakkoffer en fietsendrager zorgen dat je voertuig minder gestroomlijnd is, waardoor er meer weerstand is en er dus ook meer brandstof wordt verbruikt. Daarnaast zorgen een lege dakkoffer en/of fietsendrager ook voor onnodig gewicht. Sowieso is het verstandig om al het overbodig gewicht uit de auto te halen. Elke honderd kilo gewicht staat gelijk aan 0,3 liter extra brandstof per honderd kilometer. Dat tikt toch aardig aan op een flinke roadtrip!

Auto of camper: wat is de beste keuze voor jouw roadtrip?

5. Zet de motor uit bij korte stops

Tips voor zuinig rijden: zet de motor uit bij korte stops. Foto: Getty Images

Een lange rij voor het stoplicht, de brug die open staat of een dichte spoorwegovergang zijn voorbeelden van korte stops waar het vanuit gemak aanlokkelijk is om de motor te laten draaien. Maar een draaiende motor gebruikt brandstof die je geen meter verder brengt en is verspilling. Draai het contact dus voortaan om als je ziet dat je nog wel even stil zult staan.


6. Rol uit in een versnelling

Tips voor zuinig rijden: trap niet op de rem maar rol uit. Foto: Getty Images

Een verstandige automobilist kijkt vooruit en anticipeert op het verkeer. Als je ziet dat er een rood stoplicht of andere opstopping aankomt, laat de auto dan gewoon rustig uitrollen in de versnelling van dat moment en schakel steeds verder terug om op de motor af te remmen. Bij het afremmen op de motor verbruikt de auto geen brandstof! Veel automobilisten zijn geneigd de auto in zijn vrij te zetten en zo uit te rollen en bij te remmen, maar in zijn vrij verbruikt een auto wel brandstof, kun je minder goed anticiperen op het verkeer en heb je door de missende aandrijving minder controle op het voertuig.


7. Verlaag je snelheid

Tips voor zuinig rijden: verlaag je snelheid. Foto: Getty Images

Waar de meeste Nederlandse snelwegen tegenwoordig een maximum snelheid van honderd kilometer per uur kennen, mag in het buitenland het gaspedaal vaak harder worden ingedrukt. Maar je doet er goed aan om de neiging tot hard rijden te onderdrukken. De gebruikelijke maximum snelheid in het buitenland is 130 kilometer per uur, maar daarvoor moet de motor véél harder werken ten opzichte van honderd kilometer per uur. Het scheelt echt aanzienlijk in het brandstofverbruik: bij 100 kilometer per uur verbruik je zo'n 15 tot 25% minder brandstof (!) dan bij 130. Matig je snelheid en profiteer van meer kilometers en minder uitstoot!


8. Verminder gebruik van de airco

Tips voor zuinig rijden: verminder het gebruik van de airco. Foto: Getty Images

Is het écht nodig om je airco de hele rit aan te zetten? Het gebruik van de airconditioning verhoogt het brandstofgebruik met vijf tot wel twintig procent! Op veel landweggetjes of voor korte ritten is het aanzetten van de airco een overbodig automatisme; gooi de ramen omlaag, armpje naar buiten en voel de frisse wind de auto verkoelen. Wanneer je op de snelweg rijdt of het buiten echt te warm is, ontkom je niet aan de airconditioning. Rijd dan de eerste paar minuten met de ramen open en zet daarna pas de airco aan: het wordt sneller koel en de airco hoeft minder hard te werken. Ook het gebruik van de eco-modus bij modernere auto's is een fijne manier om zuinig te rijden: deze zorgt ervoor dat je airco en verwarming zo zuinig mogelijk werken, zonder ze helemaal uit te zetten. 

Lees ook: Zo bespaar je op een lange autorit: 6 tips

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.