image
Getty Images

Belangrijke verkeersregels om rekening mee te houden binnen Europa

Ga je op roadtrip door Europa? Dan wil je natuurlijk weten of je een gevarendriehoek, blaastest of reservebril mee moet nemen. En mag je in je land van bestemming eigenlijk wel roken in de auto of donuts draaien? Hoewel we een Europese Unie kennen, kent elk land toch zijn eigen verkeersregels met zaken die verplicht zijn in de auto en die je absoluut niet mag doen. Met onderstaande checklist ga je goed voorbereid op weg.

Verkeersregels België

Verplicht mee: gevarendriehoek, veiligheidsvest, verbanddoos en brandblusser
Opvallend: het is strafbaar om je motor onnodig te laten draaien

Wie in België tijdens het rijden de telefoon opneemt of even zijn appjes checkt en gepakt wordt, kan direct zijn rijbewijs inleveren. Deze regel geldt ook voor buitenlanders! Na acht dagen krijg je je rijbewijs terug. Check voordat je naar België gaat of je in lage-emissiezones (LEZ) als Brussel, Antwerpen of Gent moet zijn. Het gebruik van cruisecontrole is niet overal toegestaan: het verbod wordt aangegeven door een verbodsbord met de woorden Cruise control met een rode streep erdoor.


Verkeersregels Duitsland

Verplicht mee: gevarendriehoek, veiligheidsvest, verbanddoos, wielkeggen als je met een caravan rijdt en winterbanden (bij winterse omstandigheden)
Opvallend: in veel Duitse binnensteden is een milieusticker verplicht

De Duitse politie treedt streng op bij automobilisten die onvoldoende afstand houden. De minimumafstand in meters tussen jou en de auto voor je is je snelheid gedeeld door twee, ofwel halber Tacho. Hoe snel je ook rijdt, dit komt neer op ongeveer 1,8 seconde. Verder is het streng verboden op de Autobahn te stoppen, behalve bij een noodgeval. Een lege tank is geen noodgeval, maar nalatigheid van de bestuurder!


Verkeersregels Frankrijk

Verplicht mee: gevarendriehoek en veiligheidsvest (alcoholtest niet meer)
Opvallend: rijden met teenslippers is verboden

In de Franse berggebieden (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica) ben je verplicht om in de winterperiode (1 november t/m 31 maart) op winterbanden te rijden. Sneeuwkettingen meenemen mag ook. Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang. Overweeg om vooraf een tolbadge aan te schaffen. Hiermee mag je in aparte rijstroken doorrijden en bespaar je tijd. De tolkosten worden automatisch afgeschreven.
Houd er rekening mee dat Frankrijk héél streng is met cameraverklikkers: zelfs apps die flitsers aangeven mogen niet op de telefoon gebruikt worden. 

Lees ook: Gekke verkeersregels in het buitenland - hier moet je op letten over de grens

Verkeersregels Oostenrijk

Verplicht mee: gevarendriehoek, veiligheidsvest, verbanddoos en winterbanden (bij winterse omstandigheden)
Opvallend: overstekende kinderen hebben altijd voorrang

Op Autobahnen (A) en Schnellstrassen (S) is een tolvignet verplicht. Het vignet koop je aan de grens of bestel je vooraf online. De politie mag snelheidsduivels die tot dertig kilometer per uur te hard rijden op het blote oog beboeten. De snelheidscontroleurs hebben een geschultes Amtsauge en zijn volgens de wet beroepsmatig in staat in te schatten hoeveel je te hard rijdt. De zaterdag geldt in Oostenrijk als werkdag. Als je ergens op werkdagen niet mag parkeren, dan geldt dit dus ook op zaterdag. Ondernemende automobilisten moeten er verder rekening mee houden dat donuts draaien hier verboden is.


Verkeersregels Zwitserland

Verplicht mee: gevarendriehoek
Opvallend: op zondag je auto wassen is verboden

In Zwitserland is een tolvignet verplicht. Het vignet koop je aan de grens of bestel je vooraf online. Automobilisten met caravan wordt geadviseerd om niet over smalle bergwegen te rijden.


Verkeersregels Italië

Verplicht mee: gevarendriehoek en veiligheidsvest
Opvallend: in een straat die te smal is om elkaar te passeren heeft het zwaarste voertuig voorrang

Het is in Italië strafbaar om in een auto of camper te roken in het bijzijn van een zwangere vrouw of een passagier jonger dan achttien jaar. Een fietsendrager moet altijd voorzien zijn van een wit markeringsbord met vijf rode strepen, ook als er geen fietsen op de fietsendrager staan. Overweeg om vooraf een tolbadge aan te schaffen. Krijg je een boete, dan moet die ter plekke betaald worden: zorg dus dat je altijd geld op zak hebt. Let ook goed in stadscentra op borden die zona traffico limitato aangeven. Als je zonder vergunning een gebied binnenrijdt waar dat bord hangt, kan dat je behoorlijk duur komen te staan


Verkeersregels Spanje

Verplicht mee: gevarendriehoek of V-16-knipperlicht, veiligheidsvest en reservewiel
Opvallend: automobilisten met een bril of lenzen moeten in Spanje altijd een reservebril bij zich hebben

Als je met een cabrio rijdt, mag je geen boodschappen of andere bagage op de achterbank zetten. Overweeg om vooraf een tolbadge aan te schaffen.


Verkeersregels Groot-Brittannië

Verplicht mee: gevarendriehoek, veiligheidsvest, verbanddoos en brandblusser
Opvallend: fietsers mogen op rustige wegen midden op de rijbaan fietsen

Dat je in Groot-Brittannië links rijdt is algemeen bekend, maar minder mensen weten dat de koplampen van een Nederlandse auto daardoor te veel op de andere weghelft schijnen, waardoor je tegenliggers kunt verblinden. Verstel daarom voor aankomst je koplampen of plak deze gedeeltelijk af met speciale koplampstickers. Automobilisten moeten voorrang verlenen aan voetgangers of fietsers die bij een oversteekplaats wachten om over te steken en bij het afslaan op een kruising voorrang verlenen aan achteropkomende fietsers die rechtdoor gaan.


Verkeersregels Scandinavië

In Zweden, Noorwegen en Finland vind je volop natuur, maar niet zo heel erg veel tankstations buiten de steden. Vergeet dus niet bijtijds bij te tanken! Winterbanden of -kettingen zijn verplicht in Zweden van december tot maart en in Finland van december tot februari, en je dient je koplampen tijdens het rijden het hele jaar door ook overdag aan te hebben staan- middernachtzon of niet. Dat laatste geldt overigens ook voor IJsland!


Voor wie nog verder rijdt

Wie nog verder rijdt, is gewaarschuwd: lees je goed in. Soms kom je rare verkeersregels tegen – zo mag je in Roemenië niet met een vieze auto rijden, is het in Cyprus verboden om water te drinken achter het stuur en moet je in Denemarken voor vertrek controleren of er iemand onder je auto ligt. Leuke weetjes voor op feestjes, maar wij hebben nog nooit gehoord dat iemand daadwerkelijk een bon kreeg voor het overtreden van deze wetten.


Nog meer roadtripinspiratie? Kijk dan op onze speciale themapagina 'Auto- en campervakanties'! Columbus Travel editie 114


Ben je nog geen abonnee van Columbus Travel? Profiteer dan nu van onderstaande superdeal en ontvang het Columbus-roadtripbek cadeau >>>

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.