Zo plan je de ideale familievakantie (ook buiten de schoolvakantie om)
Een vakantie met kinderen heeft net wat meer voorbereiding nodig dan een vakantie zonder kinderen. Lees hier waar je op moet letten bij de planning. Ook verklappen we het geheim hoe je buiten de schoolvakantie op reis kunt.
1. Denk goed na over je vakantiebestemming
Kijk verder dan je neus lang is als het op je vakantiebestemming aankomt. Ja, Frankrijk en Italië zijn niet voor niets zo populair. Maar landen als Tsjechië, Slovenië en Macedonië hebben óók heerlijke zomers en zijn stukken goedkoper.
2. Wees er vroeg bij
Boek je accommodatie ruim van tevoren. Het laatste wat je wil is in het donker op zoek gaan naar onderdak, terwijl je kinderen al moe zijn.
3. Plan je reis samen met je kinderen
Betrek je kinderen bij het samenstellen van de reis. Vertel over het land, toon plaatjes en laat ze ook zelf zoeken naar leuke plekken. Hang een bord op in huis waarop iedereen zijn of haar ideeën kan delen. Soms komen ze niet verder dan het spotten van een leeuw of olifant. Maar als je doorvraagt kom je er wellicht achter dat ze óók openstaan voor kamperen, raften of iets uit een aflevering van tv-bioloog Freek Vonk. Vraag je reisspecialist om die wensen uit te werken in een concreet voorstel.
4. Maak een duurzame reis
Reis goedkoop en duurzaam binnen Europa. Moet je met het hele gezin naar Frankrijk? Dan blijkt een Eurailpas vaak voordeliger dan losse treinkaartjes of vliegtickets. De Flixbus is zowaar nóg goedkoper, en ideaal voor de middellange afstand.
5. Kies voor een verrassend vervoersmiddel
Maak de reis zo interessant mogelijk. Kinderen zien een ferry of nachttrein als een hele beleving. Probeer deze vervoermiddelen waar mogelijk in te passen als alternatief voor het vliegtuig of de auto.
6. Ga buiten de schoolvakantie op reis
Voor lange tijd, en dus buiten de schoolvakantie om, op reis met de kids? Dat kan. Al komt er héél wat bij kijken. Nederland is een van de weinige landen in Europa met een schoolplicht (de verplichting om een fysieke school te bezoeken), en niet alleen een leerplicht (de verplichting om onderwijs te volgen). Ouders die tóch met hun schoolplichtige kinderen voor lange tijd willen reizen kiezen er vaak voor om zichzelf en hun kinderen uit te schrijven uit de gemeentelijke basisregistratie. Op dit moment is dat de enige manier om lang weg te gaan met het hele gezin. De schoolplicht komt dan te vervallen. Maar dit heeft óók effect op de hypotheek, verzekeringen en kinderbijslag. Wat je nu vaak ziet is dat ouders hun lange reis inplannen vóórdat de schoolplicht intreedt. Voordat je (oudste) kind vijf wordt dus. Weet je nu al dat je graag een keer maandenlang weg wilt met het gezin? Denk dan alvast vooruit. Een ander vraagstuk is hoe jij als ouder een vrije periode inlast. Kun je je ouderschapsverlof inzetten? Kun je onbetaald verlof nemen? Of moet je ontslag nemen?