image
iStock

16 gevaarlijke oplichtingspraktijken op reis

Overal op de wereld worden reizigers opgelicht en helaas is dit moeilijk te voorkomen. Wij helpen je de dieven een stap voor te zijn door je attent te maken op de bekendste oplichtingsmethodes. Plus: wat kun je ertegen doen?

Oplichting onderweg...

1. Oplichting in de taxi

Je zal op reis gegarandeerd een keer gebruik moeten maken van een taxi. Als de taxichauffeur merkt dat je niet bekend bent in een stad kan hij ongemerkt een omweg nemen naar je bestemming. Hij weet dan zogenaamd een andere snellere of kortere weg, maar zonder dat je het weet ben je langer onderweg en moet je meer betalen. Het komt ook voor dat er gerommeld is met de meter van de taxi zodat het bedrag sneller oploopt, of dat er helemaal geen meter aanwezig is. Zorg er daarom voor dat je van tevoren weet hoelang de rit ongeveer zou moeten duren, en wat de gemiddelde prijzen zijn. Verschillende websites kunnen daarbij helpen; onze favoriet is taxifarefinder.com. Slim is ook om vooraf een bedrag af te spreken. Wordt er teveel geld gevraagd, dan zoek je gewoon een andere taxi. Maak je gebruik van Uber, dan heb je dit probleem sowieso niet. Je plant je volgende rit met de ritprijscalculator. Zo weet je vooraf hoeveel de rit kost, zonder dat je ingewikkelde rekensommen hoeft te maken of voor verrassingen komt te staan.

2. Het 'gratis' taxiritje

Pas verder op voor taxichauffeurs die aanbieden om je met korting, of zelfs gratis, naar je bestemming te brengen. Als tegenprestatie moet je bij één of meerdere winkels langs als tussenstop. Daar worden je spullen aangesmeerd of blijk je toch te moeten betalen. Vertel zulke oplichters meteen dat je niet geïnteresseerd bent en loop direct weg.

3. Valse schadeclaims

De kans is groot dat je op reis weleens een auto of scooter huurt waar je borg voor moet betalen. Let hier goed op want er bestaan sluwe manieren om jou geld afhandig te maken. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er tijdens jouw afwezigheid iemand schade toebrengt aan het gehuurde voertuig zodat je de borg niet meer terugkrijgt. Deze persoon werkt samen met het verhuurbedrijf. Ook kan een persoon je auto of motor ongemerkt beschadigen om vervolgens aan te bieden dat hij 'm wel even repareert voor een mooi prijsje. Dit is te voorkomen door goed op te letten welke beschadigingen al aanwezig zijn op het voertuig en alles te fotograferen met je mobiel. Probeer je auto ook zoveel mogelijk binnen het zicht te houden of op een parkeerplaats met toezicht te parkeren.

taxi IndiaNiet alle taxichauffeurs zijn even eerlijk. Foto: iStock

Oplichting op straat...

4. De 'gratis' gids

Het lijken op het eerste gezicht vriendelijke locals die je ergens bij willen helpen. Zo komt er bijvoorbeeld iemand met je meelopen door de stad die je van alles begint te vertellen over de bezienswaardigheden. Als je weer terug wilt naar je hotel, dan vraagt diegene opeens geld omdat hij je gids is geweest.

5. Hulp bij pinnen

Ook zijn er ‘behulpzame’ locals die je willen helpen met pinnen, alleen maar om je pincode af te kijken en later je portemonnee te stelen.

6. Het vriendschapsarmbandje

Iemand komt naar je toe en biedt je een vriendschapsarmbandje aan. Wat je ook zegt, de persoon zal snel naar je pols grijpen en het armbandje omdoen en meteen om geld vragen. Deze oplichtingstruc wordt ook weleens gebruikt als afleidingsmanoeuvre terwijl een ander persoon je zakken rolt. Altijd afslaan dus.

7. Een roos voor je partner

Een man komt op jou en je partner af en biedt haar een roos aan. Hij vraagt jou deze te betalen voor een belachelijk hoge prijs en zorgt ervoor dat hij je afschildert als een slechte partner als je deze niet betaalt. Een klassieker, maar toch eentje om voor op te letten.

8. Geld wisselen (1)

Er bestaan verschillende wisseltrucs waar je veel geld mee kan verliezen. Zo kun je bijvoorbeeld een ‘politieagent’ tegenkomen die wil weten of je geld wel echt is. Wat je niet weet is dat hij een oplichter is die het geld vliegensvlug omwisselt voor vals geld.

9. Geld wisselen (2)

Je hebt ook afzetters die je aanbieden om euro’s of dollars te wisselen voor de lokale valuta. Zij houden echter een zeer ongunstige wisselkoers aan of geven een verouderde valuta met dezelfde naam terug. Check dus van tevoren altijd de actuele wisselkoers, want het gebeurt zelfs bij echte wisselkantoren. Tijdens het natellen van geld kun je ook bedrogen worden. Zo kan er geld dubbel geteld worden doordat er biljetten zijn dubbelgevouwen. Tel je geld daarom altijd nóg een keer na, ook al komt dat misschien onbeleefd over.  

vals geldThe oldest trick in the book: pas op voor vals geld. Foto: iStock

10. Goocheltrucs

Een man toont op straat zijn goocheltrucs of een spelletje met cups en een balletje waarin je moet raden onder welke cup zich het balletje bevindt. Zijn handlangers doen zich voor als toeristen en staan geïnteresseerd naar het schouwspel te kijken waardoor je nieuwsgierigheid wordt gewekt. Terwijl jij afgeleid bent door de goocheltruc en de goochelaar goed in de gaten houdt, zullen zijn handlangers proberen je zakken te rollen. Niet zo'n leuk spel als je daarna je portemonnee kwijt bent.

11. De schoenenpoetser

Natuurlijk heb je de schoenenpoetsers langs de weg die op een bordje hun prijzen duidelijk weergeven, maar let op voor de man die als bedankje aanbiedt je schoen te poetsen. Hij laat 'per ongeluk' zijn borstel voor je voeten vallen en als jij deze voor hem oppakt, biedt hij om je te bedanken aan om je schoenen te poetsen. Lijkt op een vriendelijk gebaar, maar hij zal uiteindelijk toch geld eisen voor deze dienst. Nothing is for free...

12. De fotograaf

Het blijft de grootste gok. Een omstander vragen of hij/zij een foto van jou of jullie wil maken. Probeer hierin heel goed af te gaan op je intuïtie en let vooral op locals die het 'vriendelijk' aanbieden. In het beste geval vraagt deze persoon om een kleine vergoeding voor de service, in het slechtste geval gaat hij er vandoor met je camera of telefoon.

13. De gevallen portemonnee

Een lege portemonnee die gestolen lijkt te zijn en daarna achteloos op straat te zijn gegooid wordt in je looproute neergelegd. Wanneer je er voorbijloopt kun je het vaak niet laten om even je eigen portemonnee te checken - zit deze nog veilig in je jas of tas? Een omstander let goed op waar je naar je portemonnee grijpt, zodat hij iets later precies weet waar hij je zak moet rollen. 

creditcardfraudeCreditcardfraude behoort tot de meest winstgevende oplichtingspraktijken op reis. Foto: iStock

Oplichting in winkels...

14. Bellen achter de kassa

Een caissière doet net of ze een telefoongesprek aan het voeren is terwijl ze je helpt bij het afrekenen. Wat ze eigenlijk doet is een foto van jouw creditcard maken zodat ze deze later kan namaken. Deze truc zie je veel in Barcelona. Wees in die stad dus extra alert op dergelijke praktijken.

15. Langzaam tellen

De persoon die bij het afrekenen jou het geld moet geven, doet extra langzaam over het tellen en neemt zelfs lange pauzes. Dit in de hoop dat je je geduld verliest en graag gauw het geld wilt hebben zonder na te kijken of het klopt. Dat je veel minder geld terugkrijgt dan waar je recht op hebt mag dan geen verrassing zijn. Even natellen kan je in dit soort gevallen een hoop geld schelen. 

16. Ongeldig kaartje

Terwijl je in de rij staat bij een ticketoffice komt iemand van het personeel je kaartjes aanbieden voor een hogere prijs, zodat je niet meer in de rij hoeft te staan en niet bang hoeft te zijn dat ze uitverkocht zijn. Heel verleidelijk maar let op, de kaartjes zijn hartstikke nep en werken niet. In grote steden als Londen en Parijs komt dit veel voor.

Kijktip (om het af te leren)

Iemand die als de beste weet hoe hij met oplichters in het buitenland om moet gaan, is journalist Kees van der Spek. In deze video pakt hij de oplichtingspraktijken van geldwisselkantoren in Polen aan: