image
Getty Images

Je gratis reisadviseur: zo zet je AI in voor je volgende reis

Het plannen van een reis zorgt bij de één voor veel voorpret, de ander geeft de reisplanning het liefst uit handen. Welk type reiziger jij ook bent, artificial intelligence (AI) klopt op de deur om te helpen jouw reis vorm te geven. Maar hoe handig, bruikbaar en betrouwbaar is AI als reisplanner? We zochten het voor je uit!

We kunnen vandaag de dag niet meer om kunstmatige intelligentie heen. AI ontwikkelt zich in rap tempo en wordt door steeds meer mensen gebruikt. Ook binnen de reiswereld is AI in opkomst en kunstmatige intelligentie kan een razendsnel alternatief vormen voor eindeloos zoeken en scrollen op het internet. Het ene reishart maakt een sprongetje, het andere reishart ziet de charme en voorpret verdwijnen. Maar zelfs voor de grootste reisromanticus kan AI van waarde zijn. We namen de proef op de som en zochten uit welke plus- en minpunten er gelden voor gebruik van kunstmatige intelligentie bij het plannen van een reis.


Welke informatie gebruikt AI?

Zo werkt AI bij het plannen van je reis

De AI-modellen worden voornamelijk getraind openbare informatie op het internet, zoals blogberichten en openbare fora. Die schat aan informatie wordt in no time verwerkt tot een antwoord op jouw vraag. Zo vragen we bijvoorbeeld aan verschillende AI: 'Wat zijn de vijf mooiste stranden van de Algarve?' De modellen herkennen informatieve bronnen die gaan over stranden aan de Portugese kust en zullen aan de hand daarvan een lijstje presenteren.

Plus: chatbots herkennen dat je een subjectieve vraag stelt. ChatGPT spreekt van ‘vijf van de mooiste stranden’ in plaats van 'de vijf mooiste stranden' en Google Gemini schrijft zelfs: ‘Het is onmogelijk om objectief de vijf mooiste stranden van de Algarve te bepalen, want schoonheid is subjectief.’ Desalniettemin krijg je binnen luttele seconden een overzicht met vijf kanshebbers, inclusief een gedetailleerde omschrijving. Vier van de vijf voorgestelde stranden komen bij verschillende AI-modellen terug, eentje verschilt geregeld. Handig als startpunt van de reisplanning.

Min: Het plannen van een reis is voor menig reiziger als een kunst beoefenen. De AI-modellen maken van reizen een wetenschap, waar door de computer gegenereerde tips worden afgewerkt. Verlies de romantiek niet uit het oog en gebruik AI ter inspiratie, maar schenk er nog wel jouw persoonlijke sausje overheen.

Lees ook: De vakantiestress voorbij: oorzaken en acht remedies

Zitten er veel fouten in AI bij het plannen van een reis?

Zitten er veel fouten in AI bij het plannen van je reis? Foto: Getty Images

Ja, er zitten fouten in de modellen. Nee, het zijn er niet veel. Alle grote AI-modellen hebben last van zogenoemde hallucinaties. Dat betekent dat ze soms antwoorden geven die er heel aannemelijk uitzien, maar feitelijk niet juist zijn. Desgevraagd adviseert Google dan ook om antwoorden van Gemini altijd te factchecken als het om belangrijke dingen gaat.

Plus: De AI-modellen zijn heel goed in het genereren van antwoorden waar géén feitelijk antwoord op bestaat. In het geval van reizen gaat dit dus om inspiratie en de kunstmatige intelligentie kan je op uitstekende reisideeën brengen. Je kunt tientallen artikelen op verschillende reisblogs lezen en daar uren mee kwijt zijn, of je kunt de vraag aan AI stellen en in no time vrijwel dezelfde informatie boven water krijgen.

Min: Voor de avontuurlijke reizigers die buiten de gebaande paden reizen is de kans op een foutief antwoord een stuk groter. Als er weinig informatie beschikbaar is over een bestemming, zal kunstmatige intelligentie tóch een antwoord op je vraag genereren. De kans dat er dan een fout insluipt is aanzienlijk groter dan voor bestemmingen waar tal van blogs en oneindig veel informatie over beschikbaar is.


Handige tips voor het plannen van een reis met AI

AI kan je prima helpen bij het plannen van je reis. Foto: Getty Images

Kunstmatige intelligentie is niet alleen handig voor het pasklaar aanbieden van handige reisinspiratie, de modellen hebben ook toegang tot beoordelingen van hotels en restaurants, vliegduur, ticketprijzen en schema’s van openbaar vervoer. Voor het tijdperk van kunstmatige intelligentie was het óók mogelijk om aan deze informatie te komen, maar moest je zelf naar de informatie op zoek bij vele verschillende platformen. AI biedt ongekende mogelijkheden om de talloze tabbladen met al die verschillende componenten samen te voegen tot één overzicht.

We vragen aan Google Gemini: 'We willen begin juli een weekje op vakantie naar Mallorca. Zoek vliegtickets voor twee volwassenen. Ik kan maximaal €1000 uitgeven. Zoek alleen naar non-stop vluchten en naar hotels met minimaal vier sterren.' Wat volgt is een handig overzicht met mogelijke vluchten en hotels, inclusief klikbare links.

Ook andere praktische reisinformatie kun je vragen aan AI. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens een citytrip in Rome aan verschillende AI vragen: ‘Ik heb morgen om twee uur 's middags tickets voor het Colosseum in Rome. Welke bus moet ik nemen vanaf hotel Residence Lodi om daar op tijd te komen?’ Vervolgens krijg je als antwoord dat het vijf minuten lopen is naar de bushalte en dat bus 81 er dertig minuten over doet om bij halte Colosseo te komen.

Ook handig: 10 geniale inpaktips voor een stressvrije reis

Wat je níét aan AI moet vragen bij het plannen van een reis

Ondanks de hulp van AI blijft het maken van een reisplan mensenwerk. Foto: Getty Images

Kunstmatige intelligentie brengt je op een ideeën die jij ter inspiratie gebruikt, maar is zelden het eindpunt van je reisplanning. Zoek de verkregen tips zelf nog altijd even na. Als jij wordt gewezen door de robot op bus 81 in Rome, check dan áltijd nog bij het plaatselijke vervoersbedrijf ATAC wat de precieze vertrektijden van de bus zijn.

Menig AI-gestuurde reisplanningsapp, zoals Roam Around, Vacay Chatbot, Roamr, iplan.ai en Curiosio – de concurrentie is moordend –, pocht met de mogelijkheid om je gehele reis te laten plannen door kunstmatige intelligentie. Het is tegen elk AI-model mogelijk om te zeggen: ‘Ik ga drie weken naar Bali. Maak voor deze reis een reisschema met plaatsen om te bezoeken en drie-sterren hotels.’ Wat volgt is een gedetailleerd reisschema, maar opvallend vaak is dit een willekeurige aaneenschakeling van bestemmingen. Het reisplan dient toch nog steeds mensenwerk te zijn, een met liefde samengesteld programma volledig naar jóúw reisdromen.


Welke AI-tool is het beste voor het plannen van een reis?

Google Gemini is de beste AI-tool voor het plannen van je reis

Onze voorkeur gaat naar Google Gemini. De taalmodellen van Google hebben de meest uitgebreide en actuele informatie beschikbaar. Door de koppeling met Google Maps en Google Flights, waar oneindig veel reisinformatie beschikbaar is, kan Gemini ons van méér betrouwbare en specifieke reisinformatie voorzien dan andere AI-tools. De grote concurrent is weliswaar ChatGPT, die je ook aan tal van reisinspiratie kan helpen. Deze twee modellen zijn véél beter getraind dan de vele kleinere spelers op de markt en geven de beste antwoorden op je reisvragen.

Lees ook: Ja, ook jij kunt op reis gehackt worden! Zo voorkom je het

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.