Zo ben je zakkenrollers op reis te slim af: 12 tips
We reizen om onze horizon te verbreden en nieuwe ervaringen op te doen. Laat die ervaringen niet omslaan in een horrorverhaal waarin je met lege handen thuiskomt omdat een zakkenroller je leeggeroofd heeft. Voor sommige locals ben jij als toerist een makkelijk doelwit. Met deze twaalf tips voorkom je dat je het slachtoffer wordt van slimme scamtrucs op reis!
1. Wees voorbereid en zorg voor backups
Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Neem voordat je op reis gaat stappen om potentieel verlies te minimaliseren. Maak kopieën en/of foto's van belangrijke documenten en sla ze online op. Denk aan kopieën van je reisroute, je paspoort, je visum, vaccinatiedocumenten, creditcards, bankpassen en bankgegevens. Laat ze achter bij een vriend of familielid die thuisblijft en bewaar ze als het even kan in de cloud, zodat je er op reis nog bij kunt. Overweeg een reisverzekering af te sluiten voor dure elektronica en laat je mooie, dierbare of dure spullen (zoals de ring van je oma) thuis. Onthoud ook: luxe bagage lokt dieven. Als ze achter je koffer aangaan, zullen ze de meest indrukwekkende op de stapel kiezen.
Als je telefoon gestolen wordt, is dat niet alleen verdrietig voor je portemonnee; ook de foto's en persoonlijke gegevens die erop staan ben je kwijt, tenzij je tijdig voorzorgsmaatregelen neemt. Zorg voor een app van het type ‘Vind mijn telefoon’ zodat je een poging kunt wagen om deze terug te vinden indien hij gestolen wordt. Maak alvast een back-up van je gegevens en schakel wachtwoordbeveiliging in. Gebruik tijdens het reizen de wifi in je hotel om elke nacht een back-up te maken van je telefoon en je foto’s in de cloud.
2. Laat waardevolle spullen in je hotelkamer
Het is een open deur intrappen, maar zolang die open deur niet van je hotelkamer is, is en blijft de simpelste tip: laat je waardevolle items in je hotelkamer. Dure spullen, zoals je laptop, en belangrijke reisitems zoals je paspoort zijn veel veiliger op je kamer dan op straat. Diefstal uit hotelkamers komt natuurlijk voor, maar het is relatief zeldzaam - hoteliers zijn er doorgaans snel bij om een patroon van diefstal de kop in te drukken. Verleid echter geen medewerkers met vingervlugge vingers door een camera of tablet in het zicht te laten liggen. Je kunt je kamersleutel ook bij de receptie achterlaten, zodat de kans kleiner is dat hij zoekraakt of wordt gestolen. Wil je het echt op veilig spelen, maak dan gebruik van het kluisje in de kamer of bij de receptie voor je paspoort, huissleutels, overtollig contant geld en dure sieraden. Laat altijd wat extra contant geld achter in de kluis. Mocht je onverhoopt worden bestolen, kun je nog steeds een lift krijgen en eten kopen voordat je de situatie kunt rechtzetten.
3. Zorg voor een ‘raak het niet kwijt’-discipline
Reizigers lopen meer kans om hun spullen per ongeluk te verliezen dan om ze te laten stelen. Mensen laten paspoorten onder kussens, tassen op het bagagerek van de bus en telefoons in de taxi liggen. Kijk dus altijd om je heen voordat je een plek of vervoersmiddel verlaat. Houd je in hotels aan een uitpakroutine en leg geen spullen op rare plekken in je hotelkamer. Doorloop elke keer dat je weer inpakt een checklist: heuptas, jas, paspoort, telefoon, camera, oplaadsnoeren, toiletartikelen, wasgoed, enzovoort. Doorzoek voordat je een hotelkamer verlaat alles: check de stopcontacten, kijk onder het bed, onder de kussens en de sprei, achter de badkamerdeur, in de kledingkast, in het nachtkastje ...
4. Kies je kleding en tassen tactisch uit
Dit werkt uiteraard niet als je als blonde westerling door India reist, maar als je op reis bent, doe dan je best om je aan te passen aan je omgeving door je sober te kleden. Vermijd felle kleding waardoor je opvalt en blijf weg van kleding die schreeuwt dat je een toerist bent. Dieven zullen minder snel proberen iemand te beroven die woont waar zij wonen.
Vermijd achterzakken
Draag zakkenrolbestendige kleding. Broeken met ritszakken aan de binnenkant van zakken, bh's met opbergzakken voor creditcards en jassen met binnenzakken zijn allemaal geweldige plekken om geld te bewaren. Bewaar je telefoon en portemonnee altijd in je binnenzak, in je voorzak of in een heuptasje. Het is een stuk moeilijker voor een zakkenroller om je portemonnee, paspoort, telefoon of geld te stelen als het niet gemakkelijk toegankelijk is voor degene die achter je loopt. Voorwerpen kunnen uit achterzakken omhoogkomen als je loopt. Hierdoor zijn voorwerpen in je achterzak veel gemakkelijker te stelen. Door je waardevolle spullen voorop je lichaam te dragen, houd je ze in het zicht en maak je het zakkenrollers moeilijk om erbij te komen zonder dat jij dat merkt. Toegegeven, heuptasjes zijn niet bepaald het mooiste fashion statement. Maar er is een reden dat ze al sinds jaar en dag populair zijn onder toeristen. Maak er gewoon een retro 90's vibe van!
Draag een nepportemonnee bij je
Wat wél kan werken, is een bliksemafleider in de vorm van een nepportemonnee. Vul een versleten portemonnee met restjes papier, lege cadeaubonnen en willekeurige bonnetjes. Houd je lokportemonnee bij je als je op reis bent. Als je beroofd wordt of iemand probeert van je te stelen, trek dan je lokportemonnee eruit, laat hem vallen en ren de andere kant op. Steek je lokportemonnee niet zo uit je zak dat hij goed zichtbaar is. Je wilt mensen niet aanmoedigen om je te bestelen!
Kies voor een stoffen portemonnee of elastiek
Een leren portemonnee is ook een stuk makkelijker om stiekem uit je zak te trekken van een portemonnee van klittenband of stof. Je kunt weerstand creëren door simpelweg een elastiek over het midden van je portemonnee te wikkelen; als een zakkenroller aan je portemonnee trekt zul je dat sneller merken doordat het rubber van het elastiek tegen je kleding wrijft. Bewaar je geld indien mogelijk in een aparte geldclip of in een veilige zak. Zo hoef je je portemonnee niet tevoorschijn te halen om te zoeken naar de biljetten die je nodig hebt. Als je je geld in een portemonnee bewaart, haal hem er dan alleen uit als je absoluut iets moet betalen. Houd je portemonnee met beide handen vast om te voorkomen dat een opportunistische dief de kans krijgt om hem te pakken terwijl je afgeleid bent.
Ga voor een ingewikkelde handtas
Kies je voor een handtas, ga dan voor een met een ingewikkelde sluiting om zakkenrollers af te schrikken. Zorg in elk geval voor een die een rits én een flap over de rits heeft. Deze zijn moeilijker te openen en een zakkenroller zal waarschijnlijk geen moeite doen om zijn hand naar binnen te steken. Hoe kleiner je je handtas kunt maken, hoe beter. Grote handtassen geven een dief meer ruimte om te werken. Kort de riemen van je in om hem dicht bij je te houden en te voorkomen dat je tas van je wordt afgerukt. Draag indien mogelijk je tassen van je linkerschouder naar je buik of rechterheup (of vice versa). Loop je op straat, draag je tas dan aan de kant van de muur in plaats van richting de weg, zodat scooterrijders hem niet in het voorbijgaan van je schouder kunnen rukken. Loop tegen de verkeersstroom in zodat je een scooter of fietser kunt zien aankomen.
Heb je een rugzak, draag deze dan op drukke plekken op je borst in plaats van op je rug.
Bescherm jezelf met gadgets
Tegenwoordig zijn er ook tal van gadgets op de markt die speciaal zijn ontworpen om zakkenrollers te slim af te zijn. Denk aan tassen die zijn gemaakt van snijbestendige materialen of met verborgen ritsen, en portemonnees met RFID-blokkering, zodat je kaarten niet stiekem uitgelezen kunnen worden (vooral handig als jij ook zo’n type bent dat nooit contant geld op zak heeft). Dergelijke investeringen kunnen zich zeker op reis terugverdienen.
5. Verdeel je waardevolle spullen
Zet niet al je geld op één paard, of in dit geval, in één zak. Verdeel je geld, pasjes en andere waardevolle spullen indien mogelijk over verschillende zakken en tassen. Mocht je onverhoopt toch het doelwit worden van een zakkenroller, dan heb je altijd nog geld over om terug naar het hotel te kunnen komen. Een goede vuistregel is om het geld dat je die dag verwacht te gebruiken in je portemonnee te bewaren, waar je er gemakkelijk bij kunt. De rest (zoals extra geld en creditcards) kun je elders bewaren. Bewaar ook geld op een plek waar niemand het verwacht te vinden. Rol bijvoorbeeld een paar biljetten op en stop ze in een bijna leeg pillenpotje, zodat het flesje nog geluid maakt als je ermee schudt. Als iemand door je spullen snuffelt, zal hij er niet aan denken dat je daar geld hebt.
6. Beperk je belangrijkste items tot een minimum
Hoe minder je hebt om in de gaten te houden, hoe beter. Controleer je belangrijkste spullen elke keer als je opstaat om verder te gaan. Doorgaans zullen dat je portemonnee, telefoon en paspoort zijn, en misschien je camera. Meer niet. Als je dan nog iets vergeet, is het hopelijk niet zo belangrijk.
7. Beveilig je spullen onderweg
Een ding wat een dief doorgaans niet heeft (en niet kan stelen) is tijd. Hoe sneller ze jou je waardevolle items afhandig kunnen maken hoe beter, dus zelfs een klein obstakel kan een effectief afschrikmiddel zijn. Als je gaat zitten om te eten of uit te rusten, lus dan de riem van je tas of rugzak rond je arm, been of stoelpoot. Wil je een dutje doen in de trein of bus, bevestig je rugzak of koffer dan bijvoorbeeld met een slot aan de stoel, het bagagerek of aan jezelf. Zelfs een koordje, paperclip of sleutelring kan al helpen. Je tas ondoordringbaar maken zal onmogelijk worden en moet je ook niet willen, zolang jouw tas of koffer maar lastiger te stelen is dan die van een ander.
Leg waardevolle spullen - zoals een camera, telefoon, portemonnee of treinpas - nooit op een stoel in de trein of op een tafel in een restaurant, waar ze gemakkelijk te stelen zijn. Berg ze liever op of maak ze vast aan jou of je tas. Dit verkleint ook de kans dat je per ongeluk iets achterlaat. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je camerariem om je borst of pols zit, zelfs als je een foto maakt. Gebruik een sleutelkoord om gadgets aan je rugzak te bevestigen. Als je tas geen bevestigingspunt aan de binnenkant heeft, voer dan riempjes door ritstrekkers of haak een stevige veiligheidsspeld aan de binnenkant van je tas.
Wees ook voorzichtig in publieke toiletten waar de muren niet tot de grond komen. Zo kan iemand snel je tas van de grond grissen vanuit het naburige toilet terwijl jij met je broek naar beneden op de wc zit.
8. Wees discreet met je verstopplaatsen
Als je waardevolle spullen ergens anders bewaart dan in een heuptas of binnenzak, wees dan zo omzichtig mogelijk. Als je op een openbare plaats een bord ziet dat waarschuwt voor zakkenrollers, raak dan niet je zakken aan om te controleren of je je waardevolle spullen nog bij je hebt. Zakkenrollers hangen op zulke plekken te wachten tot onschuldige mensen hen wijzen waar hun portemonnee is. Dieven zijn getraind om een makkelijk slachtoffer te herkennen: de man wiens achterzak uitpuilt of de vrouw die op haar tas blijft kloppen om te controleren of haar geld er nog in zit.
9. Houd je omgeving altijd in de gaten
Markten, stations, toeristische trekpleisters en grote openbare evenementen zijn favoriete plekken voor zakkenrollers. Zelfs in bezienswaardigheden waarvoor je toegang moet betalen – zoals het Louvre – ben je niet altijd veilig. Wees ook voorzichtig in drukke winkels - zakkenrollers weten tenslotte dat je geld te besteden hebt (en te verliezen!).
Wees extra alert bij commotie en straatartiesten
Blijf waakzaam in drukte en wees alert als er commotie is; dit kan een rookgordijn zijn. Creatieve boevenbendes creëren graag een verstoring - een gevecht, een slordige knoeiboel of een duwtje of struikelpartij - om slachtoffers af te leiden. Mensenmassa's waar dan ook, maar vooral in het openbaar vervoer en op rommelmarkten, bieden dieven genoeg doelwitten, kansen en gemakkelijke ontsnappingsroutes. Wees op je hoede voor interviewers, geldinzamelaars of praatgrage vreemden. Zakkenrollers werken vaak in teams en proberen je af te leiden terwijl iemand je van achteren berooft. Ook straatartiesten trekken meestal tientallen toeristen aan, die vaak hun portemonnee trekken om straatartiesten een paar dollar te geven. Er is niets mis mee om wat kleingeld aan een straatartiest te geven, maar als je je portemonnee tevoorschijn haalt, verraad je waar je die bewaart. Houd wat kleingeld in een zak waar je niet je portemonnee bewaart. Op die manier weten potentiële dieven niet waar je je geld bewaart als je geld gaat geven.
Let goed op in het ov
Wees op je hoede in het openbaar vervoer - draag in volle bussen en metro’s je tas tegen je borst aan - en in treinstations - vooral bij aankomst, wanneer je overladen bent met bagage en overweldigd door een nieuwe locatie. Een kleine duw bij het uitstappen van de metro en ... portemonnee weg. Botst iemand tegen je op, probeer dan zo subtiel mogelijk te checken of je alles nog hebt. Haal je portemonnee of telefoon niet tevoorschijn om te controleren of hij er nog is. Sommige zakkenrollers gebruiken de stoottechniek om je te verleiden je spullen te controleren. Als je op je zakken klopt, doe dat dan rustig. Je wilt niet publiekelijk aangeven waar je je waardevolle spullen bewaart. In de trein en vooral in stadsvervoer moet je extra oplettend zijn bij haltes waar dieven met je tas kunnen uitstappen. Stadsbussen die toeristische bezienswaardigheden aandoen (zoals de beruchte #64 in Rome, die ook wel de Pickpocket Express wordt genoemd) zijn een ideaal jachtterrein.
Let samen met je reispartner om de beurt op de tassen. Zet niet afgeleid een tas neer terwijl je in de rij staat, maar blijf in fysiek contact met je spullen. Als je je bagage incheckt, bewaar dan het claimticket of de sleutel van het kluisje in je heuptasje of binnenzak; dieven weten namelijk precies waar ze moeten zijn als ze deze te pakken krijgen.
Laat behulpzame mensen niet te dichtbij komen
Als je bagage in de trein vervoert of uit een taxi haalt, weiger dan altijd hulp van vreemden die aanbieden om je te helpen dragen. Zelfs als de bagage wat zwaarder is, weet je nooit wanneer iemand er met je spullen vandoor gaat. Sommige mensen proberen misschien oprecht te helpen, maar het is het niet waard om je eigendommen op het spel te zetten.Het is misschien vervelend, maar het is beter om gewoon vijf minuten extra de tijd te nemen om je bagage zelf te dragen.
Houd een gezonde afstand wanneer iemand je de weg wil wijzen. Als je aanwijzingen krijgt van een vreemde, blijf dan altijd op minstens een halve tot een meter afstand. Kijk niet over hun schouder mee om een kaart te raadplegen en leun niet te dichtbij om te luisteren. Slimme zakkenrollers zullen proberen een kaart of pamflet omhoog te houden om je iets te laten zien terwijl ze in je zak of tas reiken Wees voorzichtig met het accepteren van ongevraagde hulp. De meeste mensen willen alleen maar helpen, maar zakkenrollers bieden vaak vrijwillig hulp aan om je een veilig gevoel te geven.
10. Let (niet te veel) op je telefoon
Het is handig om je telefoon niet achter te laten in het hotel: immers, je wilt wellicht foto’s kunnen maken of de weg zoeken, maar misschien moet je zelfs wel een noodoproep doen. Toch doe je er goed aan om je toestel niet de hele tijd in je handen te houden. Bewaar hem in een binnenzak die niet gemakkelijk toegankelijk is voor zakkenrollers. Heb je ‘m in je handen, houd hem dan stevig met beide handen vast en staar er niet langer dan 5-10 seconden achter elkaar naar. Sommige dieven zijn zo brutaal zijn om hem in een onbewaakt ogenblik uit je handen te grissen. Als je bijvoorbeeld je telefoon omhooghoudt om een foto te maken van de Eiffeltoren, kan een dief hem pakken en wegrennen - en hij kan zijn vluchtroute door de straten van Parijs veel beter vinden dan jij. Wees je bewust van wie er om je heen is. Wees voorzichtig met aanbiedingen van vreemden om een foto van je te maken met je telefoon of die met jou op de foto willen gaan.
11. Wees voorzichtig bij geldautomaten
Geldautomaten zijn magneten voor zakkenrollers. Sommige dieven werken met z'n tweeën om je aan de ene kant af te leiden en je geld te stelen terwijl je niet kijkt. Andere criminelen gluren over je schouder om je pincode te zien en proberen later je portemonnee te stelen. Als je een pinautomaat moet gebruiken, zoek er dan een die niet in het zicht staat, zodat je je geld op een veilige plek kunt opnemen. Pinautomaten die zijn weggestopt in privéhoekjes in restaurants en hotels zijn veel moeilijker te misbruiken.
12. Ken de lokale scams
Elk land kent zijn eigen trucjes. In Barcelona bijvoorbeeld kunnen 'vriendelijke' locals je benaderen voor een dansje, terwijl hun handen je zakken verkennen. Doe vooraf wat onderzoek naar de meest voorkomende trucs op je bestemming en je bent de zakkenrollers al een stap voor.
Bekende trucjes:
- Vrijwilligers (meestal vrouwen) benaderen je met een klembord en een pen en vragen je een petitie te ondertekenen voor een of ander doel. Deze vrouwen werken meestal in groepen en terwijl jij wordt afgeleid door deze petitie, komt er een om je te zakkenrollen.
- Een vrouw vraagt je om een foto voor haar te maken. Als je toestemt en haar camera of telefoon pakt, is er vaak een andere afleiding die in het spel komt (bijvoorbeeld een kind dat het tafereel in rent) en terwijl je afgeleid bent, jat een partner je portemonnee.
- Nep-politieagenten die je identiteitsbewijzen, paspoorten en portemonnees willen zien. Wanneer jij alles afgeeft, jatten ze stiekem je geld. Dit gebeurt vaak ’s avonds bij dronken toeristen die zijn gaan stappen, dus wees voorzichtig met je hoeveelheden alcohol en vraag altijd waarom je je moet legitimeren.
- Vogelpoep op je schouder, gevolgd door een paar barmhartige Samaritanen die je bijstaan met servetjes en ander lekkers om je te helpen opruimen. Voor je het weet hebben je nieuwe vrienden je verteld waar het dichtstbijzijnde toilet is en je op weg gestuurd, een stuk lichter in contanten.
Wat als je toch gerold wordt?
Laat een aanwijzing achter voor eerlijke vindersOngelukken gebeuren en zelfs de meest voorzichtige reiziger kan iets achterlaten. Maximaliseer je kansen om het terug te krijgen door een klein briefje met je e-mailadres of het telefoonnummer van je reispartner op elk voorwerp te plakken dat je echt niet wilt verliezen, zodat het een vriendelijke ziel gemakkelijk wordt gemaakt om het terug te brengen. Voor telefoons kun je een briefje ‘Indien gevonden, graag terugsturen naar’ gebruiken als je vergrendelscherm, of je visitekaartje in de hoes stoppen.
Zorg voor een noodvoorraad
Het is altijd een goed idee om een aparte kaart en misschien wat contant geld op een aparte locatie te bewaren. Een creditcard of wat contant geld voor noodgevallen in een andere zak van je tas of in een sok stoppen, kan in geval van nood levensreddend zijn.
Blokkeer je creditcards en bankpassen
Creditcards hebben tegenwoordig goede beveiligingsfuncties, waardoor ze minder handig zijn voor zakkenrollers. Zakkenrollers zijn meestal alleen uit op contant geld. Desalniettemin doe je er goed aan je passen te blokkeren. Veel banken bieden de mogelijkheid om je pas via hun mobiele app te bevriezen en te deblokkeren. Als je je kaart hebt toegevoegd aan een mobiele portemonnee zoals Apple/Google/Samsung Pay en je hebt je telefoon nog wel, kun je vaak een nieuwe kaart als onmiddellijke update ontvangen, hoewel dat minder handig kan zijn op bestemmingen waar mobiel betalen nog niet wijdverbreid is.
Doe aangifte
Hoewel het niet waarschijnlijk dat de politie is dat je geld en pasjes kan terugvinden, is aangifte doen belangrijk. Niet alleen heb je de papieren nodig om eventueel een claim te kunnen indienen bij je reisverzekering, jouw aangifte kan helpen om ervoor te zorgen dat lokale overheden grotere budgetten vrijmaken voor het tegengaan van criminaliteit. Gedetailleerde informatie zoals het tijdstip en de beschrijving van de gebeurtenis kan de politie helpen om camerabeelden te bekijken en zelfs om de daders te identificeren (hoewel het nog steeds onwaarschijnlijk is dat er geld wordt teruggevonden). Het is ook belangrijk om contact op te nemen met de politie als je portemonnee een GPS-tracker heeft zoals Tile, of als je mobiele apparaat gestolen is. Voor je eigen veiligheid is het niet aan te raden om zelf te proberen gestolen eigendommen terug te vinden, maar laat de politie wel weten dat je op de hoogte bent van de algemene locatie van je eigendommen, zodat ze je kunnen helpen.
Bel de ambassade of het consulaat
Is je paspoort gestolen of kun je geen kant meer op? Bel de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat. Deze kan verloren of gestolen paspoorten vervangen, algemene informatie geven over de omgang met de plaatselijke politie en het rechtssysteem, en je helpen bij het vinden van accommodatie of het regelen van vluchten naar huis. In extreme omstandigheden (d.w.z. als je al je geld kwijt bent en alle andere opties zijn uitgeput) kunnen ze ook noodleningen of medische hulp regelen. Let wel: de ambassade zal doorgaans niet namens jou zakendoen met de lokale autoriteiten, maar geven algemene informatie over hoe het proces werkt. Ze zijn niet de politie en ook geen advocaten. Ze zullen dus geen misdaden onderzoeken, geen vertaaldiensten verlenen of je in de rechtbank vertegenwoordigen, maar ze kunnen je wel vertellen hoe je deze zaken kunt aanpakken.
Zet je verlies in perspectief
Hoe rot het ook is om bestolen te worden, doe je er het beste aan om je er overheen te zetten en je vakantie niet te laten verpesten. Onthoud dat jij het geld had om te kunnen reizen; veel dieven jatten uit armoede en soms uit noodzaak. Dat praat het niet goed, maar zet het wel in perspectief.
Of het nu gaat om do's en don'ts in het buitenland, manieren om af te dingen of hallo te zeggen: hier vind je de beste etiquettetips voor een vakantie zonder uitglijders!
Volg Columbus Travel op Facebook, Instagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.