image
Getty Images

Winterbanden en sneeuwkettingen in het buitenland: dit zijn de regels per land

De regels voor een verplichting van winterbanden en/of sneeuwkettingen zijn overal in Europa verschillend. Met onze bandengids roadtrip je goed voorbereid door het winterwonderland van Europa!

Oostenrijk: winterbanden hóógst aangeraden

Winterbanden zijn in Oostenrijk geen overbodige luxe. Foto: Getty ImagesWinterbanden zijn in Oostenrijk geen overbodige luxe. Foto: Getty Images

Jaarlijks trekken bijna 65.000 Nederlanders naar de Oostenrijkse Alpen, wat het land onze favoriete wintersportbestemming maakt. Van 1 november tot en met 15 april moeten auto’s in Oostenrijk winterbanden hebben bij winterse omstandigheden (sneeuw, sneeuwmodder en ijs). Sneeuwkettingen om de zomerbanden binden is volgens de wet oké, maar geen reële optie: de weg moet dan vrijwel volledig bedekt zijn met ijs en er geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Als je op zomerbanden (zonder sneeuwkettingen) rijdt tijdens winterse omstandigheden en betrokken raakt bij een ongeval, zul je aansprakelijk worden gesteld.

Als je dit bord ziet, is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht. Foto: Getty ImagesZorg dat je altijd metalen sneeuwkettingen in de auto hebt liggen, want bij het tonen van een rond, blauw bord met daarop een witte autoband met een sneeuwketting is het monteren verplicht – winterbanden of niet. In alle vakantiestress de sneeuwkettingen vergeten? Bij de grensovergang is het mogelijk om deze te huren. Vraag daar dan ook meteen het verplichte snelwegvignet aan.


Duitsland en Luxemburg: winterbanden een must

In Duitsland zijn winterbanden verplicht. Foto: Getty ImagesIn Duitsland en Luxemburg zijn winterbanden tijdens winterse omstandigheden verplicht. Foto: Getty Images

Waar er in Oostenrijk nog een gevaarlijke escape is door met sneeuwkettingen om de zomerbanden te rijden, wordt dat in Duitsland en Luxemburg niet geaccepteerd. Winterbanden zijn een must tijdens 'winterse omstandigheden' (te weten: ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder of gladheid door ijs- of rijpvorming). Wil je op veilig spelen, verruil je zomerbanden dan voor winterbanden tussen oktober en april. Ook moeten de banden aan allerlei eisen voldoen: profieldiepte van minstens 1,6 mm en voorzien van het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake).

Let op: de meeste Nederlandse auto’s hebben – in verband met gebrek aan echte winterse omstandigheden in eigen land – een M+S-aanduiding op de banden. Deze worden nog tot 30 september 2024 geaccepteerd als winterbanden in Duitsland, maar zijn daarna niet langer toegestaan. De Duitsers hechten grote waarde aan winterbanden, maar minder aan sneeuwkettingen. Wanneer het blauwe sneeuwkettingen-bord wordt getoond, is het ook toegestaan om op zogeheten 'sneeuwsokken' (een polystervezel hoes rondrom de band) de weg voort te zetten. Dit in tegenstelling tot Oostenrijk, die daadwerkelijk sneeuwkettingen wil zien.


Frankrijk: winterse uitrusting in berggebieden

In de berggebieden in Frankrijk moet je van 1 november t/m 31 maart op winterbanden rijden. Foto: Getty ImagesIn de berggebieden in Frankrijk moet je van 1 november t/m 31 maart op winterbanden rijden. Foto: Getty Images

Frankrijk werkt sinds kort met bepaalde zones waar enige vorm van winterse uitrusting verplicht is: winterbanden en/of sneeuwkettingen. In de berggebieden in Frankrijk (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica) moet je in de periode van 1 november t/m 31 maart op winterbanden rijden, al kun je aan de hand van sneeuwkettingen hieraan ontkomen. Een bord met de tekst ‘Zone’, begeleid met afbeeldingen van een band en een doos sneeuwkettingen, geeft aan dat je het berggebied betreedt. Let op: ook in Frankrijk voldoen M+S-winterbanden vanaf 1 november 2024 niet meer. Met deze banden moet je dus zorgen voor sneeuwkettingen, of sneeuwsokken, in de achterbak.


Zwitserland: wél aansprakelijk, géén verplichting

Winterbanden zijn in Zwitserland niet verplicht, maar worden wel dringend aangeraden. Foto: Getty ImagesWinterbanden zijn in Zwitserland niet verplicht, maar worden wel dringend aangeraden. Foto: Getty Images

Winterbanden zijn in Zwitserland niet verplicht, maar worden wel dringend aangeraden. Als je een ongeluk veroorzaakt door onvoldoende grip, of het verkeer in gevaar brengt, krijg je een boete. Zolang het goed gaat, worden zomerbanden dus gedoogd.


België: winterbanden aangeraden in bergachtige gebieden

In de Belgische Ardennen is het gebruik van winterbanden niet verplicht, maar wel zo verstandig. Foto: Getty ImagesIn de Belgische Ardennen is het gebruik van winterbanden niet verplicht, maar wel zo verstandig. Foto: Getty Images

De Belgische bandenregels zijn gelijk aan die van Nederland: het is geen verplichting om op winterbanden te rijden. Wel wordt door de ANWB aangeraden om in bergachtige gebieden, zoals de Ardennen en de Eifel, met winterbestendige banden te rijden.


Scandinavië: winterbanden sterk aangeraden, sneeuwkettingen niet

In de Scandinavische landen zijn weinig strenge eisen, maar winterbanden zijn eigenlijk wel een must. Foto: Getty ImagesIn de Scandinavische landen zijn weinig strenge eisen, maar winterbanden zijn eigenlijk wel een must. Foto: Getty Images

In Denemarken en Noorwegen is er géén verplichting om op winterbanden te rijden, terwijl Finland (vanaf 1 november) en Zweden (vanaf 1 december) wél extra grip op de weg willen afdwingen in de wintermaanden. De winterperiode eindigt volgens beide landen op 31 maart. In de Scandinavische landen zijn dus weinig strenge eisen, maar het gebeurt geregeld dat wegen enkel begaanbaar zijn met een begeleid konvooi - sneeuwruimer met daarachter een rij auto’s. Om aan een konvooi te mogen deelnemen, zijn winterbanden (de M+S-banden mogen hier wél) verplicht. Bovendien hóéf je in Denemarken niet met winterbanden te rijden, maar wie in Denemarken wil komen, zal door Duitsland moeten rijden – waar winterbanden wél verplicht zijn. Better safe than sorry en monteer de winterbanden onder de auto richting de Scandinavische landen.


Nog meer roadtripinspiratie? Kijk dan op onze speciale themapagina Auto- en campervakanties.
Of zak weg in een luie stoel met Columbus Travel editie 114, met de mooiste autoroutes ter wereld. 

Columbus Travel editie 114

Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!