image
Getty Images

Kraanwater drinken in Europa: waar wel en waar niet

Water uit de kraan: lekker makkelijk en goedkoop. Maar helaas niet overal even veilig om te drinken. Ga jij deze zomer op vakantie in Europa, lees dit artikel dan even goed door om te weten waar je wel en juist niet je dorst kunt lessen met kraanwater. 


Wat is jouw ultieme dorstlesser? (Foto: Bit CloudUnsplash)

Hier zit je goed

Op de meeste plaatsen in Europa kun je gewoon water uit de kraan drinken. Fijn want hierdoor kun je geld besparen door een herbruikbare waterfles mee te nemen en deze zelf te vullen. Dat is ook nog eens goed voor het milieu. In sommige landen, zoals Italië, Duitsland, Frankrijk en België, zijn er openbare kranen waar je gratis je waterfles kunt bijvullen. Let op bordjes die aangeven wanneer het water niet veilig is om te drinken, zoals bij decoratieve fonteinen. 

Volgens TripSavvy zijn dit 'veilige landen' waar je kraanwater kunt drinken: Andorra, Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Gibraltar, Griekenland (met uitzondering van de eilanden), IJsland, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Luxemburg, Macedonië, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, San Marino, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, en Vaticaanstad. Tegenwoordig kun je ook in Estland, Litouwen en Slowakije veilig kraanwater drinken.

Hier moet je uitkijken

Dit zijn de plaatsen waar je voorzichtig moet zijn met kraanwater: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Georgië, de Griekse eilanden, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Roemenië, Servië en Oekraïne. Kleine kanttekening: grotere steden hebben doorgaans een hogere waterkwaliteit dan kleinere provincies. Zelfs als leidingwater als 'onveilig' wordt beschouwd, betekent dit niet direct dat het water echt vies of vervuild is. Het is vaak onveilig om kraanwater te drinken omdat je niet dezelfde immuniteit hebt als de lokale bevolking. De meest voorkomende bijwerkingen van het drinken van onveilig kraanwater zijn diarree, hepatitis A, tyfus en zelfs cholera.

Smaak en kwaliteit

Hoewel het in veel Zuid-Europese landen veilig is om kraanwater te drinken, is de smaak misschien wel iets anders dan we hier in Nederland gewend zijn. In Portugal zit er veel ijzer en kalk in het leidingwater, wat de smaak beïnvloedt. In Spanje, Italië en Frankrijk kan kraanwater een chloorsmaak hebben. Maak je de oversteek naar Engeland dan kan het water er troebel uitzien, dat komt door overtollige lucht. Geen zorgen want het trekt binnen een paar minuten weer weg. Voor het beste kraanwater ga je naar de Scandinavische landen. In Finland en IJsland heeft leidingwater geen verdere zuiveringstechnieken nodig en is zelfs zuiverder dan mineraalwater uit flessen. 

Bij twijfel ...

Als je denkt aan de veiligheid van kraanwater gaat het niet alleen om drinken: tandenpoetsen met water uit de kraan, het wassen van fruit en groenten, ijsblokjes in je drankje en zelfs water binnen krijgen tijdens het douchen zijn manieren om onveilig kraanwater in te nemen. Mocht je echt twijfelen aan de veiligheid van het water uit de kraan, bier en wijn (of een appelsapje voor de niet-alcohol drinkers) blijven veilig op ieder continent. 

Hoe les jij je dorst op reis? Kies je voor kraanwater of toch liever voor flessen?