Wildlifeplanner: de beste reistijd en plekken om wilde dieren te spotten
Waar kan ik het beste luipaarden in het wild zien? Wanneer maak ik de grootste kans om walvissen te spotten? Ik wil orang-oetans in hun natuurlijke habitat spotten, waar moet ik heen? In onze online wildlifeplanner vind je het antwoord op al deze vragen en meer. We hebben de beste reistijd en plekken om zeedieren, katachtigen, beren en apen te spotten voor je op een rij gezet. Zo regel jij snel en gemakkelijk een ontmoeting met je favoriete wildlife!
Katachtigen: de cheeta
Het slanke, gespierde lichaam van de cheeta is erop gebouwd om te jagen. De cheeta of jachtluipaard staat bekend als het allersnelste landdier ter wereld — hij trekt net zo snel op als een Ferrari en haalt snelheden van 110 kilometer per uur. Vroeger kwam hij voor in het grootste deel van Afrika, het Midden-Oosten en Zuidwest-Azië. Tegenwoordig is hij in bijna heel Azië uitgestorven, met uitzondering van een kleine, ernstig bedreigde populatie in Iran. Het doden van de dieren is dan ook overal verboden. Grote kans dat je de jachtluipaard overdag aantreft. Dan jagen ze, speurend naar prooi vanaf een rotsblok, omgevallen boom of een termietenheuvel.
Serengeti National Park, Tanzania
Spotkans: 75 - 99%
Beste reistijd: december t/m februari
Safari’s maak je op de Serengeti per jeep over de eindeloze grasvlaktes. Ook ballonvaarten zijn mogelijk.
Etosha National Park, Namibië
Spotkans: 35 - 50%
Beste reistijd: mei t/m juni en november
De hoogste concentratie cheetas van Afrika leeft in Etosha. Dagenlang kun je rondrijden in dit uitgestrekte park met droge savanne en een enorme zoutpan. Het wild is geconcentreerd op de plekken waar water is te vinden, maar vanwege de grootte van het park is het toch altijd weer goed zoeken naar de cheeta’s. 100 procent kans om een cheeta te spotten heb je in Namibië evenwel alleen in het cheeta-opvangkamp van CCF. Deze organisatie maakt zich hard voor het overleven van cheeta’s buiten de parken. CCF ligt in het noorden van het land.
Buffalo Springs National Reserve, Kenia
Spotkans: 50 - 75%
Beste reistijd: juni t/m oktober
Ook in het Keniaanse Buffalo Springs NP vind je open graslanden met termietenheuvels waar de cheeta zijn omgeving goed in de gaten kan houden. Je maakt safari’s per jeep. De gidsen kennen de plekken waar cheeta’s vaak worden gezien.
Liever een jaguar, leeuw, (sneeuw)luipaard of tijger spotten? Dat kan!
Zeedieren: de walvishaai
Walvishaaien komen in bijna alle wereldzeeën voor, tussen 30-40 graden noorderbreedte (ter hoogte van bijvoorbeeld Marokko of Mexico) en 30-40 zuiderbreedte (ter hoogte van bijvoorbeeld Zuid-Afrika of Australië). ‘Blijf aan de zijkant, zwem niet naar binnen’, kan het beangstigende advies zijn als je met walvishaaien gaat snorkelen. Maar we kunnen je gerust stellen — deze grootste vis ter wereld spert haar muil alleen maar zo wijd open om plankton en kleine visjes te eten. Het soms wel vijftien meter lange en vijftienduizend kilo zware dier heeft geen natuurlijke vijanden. Een ontmoeting met een walvishaai is relatief eenvoudig te regelen. Als je maar kunt snorkelen. Walvishaaien zwemmen gemiddeld slechts vijf kilometer per uur, waardoor je ze soms een heel eind bijhoudt.
Tofo, Mozambique
Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: hele jaar
In twee uur tijd ontmoette een Columbus-team hier ooit zeven stuks in het water. In een bootje met uitkijktorentjes vaar je de kust af. Als er een walvishaai in zicht is, mag je mee zwemmen.
Ningaloo Marine Park, Australië
Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: maart t/m mei
Met een snorkel kunt je vanaf het strand naar het Ningaloo Rif zwemmen. Laat een ‘spotter’ in een vliegtuigje checken waar de dieren zitten.
Donsol, Filipijnen
Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: maart t/m juni
Een spotter in een bootje geeft een seintje als er een walvishaai in de buurt is, waarna je een stuk met de vis mee mag snorkelen. Duiken is niet toegestaan in dit beschermde gebied.
Zee van Cortés, Mexico
Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: juli t/m augustus
Een lokale visser houdt de kustlijn in de gaten en geeft een seintje wanneer er walvishaaien worden gesignaleerd. Je kunt kiezen: mee snorkelen of veilig toekijken uit een bootje.
Andere plekken waar je walvishaaien kunt spotten zijn o.a. Thailand, Zuid-Afrika en de Azoren.
Onder water wemelt het van het zeeleven. Spot de wilde dieren vanaf een boot of ga met ze snorkelen of duiken! We geven je de beste reistijd én plekken om beloega's, blauwe vinvissen, bultrugwalvissen, citroenhaaien, clownvisjes, dolfijnen, hamerhaaien, koraal, orka's, reuzenmanta's, zeeleeuwen én zeeschildpad te spotten. Voor elk wat wils!
Apensoorten: de gorilla
Foto: Manon van der Zwaal
Een ontmoeting met de grootste nog levende mensaap in de vochtige Afrikaanse jungle spreekt enorm tot de verbeelding, met dank aan films als Gorillas in the Mist. De berggorilla’s waarmee onderzoekster Dian Fossey in die film samenleeft, zijn in één klap de beroemdste ondersoort geworden. Op dit moment leven er nog 700 berggorilla’s in Oeganda, Rwanda en oostelijk Congo. Je moet er wat voor over hebben om deze apen te ontmoeten. Een vergunning voor een bezoek aan een berggorillaclan kost circa €375, ten einde de ondersoort nog beter te beschermen. Andere soorten zijn de oostelijke laaglandgorilla, de westelijke laaglandgorilla en de cross river gorilla. De gorilla is enorm intelligent, maar een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld, door inkrimping van zijn leefgebied, oorlogen, mensenziekten als Ebola (in 2004 stierven zo’n vijfduizend dieren door een Ebola-epidemie) en stropers. Gerookte of gestoofde gorilla, zogeheten bush meat, is een delicatesse in Afrika. Maar ook in Europa (Brussel en Parijs) vind je soms mensaap op het menu! Adopteer liever een gorilla bij het Wereld Natuur Fonds of word vriend van de wereldberoemde aap Koko, die gebarentaal spreekt en Engels verstaat. Ook als ecotoerist kun je gorilla’s behouden, doordat je de lokale bevolking een reden geeft om ze te beschermen.
Bwindi Impenetrable National Park, Oeganda
Spotkans: 75 – 99%
Beste reistijd: december t/m februari & juni t/m september
In Bwindi NP leven ruim 300 berggorilla’s verdeeld over 23 familiegroepen. Twee families zijn gewend aan toeristen; de kans om hen te zien is erg groot. Met een gids loop je over steile, glibberige paden de hellingen op. Daar leven op 1500 tot 2000 meter hoogte de gorillafamilies — tussen dichte tropische en stekelige begroeiing. Je mag een uur bij de dieren blijven.
Parc National des Volcans, Rwanda
Spotkans: 75 - 99%
Beste reistijd: december t/m februari & juni t/m september
De vijf vulkanen van de Virunga-keten waren het onderzoeksgebied uit de film Gorillas in the Mist. Er leven nog 110 gorilla’s in families, waarvan er acht groepen aan mensen zijn gewend. Met gids rijd je het eerste stuk de steile helling op, waarna je over het land van boeren naar de dichte bergwouden en bamboebossen loopt. In Rwanda is het minder zwaar om gorilla’s te zien dan in Oeganda, omdat je een deel van de tocht per auto aflegt.
Ivindo National Park, Gabon
Spotkans: 50 - 75%
Beste reistijd: april t/m juli
Van de 110.000 laaglandgorilla’s in Centraal-Afrika leven er ruim 35.000 in de maagdelijke en ongerepte regenwouden van Gabon. De Amerikaanse ecoloog Michael Fay ontdekte hier in 1999 tijdens een tocht dwars door Afrika de afgelegen Langoue Bai. Deze open plek in het woud is ongeveer één kilometer lang en driehonderd kilometer breed. Vanuit drie observatieplatforms kun je er onder andere gorilla’s, buffels en olifanten spotten.
Beersoorten: de grizzly
Grizzlyberen worden vaak verward met bruine beren, wat niet gek is want net als zijn Europese broertje is de grizzly bruin en behoorlijk groot en sterk - veel groter en sterker dan de Europese bruine beer. Hij wordt ook wel de Noord-Amerikaanse bruine beer genoemd. Toch zijn er significant verschillen tussen de twee beersoorten, zowel in uiterlijk als gedrag. Zo is de grizzly meer grijs van kleur en langhariger, terwijl de vacht van bruine beren kort en bruin is. Een grizzlystaart is korter dan die van de bruine beer en ook de klauwen zijn verschillend. Waar bruine beren korte klauwen hebben, hebben grizzlyberen lange, scherpe klauwen. Ze zijn ook veel wilder - en soms wat onhandig. Bruine beren zijn rustiger en wendbaarder. De Europese beer kan dan ook bomenklimmen, waar hij aan fruit en bessen kan komen. Dat doet een grizzly hem niet zo snel na.
Katmai National Park, Alaska
Spotkans: 75 – 99%
Beste reistijd: juni t/m augustus
Met ruim tweeduizend exemplaren vind je de hoogste concentratie grizzlyberen ter wereld in Katmai National Park. Bekend is vooral Brooks Falls. In deze waterval staat vrijwel altijd een tiental beren te happen en grijpen naar springende zalmen. Meer ervaren beren duiken onder water en komen met een bek vol vis weer boven. Je kunt ze bewonderen vanaf een observatieplatform. Het 480 kilometer lange kustgebied is echter een veel natuurlijkere en minder toeristische plek. Je kunt hier groepen van wel dertig tot veertig grizzlyberen spotten. Afhankelijk van het seizoen zie je hoe de beren paren, hun jongen grootbrengen of op zalm vissen in de rivieren. Je kunt wandelen door het gebied.
Tweedsmuir Provincial Park in British Columbia, Canada
Spotkans: 75 - 99%
Beste reistijd: april t/m augustus
De nieuwste ‘grizzly bear hotspot’ is de adembenemende Bella Coola Valley. Je ziet hier grote aantallen beren. Niet vanaf een platform, zoals elders, maar lopend met gidsen en varend in geluidloze driftboats. Je kijkt beren in de ogen, van heel dichtbij!
Bruine beer, grizzlybeer, ijsbeer of panda: voor welke beer ga jij?
Wil je van nog meer dieren weten waar en wanneer je ze kunt spotten? Bestel dan de Columbus Wildlifeplanner!
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.