Dit zijn de 7 mooiste nationale parken van Oceanië
Van koraalriffen in Australië en vulkanische fantasyfilmdecors in Nieuw-Zeeland tot Polynesische eilanden nabij Chili en actieve vulkanen in de Verenigde Staten: deze 7 nationale parken wil je tijdens je volgende vakantie in Oceanië absoluut niet overslaan.
1. Cradle Mountain-Lake St. Clair: glinsterende meren op het grootste eiland van Australië
Cradle Mountain-Lake St. Clair, Australië. Foto: Louise ten Have
Cradle Mountain-Lake St Clair National Park is een van de grote trekpleisters van Tasmanië. De aandacht in het zuidelijke deel van het park is gericht op Lake St Clair — het diepste meer van Australië — en in het noorden trekt Cradle Mountain de meeste bezoekers. Schrik bij de ingang niet van de hoeveelheid mensen; die raak je kwijt na een tijdje lopen. Bij de markante berg ligt een sliert spectaculaire meren die zijn ontstaan door gletsjers. Dove Lake, hier op de foto, is wellicht het meest fotogenieke. Ertussendoor slingert de Overland Track, een wandelpad dat tachtig kilometer door de bush snijdt.
2. Uluru-Kata Tjuta: het hart van de Outback in Australië
De omgeving rondom Uluru is net zo adembenemend als de rots zelf. Foto: Getty Images
De iconische Australische rode rots Uluru (ook wel bekend als Ayers Rock) bezoeken scoort hoog op menig bucketlist, maar het nationale park waarin de voor de Pitjantjatjara heilige berg ligt, heeft niet voor niets een samengestelde naam. Een half uur verder naar het westen wandel je door de Valley of the Winds, langs de net zulke rode rotsen van Kata Tjuta. Hier roadtrippen is al even onvergetelijk.
3. Whitsunday Islands: paradepaardjes van het Great Barrier Reef in Australië
De Whitsunday-archipel is een schitterende verzameling eilanden met fijne zandstranden. Foto: Getty Images
Het juweel van het centrale deel van het Australische Groot Barrièrerif is de Whitsunday-archipel, een schitterende verzameling eilanden met fijne zandstranden en dichte bebossing. Vanuit uitvalsbasis Airlie Beach zijn vele mogelijkheden voor een- of meerdaagse boottochten langs de eilanden en verder naar het rif. Ideaal is een zeilboot. Zo kom je bij de vele schitterende baaien en strandjes die voor cruiseschipgangers verborgen blijven. Op elf plekken heeft het nationaal parkbeheer basic kampeerterreintjes aangelegd. Veel daarvan liggen net achter een klein strandje en heb je helemaal voor jezelf. Regel eerst een vergunning.
4. Rapa Nui: beeldschoon Polynesisch Eiland in Chili
Rapa Nui, ‘grote rots’ in het Polynesisch in Chili. Foto: Marc van Kessel
Er zijn maar weinig plekken op aarde zo afgelegen én mysterieus als het tot Chili behorende Paaseiland. De dichtstbijzijnde bewoonde wereld, de eveneens afgelegen Pitcairn-archipel, bevindt zich meer dan tweeduizend kilometer verderop. De oorspronkelijke naam van dit eilandje ter grootte van Texel is Rapa Nui, ‘grote rots’ in het Polynesisch. Je zult het kennen van de 887 Moai-beelden, de grote stenen standbeelden in de vorm van hoofden. Onderzoekers vermoeden dat ze werden gebouwd door de oorspronkelijke Polynesische bewoners van Paaseiland, maar over de reden tasten ze nog altijd in het duister. Voor de beste reiservaring bezoek je de populaire plekken en geniet je er van het mooie licht, maar kom je ook op een later tijdstip terug, want zodra de bussen huiswaarts zijn gekeerd heb jij het rijk voor jou alleen. Ga ook te voet of op de fiets op bezoek bij minder bekende Moai. Het eiland is klein genoeg om niet te verdwalen.
5. Tongariro: welkom in Mordor, Nieuw-Zeeland
Tongariro heeft meer gezichten dan het decor van Mordor in The Lord of the Rings. Foto: Getty Images
Hoewel Tongariro Nationaal Park als decor fungeerde voor het onheilspellende Mordor in The Lord of the Rings, heeft het ook andere gezichten. Naast dampende scheuren in de vulkanische aardkorst vind je er kristalheldere meren, maagdelijk regenwoud en uitgestrekte skipistes. De bergen Ngauruhoe (Mount Doom), Ruapehu en Tongariro, de grootste eyecatchers van het park, werden in 1887 door een Maori-chief geschonken aan de Nieuw-Zeelandse regering, op voorwaarde dat deze rekening zou houden met hun heilige betekenis.
6. Whanganui: de brug naar nergens in Nieuw-Zeeland
De grote, betonnen brug over een diepe kloof in het regenwoud van Whanganui National Park. Foto: Getty Images
‘De reis is belangrijker dan de bestemming.’ Als dat credo op jou van toepassing is, mag je The Bridge to Nowhere niet missen. Deze grote, betonnen brug over een diepe kloof in het regenwoud van Whanganui National Park op het Nieuw-Zeelandse Noordereiland werd in 1936 gebouwd voor de boeren in Mangapurua Valley, maar slechts zes jaar gebruikt omdat de grond onvruchtbaar bleek. Je kunt The Bridge to Nowhere bereiken via een kajak of jetboat over Whanganui River of te voet via de driedaagse Mangapurua Track.
7. Hawai’i Volcanoes: explosief visitekaartje in de Verenigde Staten
In Hawai’i Volcanoes National Park wordt nieuw land gecreëerd waar je bij staat. Foto: GettyImages
In Hawai’i Volcanoes National Park in de Amerikaanse staat Hawaï wordt nieuw land gecreëerd waar je bij staat. Het park strekt zich uit van zeeniveau tot de 4170 meter hoge top van een van ’s werelds grootste vulkanen, de Mauna Loa. Er zijn op dit moment twee actieve kraters. Vanuit Puu Oo stroomt lava en bij Halema’uma’u heb je eersterangs zicht op een lavameer.
Meer natuur en wildlife? Je vindt de 101 mooiste nationale parken ter wereld in Columbus Travel editie 118!
Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!