Dit zijn de 20 mooiste nationale parken van Azië
Van Himalayareuzen in Nepal tot reuzenreptielen in Indonesië en van stille steppen in Mongolië tot zingende duinen in Kazachstan: deze twintig nationale parken wil je tijdens je volgende vakantie in Azië absoluut niet overslaan.
1. Jiuzhaigou: smaragdgroene meren in China
Geniet van de prachtige watervallen in de Jiuzhaigou vallein in China. Foto: Getty Images
Negentien smaragdgroene meren met tot de verbeelding sprekende namen als Wòlóng Hai (Slapende Draak) maken de Jiuzhaigou vallei een van de meest fotogenieke plekken in heel China. Het Jiuzhaigou-park dankt zijn naam — Negen Dorpen — aan de omringende Tibetaanse nederzettingen waar je kunt overnachten in traditionele homestays.
2. Sanjiangyuan: sneeuwluipaarden op de Tibetaanse hoogvlakte in China
Ontmoet de sneeuwluipaarden op de Tibetaanse Hoogvlakte. Foto: Getty Images
China neemt zijn systeem van nationale parken op de schop. Door bestaande natuurreservaten samen te voegen tot grote aaneengesloten gebieden worden habitats van zeldzame dieren zoals de panda, Siberische tijger en Chinese reuzensalamander nog beter beschermd. Het eerste ‘nieuwe’ nationale park is Sanjiangyuan, de ‘bron van drie rivieren’. Op de dunbevolkte en onherbergzame Tibetaanse Hoogvlakte ontspringen de Yangtze, de Gele Rivier en de Mekong. Er zijn weinig faciliteiten voor bezoekers, maar ondernemende reizigers kunnen op zoek naar Tibetaanse gazellen, wilde jaks en sneeuwluipaarden.
3. Puerto Princesa Subterranean River: ’s werelds langste ondergrondse rivier in de Filipijnen
Vaar over de ondergrondse rivier, tussen een kalkstenen kartlandschap. Foto: Getty Images
Nationaal Park Puerto Princesa Subterranean River werd in 2011 verkozen tot een van de New 7 Wonders of Nature, de zeven natuurlijke wereldwonderen. Dat de Filipijnse president tijdens de campagne alle tachtig miljoen mobiele telefoonbezitters in zijn land aanspoorde hun stem uit te brengen heeft hieraan mogelijk bijgedragen, maar de ondergrondse rivier door een kalkstenen karstlandschap is beslist spectaculair.
4. Mahatma Gandhi: snorkelparadijs in de Indische Oceaan
Snorkelen in de Indische Oceaan. Foto: Tourism Authority of Thailand
Het is moeilijk voor te stellen dat het water rond de vijftien onbewoonde eilanden van het Mahatma Gandhi-zeereservaat in de Indische oceaan bij duikers en snorkelaars onder de radar blijft. Tal van duikplekken op de Andamaneilanden zijn stukken populairder (en drukker!), maar daar zwem je tussen minder koraalriffen, zeesterren en tropische vissen.
5. Ranthambore: tijgerhotspot in Rajasthan, India
Ga op zoek naar Bengaalse tijgers in Ranthambore in India. Foto: Getty Images
Tijgerhotspot Ranthambore in het Indiase Rajasthan heeft een streepje voor op andere nationale parken: op de helft van alle safari’s kom je de grote katten tegen. In het tropisch woud leven tachtig Bengaalse tijgers — een verdrievoudiging sinds 2005. Het park dankt zijn naam aan het Ranthambore-fort en zijn achthonderd jaar oude hindoetempels, gewijd aan Shiva en olifantengod Ganesha.
6. Bromo Tengger Semeru: naar de maan op Java, Indonesië
Waan je in een maanlandschap op Java. Foto: Getty Images
Bromo behoort tot de grootste attracties van het Indonesische eiland Java. En terecht: de actieve vulkaan ligt in een betoverend maanlandschap. Je kunt de zonsopgang bekijken vanaf de kraterrand, maar moet daarvoor vroeg je bed uit — de wandeling start midden in de nacht.
7. Gunung Leuser: Sumatraanse neushoorns, tijgers en orang-oetans in Indonesië
Sta oog in oog met tijgers, neushoorns, olifanten en orang-oetans in Gunung Leuser in Indonesië. Foto: GettyImages
In het noorden van het Indonesische eiland Sumatra bepaalt de 3.466 meter hoge Leuser het landschap — al zul je de vulkaan lang niet altijd boven de bergbossen en het dichte regenwoud uit zien gluren. Dit is de enige plek waar tijgers, Sumatraanse neushoorns, Aziatische olifanten en met uitsterven bedreigde Sumatraanse orang-oetans samen in het wild voorkomen.
8. Komodo: het rijk van de grootste hagedis ter wereld in Indonesië
Ontmoet de komodovaraan in het nationaal park Komodo in Indonesië. Foto: Getty Images
In de wateren van het Indonesische nationaal park Komodo, bestaande uit de eilanden Komodo, Rinca en Padar, word je overweldigd door felgekleurde vlinder-, dokter- en eenhoornvissen tegen een al even kleurrijk decor van koralen, anemonen en sponzen. Maar de superster van dit unieke natuurgebied is de komodovaraan. Met zijn drie meter lengte is dit de grootste hagedis ter wereld. Verhalen van de lokale bevolking over enorme draken op de eilanden werden door Nederlandse kolonisten lange tijd tot het rijk der fabelen verwezen — pas begin twintigste eeuw werd het bestaan van de diersoort onomstotelijk bewezen met foto’s van het Nederlandse leger.
9. Chūbu-sangaku: vulkanische warmte in de Japanse Alpen
Ontdek hoge bergpieken in de Japanse Alpen. Foto: Getty Images
De drieduizend meter hoge bergpieken en actieve Japanse vulkanen van Chūbu-Sangaku zijn het hele jaar door populair. In de zomer en herfst, wanneer de bossen op hun mooist zijn, wordt er fanatiek gewandeld. ’s Winters suizen skiërs de bergen af en zoeken Japanse makaken het comfort van warmwaterbronnen op.
10. Daisetzusan: beren op de weg in het hart van Hokkaido, Japan
In het nationaal park Daisetsuzan in Japan kun je prachtige wandeltochten maken en wildlife spotten. Foto: Getty Images
Hokkaido is het meest noordelijke van de vier Japanse hoofdeilanden en in veel opzichten het minst Japanse stuk Japan. Het is een land van bergen, wouden en lange wegen die ideaal zijn voor roadtrips. Daisetsuzan, het nationaal park dat het hart vormt van Hokkaido, is zeer geschikt voor een dagje wandelen. Maar wie meer wil zien van dit vulkanische berggebied kan ook de Grand Traverse doen. Vijf dagen, dwars door gebergte, waar het oppassen is voor beren. Er zijn hutjes, maar je ligt comfortabeler in een eigen tent.
11. Fuji-Hakone-Izu: heilige berg in Japan
Ontdek meer dan alleen de heilige berg in dit nationaal park. Foto: Getty Images
De meeste toeristen bezoeken het Japanse Fuji-Hakone-Izu met slechts één doel: het indrukwekkende panorama op Mount Fuji afvinken. Zonde, want dit nationaal park heeft meer in haar mars, zoals de warmwaterbronnen en zeven charmante bergdorpen van Hakone. Kom je alleen voor die ene foto? Vermijd dan de Mount Fuji Panoramic Ropeway en klim naar het uitzichtpunt Sanko-dai.
12. Altyn-emel: zuurstokbergen en zingende duinen in Kazachstan
Val van de ene in de andere verbazing en geniet in nationaal park Altyn-Emel in Kazachstan. Foto: Getty Images
In Kazachstan kun je dagen rijden zonder dat je het steppelandschap ziet veranderen. Of je rijdt er een paar uur en valt van de ene in de andere verbazing, zoals in nationaal park Altyn-Emel. Tot de hoogtepunten behoren rood, oranje en wit gestreepte zuurstokbergen en ‘zingende duinen’ die, als de wind uit de juiste richting blaast, een geluid als van een kerkorgel maken.
13. Gorkhi Terelj: sprookjesachtige steppelandschappen in Mongolië
Dwaal rond in de sprookjesachtige steppelandschappen van Mongolië. Foto: Marije van de Vlekkert
De grens tussen beschermd natuurgebied en het in Mongolië alomtegenwoordige (maar sensationele) standaard natuurschoon is soms flinterdun. Galopperende paarden, grazende jaks en vilten gers vind je overal. Gorkhi Terelj is dankzij gletsjermeren, sprookjesachtige steppelandschappen van met dennen en lariksen begroeide hellingen én de goede bereikbaarheid vanuit hoofdstad Ulaanbaatar — ook als tussenstop op de Transmongolië Express — het meest populaire nationale park van het land.
14. Bardiya: oog in oog met tijgers, olifanten en neushoorns in Nepal
Doe onvergetelijke ervaringen op tijdens een safari door het nationaal park Bardiya in Nepal. Foto: Getty Images
In het Nepalese Nationaal Park Bardiya ga je op zoek naar Bengaalse tijgers, Indische olifanten en neushoorns, vijf hertensoorten en ander wild. Een onvergetelijke ervaring, die voor menigeen de jeepsafari’s in Afrika doet verbleken. Het park, in vele opzichten een rustiger alternatief voor Nationaal Park Chitwan, wordt gekenmerkt door subtropische salbomen en doorsneden door een ondiepe rivier.
15. Makalu Barun: duizelingwekkende (hoogte)verschillen in Nepal
In Nepal ontdek je duizelingwekkende (hoogte)verschillen in het nationaal park Makalu Barun. Foto: Getty Images
Nergens zijn de hoogteverschillen zo duizelingwekkend als in het Nepalese Nationaal Park Makalu Barun, dat zich uitstrekt van de eeuwige sneeuw op de top van de Makalu — met 8.463 meter de op vier na hoogste berg ter wereld — tot de ruim acht kilometer lager gelegen Arunvallei. De soortenrijkdom is navenant: in de subtropische moessonwouden, subalpiene naaldwouden en barre bergweiden waar boeddhistische monniken bladeren van dwergrododendrons plukken om wierook van te maken, leven 315 soorten vlinders en zeldzame zoogdieren zoals kleine panda’s, vliegende eekhoorns en Aziatische zwarte beren.
16. Yala en Lunugamvehera: safari-hotspot in Sri Lanka
In Lunugamvehera National Park vergroot je de kans op ontmoetingen met wildlife. Foto: Getty Images
Dat Nationaal Park Yala in Sri Lanka een van de beste plaatsen in Azië is om grote zoogdieren te observeren is geen geheim. Veel toeristen bezoeken alleen Block 1 van het park. Door buiten de gebaande paden te treden — tamelijk letterlijk — in Block 5 en het aangrenzende Lunugamvehera National Park vergroot je de kans op ontmoetingen met wildlife zoals Sri Lankaanse panters, lippenberen en Ceylon-olifanten aanzienlijk.
17. Tajik: de ontembare natuur van het Pamirgebergte in Tadzjikistan
Ontdek het enige nationaal park van Tadzjikistan: Tajik National Park. Foto: Getty Images
Tadzjikistan heeft maar één nationaal park — maar wat voor één! De ongerepte valleien, ontembare rivieren, azuurblauwe bergmeren en met eeuwige sneeuw bedekte pieken van het Tajik National Park beslaan een gebied ter grootte van België. Het Pamirgebergte vormt een natuurlijk habitat voor bruine beren, sneeuwluipaarden, schroefhoorngeiten én serieuze hikers.
18. Khao Sok: het oudste regenwoud ter wereld in Thailand
Ga buiten de gebaande paden en reis af naar de jungle van Khao Sok.
Buiten de gebaande paden treden aan de wereldberoemde kust van Thailand: kan dat nog? Ja, als je afreist naar de jungle van Khao Sok. Die is naar schatting 160 miljoen jaar oud en wordt tot de oudste regenwouden ter wereld gerekend. Een boottocht over het Cheow Lanmeer, met zijn diepgroene water en kalkstenen rotsformaties, is een must.
19. Cat Ba: dichtbebost jungle-eiland met zeldzame apen in Vietnam
Ga op zoek naar zelfzame apen in Cat Ba in Viëtnam. Foto: GettyImages
In de Halongbaai in het noordoosten van Vietnam ligt het diepgroene eiland Cat Ba. De kalkstenen rots - formaties en dichte junglebossen vol geneeskrachtige planten vormen een van de laatste leefgebieden van de witkoplangoer, de meest bedreigde apensoort ter wereld.
20. Con Dao: droomeilanden met gruwelijk verleden in Vietnam
Fiets, wandel of vaar langs de uitgestrekte baaien aan de Zuid-Chinese Zee. Foto: Getty Images
Lange tijd werd Con Dao, een archipel voor de zuidoostkust van Vietnam, in één adem genoemd met gruwelijkheden: de Fransen gebruikten het hoofdeiland Con Son om tegenstanders van hun koloniale bewind op te sluiten en de Zuid-Vietnamezen zetten de traditie voort door er politieke activisten achter slot en grendel te houden. Inmiddels zijn de gevangenen verleden tijd en is de enige ‘straf’ die je hier krijgt te verduren een pittige mountainbiketocht door de met jungle bedekte bergen of een strandwandeling langs de uitgestrekte baaien aan de Zuid-Chinese Zee.
Meer natuur en wildlife? Je vindt de 101 mooiste nationale parken ter wereld in Columbus Travel editie 118!
Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!