Wildlifeplanner: de beste reistijd en plekken om beren te spotten
Waar kan ik bruine beren in het wild spotten? Waar maak ik de grootste kans om de ijsberen te zien? Zijn er nog panda's in het wild? We hebben voor de populairste beersoorten de beste reistijd op een rij gezet, met advies en de grootste spotkansen per land. Ideaal voor de natuurliefhebber!
Bruine beer | Grizzlybeer | IJsbeer | Panda
Bruine beren
De populaire associatie met knuffelberen verdwijnt snel als je een bruine beer in levende lijve ziet. Dit is het sterkste dier van Europa. Toch zijn beren schuw — je moet er geruisloos naar op zoek gaan. De dieren hebben overigens slechte ogen, dus ze zien je niet van een afstand. Ruiken doen ze je wel! De bruine beer is endemisch voor Europa en Azië, te weten Rusland. Op ons continent leven er door ontbossing en de jacht nog maar 5500 tot 6000 exemplaren.
Taigawouden, Finland (grens met Rusland)
Spotkans: 75 – 99%
Beste reistijd: mei t/m oktober
Tussen meren en bossen leven in Finland nog 1200 bruine beren. Eind april ontwaken de eerste uit hun winterslaap en gaan dan direct op zoek naar voedsel. Door de sneeuw zijn hun sporen nog goed te zien. In juni en juli kun je met middernachtszon beren kijken. Er liggen observatiehutten diep in de wouden, waarin je kunt overnachten, eten en drinken. Hier verblijft ook je gids.
Grizzlyberen
Grizzlyberen worden vaak verward met bruine beren, wat niet gek is want net als zijn Europese broertje is de grizzly bruin en behoorlijk groot en sterk - veel groter en sterker dan de Europese bruine beer. Hij wordt ook wel de Noord-Amerikaanse bruine beer genoemd. Toch zijn er significant verschillen tussen de twee beersoorten, zowel in uiterlijk als gedrag. Zo is de grizzly meer grijs van kleur en langhariger, terwijl de vacht van bruine beren kort en bruin is. Een grizzlystaart is korter dan die van de bruine beer en ook de klauwen zijn verschillend. Waar bruine beren korte klauwen hebben, hebben grizzlyberen lange, scherpe klauwen. Ze zijn ook veel wilder - en soms wat onhandig. Bruine beren zijn rustiger en wendbaarder. De Europese beer kan dan ook bomenklimmen, waar hij aan fruit en bessen kan komen. Dat doet een grizzly hem niet zo snel na.
Katmai National Park, Alaska
Spotkans: 75 – 99%
Beste reistijd: juni t/m augustus
Met ruim tweeduizend exemplaren vind je de hoogste concentratie grizzlyberen ter wereld in Katmai National Park. Bekend is vooral Brooks Falls. In deze waterval staat vrijwel altijd een tiental beren te happen en grijpen naar springende zalmen. Meer ervaren beren duiken onder water en komen met een bek vol vis weer boven. Je kunt ze bewonderen vanaf een observatieplatform. Het 480 kilometer lange kustgebied is echter een veel natuurlijkere en minder toeristische plek. Je kunt hier groepen van wel dertig tot veertig grizzlyberen spotten. Afhankelijk van het seizoen zie je hoe de beren paren, hun jongen grootbrengen of op zalm vissen in de rivieren. Je kunt wandelen door het gebied.
Tweedsmuir Provincial Park in British Columbia, Canada
Spotkans: 75 - 99%
Beste reistijd: april t/m augustus
De nieuwste ‘grizzly bear hotspot’ is de adembenemende Bella Coola Valley. Je ziet hier grote aantallen beren. Niet vanaf een platform, zoals elders, maar lopend met gidsen en varend in geluidloze driftboats. Je kijkt beren in de ogen, van heel dichtbij!
IJsberen
De ijsbeer is de grootste recordhouder van alle beren: hij is het zwaarst (1002 kilo), produceert de vetste moedermelk, jaagt op de grootste prooi (beloega van 600 kilo), kan het langst zonder eten (acht maanden), heeft de beste isolatie (-37°C geen probleem), is de grootste zwerver (tot 3220 kilometer per jaar) en de beste zwemmer (100 kilometer zonder rust). De verwachting is dat het broeikaseffect het arctische leefgebied van de geelwitte reus drastisch zal verkleinen, maar op dit moment zijn vervuiling en toerisme de voornaamste bedreigingen voor ijsberen. Er leven nog zo'n tien- tot veertigduizend in en rond het noordpoolgebied.
Churchill, Canada
Spotkans: 75 - 99%
Beste reistijd: juli t/m augustus
Churchill, de ‘ijsberenhoofdstad van de wereld’, wordt omgeven door eindeloze toendra’s en taigawouden, waar zich in oktober en november bijna duizend ijsberen verzamelen. Ze wachten tot het ijs in de baai dik genoeg is om er op hun favoriete hapje, de zeehond, te kunnen jagen. Je rijdt in een bus op hoge wielen over de toendra. Ook kun je hier in een verplaatsbaar hotel op wielen slapen, letterlijk tussen de beren. Dit is trouwens ook je kans om het noorderlicht te zien!
Spitsbergen, Svalbard
Spotkans: 50 - 75%
Beste reistijd: oktober t/m november
De Svalbard-archipel ligt op duizend kilometer afstand van de Noordpool, met Spitsbergen als grootste eiland. Met expeditieschepen kun je in de korte arctische zomer naar het noorden varen. Je landt met zodiacs op afgelegen kusten en gaat onder gewapende begeleiding wandelend op zoek naar ijsberen.
Panda's
Het Wereld Natuur Fonds heeft de pandabeer niet voor niets als symbool gekozen. De diersoort heeft onvoorstelbaar schattige gelaatstrekken, en er leven nog maar 1500 exemplaren in het wild. Ze komen alleen voor in China, en 80% daarvan in de zuidelijke provincie Sichuan. En zelfs al neem je de moeite hier helemaal heen te reizen, een ontmoeting met een panda is niet gegarandeerd. De reuzenpanda is bedreigd door de beperktheid van zijn dieet (bamboe) en de vernietiging van zijn leefgebied.
Spotkans: 35 - 50%
Beste reistijd: februari t/m maart
Het Changqing reservaat in de provincie Shaanxi is eind jaren negentig opgericht als een van acht aangrenzende reservaten die samen de reuzenpanda moeten beschermen. Hier in de Qinling Mountains trek je vier dagen te voet door de bamboebossen en kun je de panda in zijn natuurlijke leefomgeving spotten.
Ook interessant: de beste reistijd en plekken om zeedieren te spotten, de beste reistijd en plekken om katachtigen te spotten en de beste reistijd en plekken om apen te spotten. Wil je van nog meer dieren weten waar en wanneer je ze kunt spotten? Bestel dan de Columbus Wildlifeplanner!
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.