image
Getty Images

Wildlifeplanner: de beste reistijd en plekken om zeedieren te spotten

Waar kan ik het beste zwemmen met wilde dolfijnen? Waar maak ik de grootste kans om de orka's in het wild te zien? We hebben voor de populairste zeedieren de beste reistijd op een rij gezet, met advies en de grootste spotkansen per land. Doel: jij binnen twintig meter van die beloega of walvishaai. Ideaal voor de natuurliefhebber!

Beloega | Blauwe vinvis | Bultrug | Citroenhaai | Clownvis | Dolfijn | Hamerhaai | Koraal | Orka | Reuzenmanta | Walvishaai | Zeeleeuw | Zeeschildpad

Beloega's

Snorkelen met beloega's: hier kan het

Deze vriendelijke, intelligente dolfijnen komen voor in de kustwateren van de Noordelijke IJszee en aangrenzende zeeën. De beloega wordt ook wel zeekanarie (of witte walvis) genoemd, want zijn luidruchtige getjilp, geklik, gepiep, gefluit en zelfs ‘boeren’ zijn tot boven water hoorbaar. Beloega’s rock! Ze zwemmen met de boot mee en keren zich in het water al zwemmend op hun zij om jou óók te kunnen zien.

Plekken waar je beloega's kunt spotten:
CHURCHILL RIVER, CANADA
Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: juli t/m augustus
Tijdens een bootexcursie vanaf Churchill, ‘de ijsberen- en beloegahoofdstad van de wereld’, kun je kajakken of paddleboarden tussen beloega’s. Je krijgt een wetsuit om de kou van het water tegen te gaan. Gedurende de zomerperiode vertrekt er dagelijks vanuit de Hudson Bay een boot naar de Churchill-rivier.
Liever niet het water in? Vanaf het Canadese eilandje Pot au l' Eau de Vie spot je beloega's vanuit je eigen vuurtoren.

Blauwe vinvissen

Blauwe vinvis. Foto: Getty

Je kunt de blauwe vinvis jammer genoeg niet onder water ontmoeten, maar dit dier verslaat qua formaat zelfs de grootste dinosauriërs en daarom noemen we ’m toch. Hij kan dertig meter lang worden en 170 ton zwaar. Het allergrootste dier dat ooit geleefd heeft kun je wél aanschouwen vanaf een boot, omdat hij zich dicht onder de oppervlakte, waar zijn maaltje rondzwemt, ophoudt. In de grote wereldzeeën leven nog zo’n vijfduizend van deze massieve, blauwe walvissen. Op blauwe vinvissen werd de eerste helft van de vorige eeuw druk gejaagd, waardoor ze bijna uitstierven.

Plekken waar je blauwe vinvissen kunt spotten:
ZEE VAN CORTÉS, MEXICO

Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: januari t/m april
Maak een bootexcursie van één tot twee weken vanuit La Paz, waarbij je samen met de gids de zee aftuurt naar de blauwe vinvis, of verken per kano de warme wateren van Baja California. 
SNAEFELLSNES PENINSULA, IJSLAND
Spotkans: 35 - 50%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: juni t/m augustus
Vanuit het visserstadje Olafsvik op het uiterste puntje van het Snaefellsnes Peninsula in West-IJsland vaar je tijdens een dagtrip twintig tot veertig kilometer uit de kust over diepe, koude en voedselrijke wateren, naar de rand van het ‘continentaal plat’, waar de zeebodem ineens supersteil naar beneden gaat.
Ook vanuit Akureyri worden er trips georganiseerd om o.a. de blauwe vinvis te spotten. 

Andere plekken waar je soms een blauwe vinvis kunt spotten zijn o.a. Nieuw-Zeeland en Canada


Bultruggen

Bultruggen spotten doe je hier

De bultrug is een geliefde walvis, omdat hij dichtbij boten durft te komen en enorme sprongen uit het water maakt. Ze leeft alleen of in kleine groepen en komt in alle wereldzeeën voor. Waar je nog niet zo lang geleden overal om je heen duizenden walvissen kon zien zwemmen, moet je nu je best doen om er een handjevol te spotten. In een paar eeuwen tijd heeft de mensheid vijftig miljoen jaar evolutie vrijwel om zeep geholpen — de walvis wordt ondanks verboden op grote schaal gevangen of wordt het slachtoffer van vervuiling en olie- en gasboringen. Tegenwoordig leven er nog zes à tienduizend bultruggen.

Plekken waar je bultruggen kunt spotten:
SILVER BANK, DOMINICAANSE REPUBLIEK
Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: januari t/m maart
Iedere winter verzamelen zich tussen de Dominicaanse Republiek en de Turks en Caicoseilanden een paar duizend bultruggen om te zingen, paren en baren. Snorkelen met een wijfje van dertig ton en haar kalf, terwijl je je hoofd onder water steekt om te luisteren naar het paringsgezang van de mannetjes, is onvergetelijk.
VAVA’U, TONGA
Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: juli t/m september
Ook hier migreren de bultruggen elke winter, maar dan die van het zuidelijke halfrond. Door het spatheldere water van de Stille Oceaan zwemmen ze naar het paradijselijke eiland Vava’u om kinderen te krijgen. Met snorkelervaring kun je hier een meerdaagse tour boeken. Hoe meer dagen je gaat en hoe fitter je bent, hoe onvergetelijker je reis. Wees geduldig, want alles gaat hier langzaam: de ontwikkeling, het vervoer en de walvissen … Dus relax!

Andere plekken om de bultrug te spotten zijn Ecuador, Argentinië, Canada, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en IJsland


Citroenhaaien

Zwemmen met citroenhaaien doe je hier

Citroenhaaien zijn voornamelijk te vinden bij (sub)tropische koraalriffen in de Grote en Atlantische Oceaan. Ze danken hun naam aan de licht citroengele kleur die hun huid in een bepaald licht lijkt te hebben. De dieren vormen doorgaans geen gevaar voor mensen, doen het goed in gevangenschap en zijn daarom geliefd onder onderzoekers. Bioloog Samuel Gruber stelde als eerste Tonische Immobiliteit (TI) bij citroenhaaien vast. Als de haaien op hun rug worden gedraaid, leidt dit soms tot een toestand die op een verstarring of trance lijkt. De trance kan wel vijftien minuten aanhouden. Als de haai daarna wordt teruggedraaid, zwemt hij gewoon weer door.

Plekken waar je citroenhaaien kunt spotten:
BEQA, FJIJ

Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: ja
Beste tijd: juni t/m september
Fiji is een van de weinige plekken ter wereld waar je (zonder beschermende kooi) kunt duiken met citroen-, verpleegster-, stier- en (met wat geluk) tijgerhaaien. En wel in de Beqa Passage, op de zeebodem. 
MOOREA, FRANS-POLYNESIË
Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: ja
Beste tijd: mei t/m juni en september
Met een gemiddelde watertemperatuur van 28°C en een onderwaterzichtbaarheid van ruim veertig meter worden duikers bij Moorea verwend door de aanwezigheid van een groot aantal haaien. De ‘Tiki’ is de plek bij uitstek om citroenhaaien te ontmoeten.

Clownvissen

Dit zijn de plekken om clownvisjes te spotten

De clown- of anemoonvis heeft waarschijnlijk gemengde gevoelens over zijn celebritystatus. De vissoort dreigt bijna uit te sterven omdat hij mede door kaskraker 'Finding Nemo' een gewild object is voor het aquarium. Maar zijn toekomst is ook onzeker door de hogere concentratie kooldioxide in de lucht. De zuurgraad van de zee stijgt hierdoor en dat tast het gehoor van het visje aan. Gehoor dat hij nodig heeft om roofvissen te lokaliseren. De vraag is of de anemoonvis zich tijdig zal kunnen aanpassen aan de veranderende omstandigheden van het zeewater.

Plekken waar je clownvisjes kunt spotten:
EPI, VANUATU

Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: mei t/m oktober
In de ondiepe, warme wateren van Lamen Bay op het eiland Epi ben je een van de weinigen die met anemoonvissen (en de nog zeldzamere zeekoe) het water deelt.
NINGALOO MARINE PARK, AUSTRALIË
Spotkans:
75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: hele jaar
Ningaloo is een spectaculair kustrif aan de westkant van Australië, met een lengte van ongeveer 260 kilometer en grote aantallen anemoonvissen.

Andere plekken om anemoonvisjes te spotten zijn o.a. de Malediven en Thailand.


Dolfijnen

Snorkelen met dolfijnen: hier kan het

Van de 34 soorten dolfijnen was filmheld Flipper een zogenaamde tuimelaar, waardoor dit nu de meest bekende soort is. Zwemmen met dolfijnen houdt in veel gevallen ‘zwemmen met tuimelaars’ in. Het zijn dieren die van nature schijnbaar jolig boven het water uitspringen. De tuimelaar komt overal voor, behalve in de poolzeeën. Een andere wijdverspreide dolfijnsoort is de gewone dolfijn, die witte flanken heeft en een zwarte rug. Deze dolfijn vertoeft het liefst ver uit de kust, in warme of gematigde wereldzeeën. Als je gaat duiken bij de sardine run voor de kust van Zuid-Afrika , dan kun je de gewone dolfijn zien jagen. In enorme groepen van wel tienduizend soortgenoten gaan ze pijlsnel achter hun prooi aan.

Plekken waar je dolfijnen kunt spotten:
BIMINI, BAHAMA’S
Spotkans: 75 – 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: mei t/m september
De Bahama’s zijn hét dolfijnenparadijs. Er komen grote aantallen Atlantische vlekdolfijnen voor. Alles is mogelijk: zwemmen met dolfijnen, snorkelen, duiken of een hele week op dolfijnencruise. Een tweedaagse tour is aan te bevelen, omdat de dolfijnen zich niet altijd laten zien. 
RODE ZEE, EGYPTE
Spotkans: 50 - 75%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: het hele jaar door
Zo uit je bed het water in om te snorkelen of te duiken, het kan in het ecodorp annex tentenkamp aan zee ‘Nakiri’. Om het kamp heen is niets dan zee en woestijn. Dagelijks vertrekt een boot naar het ‘Dolphin House’, een zeereservaat waar een grote populatie spinnerdolfijnen leeft. Deze dolfijnensoort springt opvallend vaak boven het water uit. Je kunt ermee snorkelen en duiken. 
ROATAN, HONDURAS
Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: het hele jaar door
Met een kleine groep en een dolfijnenspecialist annex cameraman kun je hier binnen een omheining in zee snorkelen met dolfijnen die geheel vrijwillig naar je toe komen. De kans dat je de dieren daadwerkelijk ontmoet is het grootst als je meegaat met een duiktrip. Je moet hiervoor in het bezit zijn van een brevet, maar dan ontmoet je de dieren wel in hun natuurlijke omgeving!

Andere plekken om dolfijnen te spotten zijn o.a. Cambodja, Costa Rica, IJslandMozambiqueNieuw-Zeeland, Sri Lanka, Thailand en Zuid-Afrika


Hamerhaaien

Hier kun je duiken met hamerhaaien

In hun bizarre T-snuit hebben hamerhaaien een groot aantal prooisensoren verstopt waarmee ze, door middel van elektromagnetische velden in het water, perfect weten waar hun maaltijd zich bevindt. Duikers mogen van geluk spreken dat deze indrukwekkende vis geen mensen eet! Hamerhaaien komen voor in alle tropische en subtropische wateren.

Plekken waar je hamerhaaien kunt spotten:
COCOS ISLAND, COSTA RICA
Spotkans:
75 – 99 %
Duikbrevet: advanced
Beste tijd: juli en oktober
Hier duiken wordt vaak gezien als ‘op het randje’, spannend dus, door de stromingen en de enorme dichtheid aan haaien, die nergens ter wereld wordt overtroffen. Lokale specialiteit: duiken naar de hamerhaai.

Andere plekken waar je hamerhaaien kunt spotten zijn o.a. Kicker Rock op de Galapagoseilanden. 


Koraal

De beste plekken om koraal te bewonderen

Vervuiling, toerisme en de opwarming van de aarde zijn de grootste oorzaken van het verdwijnen van steeds meer koraal. Maar liefst 231 van de 704 koraalsoorten wordt bedreigd en een vijfde van alle koralen op aarde is al gestorven. Ten onrechte wordt vaak aangenomen dat koraal een plant is — het gaat om diertjes van een paar millimeter die samenscholen in ‘kolonies’ en riffen vormen. De bekendste en grootste daarvan is het Great Barrier Reef in Australië, maar volgens deskundigen herbergen de koraalriffen van de extreem dunbevolkte Indonesische archipel Raja Ampat de grootste biodiversiteit ter wereld. Grote kans dat je als duiker of snorkelaar het rijk alleen hebt — het merendeel van de riffen is hier zelfs terra incognita.

Plekken waar je koraal kunt spotten:
RAJA AMPAT, INDONESIË

Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: oktober t/m april
De koraalriffen rondom deze eilanden herbergen de grootste biodiversiteit ter wereld, waaronder duizend soorten koraalvissen. Als uitvalsbasis voor je ontdekkingstochten is het Misool Eco Resort, een exclusief duikcentrum op een privé-eiland in het zuiden van de archipel, ideaal.
PAPOEA-NIEUW-GUINEA
Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: april t/m juni en september t/m december
Nergens ter wereld vind je zo veel koraal, vis en wrakken bij elkaar als in Papoea-Nieuw-Guinea — het land is nummer 1 in de wereld. Kavieng, Milne Bay en Kimbe Bay zijn de hotspots.

Orka's

Orka's van dichtbij zien: hier kan het

Orka’s zijn de meest wijdverspreide grote zeedieren ter wereld. Ze komen voor in alle wereldzeeën, maar prefereren kouder water. Vaak zwemmen orka’s vlak bij de kust, waar je ze herkent aan hun opvallende rugvinnen van soms wel twee meter hoog. De zwartwitte, zeer intelligente dieren leven vrijwel altijd samen met soortgenoten in ‘troepen’.

Plekken waar je orka's kunt spotten:
TYSFJORD / LOFOTEN, NOORWEGEN

Spotkans: 75 – 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: oktober t/m januari
Hier trekken in de winter massa’s haringen de fjorden in, op de voet gevolgd door zo’n 1500 orka’s. Je kunt hier als enige plek ter wereld snorkelen met de orka’s, in warme droogpakken. Of aanschouw het spektakel vanaf een (speed)boot, tegen een decor van besneeuwde bergen en steile kliffen. Tijdens donkere nachten is het noorderlicht te zien.
PENINSULA VALDEZ, ARGENTINIË
Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: januari en februari
Orka’s zijn hier gespecialiseerd in het wegkapen van jonge zeehondjes op het strand. Je kunt getuige zijn met een gids
VANCOUVER ISLAND, CANADA
Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: maart t/m oktober
Bij het fraaie Vancouver Island, aan de westkust van Canada, kunnen echte avonturiers zeekanoën om oog in oog met orka’s (en bultruggen) te komen. Vind je dat te spannend, dan kun je uiteraard ook een bootexcursie maken. 

Andere landen om orka's te spotten zijn IJsland en Nieuw-Zeeland.


Reuzenmanta's

Duiken met reuzenmanta's: hier doe je het

Een ervaring die bovenaan het wensenlijstje staat van menig sportduiker is een ontmoeting met een reuzenmanta. Deze bijzonder grote, maar ongevaarlijke rog kan een spanwijdte bereiken van wel zeven meter. Als een reusachtige vliegende schotel neemt de manta het zonlicht weg als hij boven je langs zwemt. Ze zijn meestal te zien bij zogeheten ‘cleaning stations’, waar aanslag op de huid van de manta’s wordt weggeknabbeld door andere vissen. Zie je er één, dan zie je er meestal zeven, tien, soms wel vijftien. Dan lijk je ineens heel, heel klein. Manta’s staan bekend om hun ‘dans’ waarbij ze samen met soortgenoten vlekkeloze pirouetten en loopings maken en jou als toeschouwer ademloos laten toekijken. Nee, doorademen, je zit op dertig meter!

Plekken waar je manta's kunt spotten:
KADAVU, FIJI

Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: juni t/m september
De baai van het eiland Kadavu op Fiji is voor zover wij weten de enige plek ter wereld waar je met reuzenmanta’s kunt snorkelen. Je mag er alleen naartoe via een van de vier kleine naburige resorts, die afspraken hebben met de dorpelingen van wie de baai is.
SOCORRO ISLANDS, MEXICO
Spotkans: 75 – 99%
Duikbrevet: advanced
Beste tijd: november t/m mei
De manta’s laten zich hier niet vaak zien, maar ze zoeken actief het gezelschap van mensen op, waardoor je zomaar ineens met twaalf van deze zwarte reuzen kunt zwemmen. Het kost je een lange trip met een duikboot vanaf de Mexicaanse plaats Cabo San Lucas, die op zich al de moeite waard is. De crew aan boord weet waar je moet zijn in verschillende weersomstandigheden.
TOFO, MOZAMBIQUE
Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: advanced
Beste tijd: vrijwel gehele jaar
Voor de kust van het plaatsje Tofo bevinden zich een aantal ‘cleaning stations’ waar reuzenmanta’s zich vrijwel het gehele jaar door kleine visjes laten schoonpoetsen. Deze plekken liggen op meer dan 18 meter diepte en kunnen dus alleen worden bereikt door ervaren duikers.

Andere plekken waar je mantaroggen kunt spotten zijn o.a. Australië, de Azoren, IndonesiëMozambiqueTanzania en Zuid-Afrika.  


Walvishaaien

Snorkelen met walvishaaien: hier doe je het

Walvishaaien komen in bijna alle wereldzeeën voor, tussen 30-40 graden noorderbreedte (ter hoogte van bijvoorbeeld Marokko of Mexico) en 30-40 zuiderbreedte (ter hoogte van bijvoorbeeld Zuid-Afrika of Australië). ‘Blijf aan de zijkant, zwem niet naar binnen’, kan het beangstigende advies zijn als je met walvishaaien gaat snorkelen. Maar we kunnen je gerust stellen — deze grootste vis ter wereld spert haar muil alleen maar zo wijd open om plankton en kleine visjes te eten. Het soms wel vijftien meter lange en vijftienduizend kilo zware dier heeft geen natuurlijke vijanden. Een ontmoeting met een walvishaai is relatief eenvoudig te regelen. Als je maar kunt snorkelen. Walvishaaien zwemmen gemiddeld slechts vijf kilometer per uur, waardoor je ze soms een heel eind bijhoudt.

Plekken waar je walvishaaien kunt spotten:
TOFO, MOZAMBIQUE

Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: hele jaar
In twee uur tijd ontmoette een Columbus-team hier ooit zeven stuks in het water. In een bootje met uitkijktorentjes vaar je de kust af. Als er een walvishaai in zicht is, mag je mee zwemmen. 
NINGALOO MARINE PARK, AUSTRALIË
Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: maart t/m mei
Met een snorkel kunt je vanaf het strand naar het Ningaloo Rif zwemmen. Laat een ‘spotter’ in een vliegtuigje checken waar de dieren zitten. 
DONSOL, FILIPIJNEN
Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: maart t/m juni
Een spotter in een bootje geeft een seintje als er een walvishaai in de buurt is, waarna je een stuk met de vis mee mag snorkelen. Duiken is niet toegestaan in dit beschermde gebied.

ZEE VAN CORTÉS, MEXICO
Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: juli t/m augustus
Een lokale visser houdt de kustlijn in de gaten en geeft een seintje wanneer er walvishaaien worden gesignaleerd. Je kunt kiezen: mee snorkelen of veilig toekijken uit een bootje.


Andere plekken waar je walvishaaien o.a. kunt spotten zijn ThailandZuid-Afrika en de Azoren


Zeeleeuwen

Hier kun je zeeleeuwen spotten

Deze lenige zwemmers komen voor in de kuststreken van de Grote Oceaan, voor de stranden van Argentinië tot Zuid-Brazilië, en bij het zuiden van Australië en Nieuw-Zeeland. Voor een onderwaterontmoeting kun je het beste naar de Galapagoseilanden, Florida of Australië reizen. Zeeleeuwen rusten uit op het land, waar ze ook baby’s krijgen. Daarom zullen ze nooit ver uit de kust gaan. Op het strand trekken ze zich weinig aan van menselijke bezoekers — als ze in grote groepen liggen te zonnen struikel je er bijna over. Jonge zeeleeuwen snuffelen aan je been terwijl ze lijken te roepen: ‘Waar is mijn moeder, ben jij het soms?’ In het water zijn ze pijlsnel en extreem wendbaar, maar totaal niet schuw. Ze houden van spelletjes, tikkertje spelen of een wedstrijdje zwemmen en dartelen om je heen!

Plekken waar je zeeleeuwen kunt spotten:
GALÁPAGOSEILANDEN, ECUADOR
Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: het hele jaar door
De Galápagoseilanden zijn beroemd om hun zeeleeuwenkolonies, maar je vindt er ook pinguïns en schildpadden. Een bezoek aan de eilanden is niet goedkoop — recentelijk is het toerisme weer ingeperkt om de unieke soorten te beschermen. Je kunt hier zowel snorkelen en duiken als op het strand zeeleeuwen spotten.
EYRE PENINSULA, AUSTRALIË
Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: september t/m mei
Baird Bay is een afgelegen vissersdorpje aan de westkust van Eyre Peninsula, Zuid-Australië. Hier draait het zwemmen met zeeleeuwen niet om het achter de dieren aanjagen tot ze gevonden zijn, nee, de dieren komen naar jou. Ze worden nooit gevoerd, dus ze komen blijkbaar écht om met je te spelen. Ook kinderen mogen mee het water in.

Andere plekken om zeeleeuwen te spotten zijn o.a. Argentinië, Peru, Verenigde Staten en Namibië


Zeeschildpadden

Hier kun je zeeschildpadden spotten

In alle tropische en sommige subtropische en gematigde zeeën komen zeeschildpadden voor. Heel bekend is het broedritueel van vrouwtjesschildpadden, die ’s nachts grote hoeveelheden eieren leggen op het strand. Het is een snoezig gezicht als de kleintjes uitkomen en terug naar de zee lopen. Een onderwaterontmoeting met zo’n grote, logge schildpad is minstens zo speciaal. Niet zo spectaculair als een zwempartijtje met een walvishaai of een reuzenmanta, maar wél vertederend. Veel duikers beweren dat ze een brok in hun keel kregen bij het zien van hun eerste onderwaterschildpad. Liggend op de bodem kunnen ze er hulpeloos uitzien, maar zodra ze het waterruim kiezen, zijn het sublieme, serene zwemmers. Een enkele slag met hun platte voorpoten is genoeg om een heel eind door het water te glijden. Deze gerimpelde, schijnbaar wijze dieren dwingen respect af.

Plekken waar je zeeschildpadden kunt spotten:
BAA ATOL, MALEDIVEN
Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: het hele jaar door
Op het sublieme resorteiland Soneva Fushi (niet goedkoop) kun je zelfstandig op snorkeltocht gaan, waarbij je vrijwel zeker zeeschildpadden tegenkomt. Of kies een ander eiland van de Malediven met een eigen huisrif dat gemakkelijk vanaf de kant bereikbaar is, bijvoorbeeld Reethi Beach of White Sands.
GOLF VAN OMAN, OMAN
Spotkans:
75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: mei t/m oktober
Een van de grootste zeeschildpaddenkolonies ter wereld vind je bij het plaatsje Sur, waar de dieren aan land komen om hun eieren te leggen. Sla de meest toeristische plaats Ras al Jinz over en neem een duik in het water tussen de zuidelijker gelegen kustplaatsen Ad de Eh en As Siwayh.
SIPADAN, MALEISIË
Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: open water
Beste tijd: het hele jaar door
Op veel plekken zie je een enkele schildpad tijdens het duiken, maar in de paradijselijke onderwaterwereld rondom het Maleisisch eilandje Sipadan spot je er per duik gemiddeld twee handen vol. Het hele jaar door zijn er schildpadden, met als summum de paringsmaand augustus.
ILE COCOS, SEYCHELLEN
Spotkans: 75 - 99%
Duikbrevet: nee
Beste tijd: mei t/m augustus
Op de Seychellen maak je overal kans zeeschildpadden tegen te komen. De beste plek is echter Ile Cocos, waar de dieren niet schuw zijn en je lange tijd met ze kunt zwemmen.

Andere plekken om zeeschildpadden te spotten zijn o.a. AustraliëBorneoBraziliëCosta Rica, GriekenlandGalapagoseilanden en Mexico


Ook interessant: de beste reistijd en plekken om apen te spottende beste reistijd en plekken om katachtigen te spotten en de beste reistijd en plekken om beren te spotten. Wil je van nog meer dieren weten waar en wanneer je ze kunt spotten? Bestel dan de Columbus Wildlifeplanner!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.