image
Getty Images

13 niet te missen kastelen, forten en verdedigingsmuren wereldwijd

Tijd om in de verdediging te gaan! Van Sintra in Portugal tot de Chinese Muur: we zetten dertien van de mooiste kastelen, forten en andere verdedigingswerken op een rij die elke reiziger wil bestormen.

1. Chinese Muur, China

Je kunt niet om dit langste ooit door mensen gemaakte bouwwerk heen - en dat is ook letterlijk de bedoeling. De Chinese Muur is een toeristische attractie van jewelste, die dankzij de ontzagwekkende lengte nog steeds minder bekende stukken kent, zoals het lastig met openbaar vervoer te bereiken Laoniuwan-fort, een van de weinige plekken waar de muur langs een rivier loopt.


2. Berlijnse Muur in Berlijn, Duitsland

De meeste muren in de geschiedenis hadden het doel vijanden buiten te houden, maar de Berlijnse Muur moest burgers die het communisme beu waren juist binnenhouden. De befaamde muur, die het hart van de Duitse hoofdstad Berlijn doorsneed, werd gebouwd in 1961 en geslecht in 1989. Hij is sindsdien grotendeels afgebroken, maar als je te voet of op de fiets de Berliner Mauerweg volgt, kom je langs overgebleven stukken en monumenten. Vergeet ook niet het muurmuseum bij Checkpoint Charlie te bezoeken.


3. Sigmaringen-Hohenzollern in Bisingen, Duitsland

Het Duitse Hohenzollern-slot Sigmaringen kan nog het best omschreven worden als een kasteel op anabolen. In Bisingen vind je dit über-kasteel op een 850 meter hoge berg. Een echt ridderkasteel. Althans, echt? Het werd gebouwd in 1454, maar raakte in de negentiende eeuw danig in verval. Midden negentiende eeuw werd het volgens neogotische ideeën herbouwd door de architect van de koning en de Pruisische vestingbouwmeester. Het resultaat is een romantische interpretatie van een ridderburcht, een kasteel zoals Caspar David Friedrich het zou hebben geschilderd.


4. Château de Chambord in Chambord, Frankrijk

In het Franse Chambord, aan de Loire, ligt een adembenemend witstenen jachtkasteel, een hoogtepunt van zestiende-eeuwse renaissancearchitectuur. Hoewel het nooit permanent bewoond is, telt het 440 kamers. De hoektorens, donjon en schoorstenen moeten de contouren van Constantinopel suggereren.


5. Slavenforten in Ghana

Een bezoek aan een van de tientallen forten die Europese mogendheden aan de Atlantische kust van Afrika bouwden in een eeuwenlang landjepikverhaal is een must. Veel van deze bouwwerken dienden als depot voor slaven. Bijzondere aandacht verdienen het Fort Elmina en het Cape Coast Castle in Ghana, beide lange tijd in handen van Nederland. Fort Elmina was eeuwenlang het grootste Europese bouwwerk in tropisch Afrika. De West-Indische Compagnie gebruikte het als regiecentrum voor de Nederlandse slavenhandel en stuurde miljoenen tot slaaf gemaakte Afrikanen naar de Nieuwe Wereld. Niet meer dan vracht in wat nu de ‘trans-Atlantische driehoeksvaart’ wordt genoemd. Schepen vertrokken uit West-Europa met vuurwapens, buskruit, ijzer en textiel. Deze goederen werden in West-Afrika met de plaatselijke machthebbers geruild voor slaven, die vervolgens werden verscheept naar Noord-Amerika of het Caribische gebied. Daar was continu behoefte aan goedkope arbeidskracht op plantages
 voor suiker, rum, koffie, katoen en tabak. Met deze luxegoederen vertrokken de schepen weer naar West-Europa. Een bijzonder lucratieve handel die bijna drie eeuwen zou standhouden. Als reiziger kun je met eigen ogen zien wat onze voorouders hier hebben aangericht en rekenschap geven van de sporen die slavernij nog steeds achterlaat in het hier en nu.


6. Amer-Fort in Jaipur, India

Het Amer-Fort in Jaipur is een imposant fort van rood zandsteen en marmer, gelegen boven een kunstmatig meer en prachtige tuinen. Dit was ooit een optrekje van de Indiase raja’s en is een schoolvoorbeeld van de architectuur van Rajput en, jawel, Unesco-Werelderfgoed.


7. Rode Fort in New Delhi, India

Het ommuurde paleis van rode stenen in New Delhi werd in de zeventiende eeuw in opdracht van Mongol-keizer Shah Jahan gebouwd. Het was de plek waar op 15 augustus 1947 door Nehru de Indiase vlag werd gehesen. Nog altijd houdt de Indiase minister-president elk jaar op onafhankelijkheidsdag een toespraak in het Rode Fort.


8. Kasteel Himeji in Himeji, Japan

Het toepasselijk genaamde Witte Reiger-kasteel in Himeji heeft een belangrijke rol gespeeld in de Japanse geschiedenis. Het oudste deel stamt uit 1346 en er werd veelvuldig om gestreden tijdens eeuwen van burgeroorlog. Het kwam in 1580 in handen van Toyotomi Hideyoshi, een van de drie militaire leiders die Japan wist te verenigen. In 1609 werd Himeji voor het laatst uitgebreid.


9. Stadsmuren van Valletta in Valetta, Malta

Een van de belangrijkste bouwwerken op Malta is het Fort Sint-Elmo, dat is gebouwd door de Maltezer Orde, een ridderorde van de koning van Jeruzalem die na gedwongen verhuizing op Malta arriveerde. Onderdeel van het fort zijn de stadsmuren die Valetta beschermen. Bezoek ook het fort, waar het Maritieme Museum is gevestigd en vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over zee en stad.


10. Pena-paleis in Sintra, Portugal

Walt Disney, eat your heart out! Het blauw, roze en geel geschilderde negentiende-eeuwse paleis Pena dat gelegen is op een heuvel in Sintra, even buiten Lissabon, was ooit de zomerresidentie van de koninklijke familie van Portugal. Na de Eerste Wereldoorlog is het gebouw een museum geworden dat jaarlijks nog steeds miljoenen bezoekers per jaar trekt.


11. Kasteel Corvin in Hunedoara, Roemenië

Castelul Corvinilor of Corvin Castle is een gotisch kasteel uit de vijftiende eeuw in het Roemeense Hunedoara, dat na een desastreuze brand en langdurige verwaarlozing in oude luister is hersteld. Leuk weetje: het is een van de grootste kastelen van Europa.


12. Eilean Donan in Loch Duich, Schotland

Ruiger en filmischer dan kasteel Eilean Donan op een eiland in de Schotse Highlands wordt het niet snel;. Geen wonder dus dat het in menig speelfilm is opgedoken; van Highlander tot de Bondfilm The World is Not Enough.


13. Alcázar van Segovia in Segovia, Spanje

Het Spaanse Alcázar van Segovia is een indrukwekkend middeleeuws kasteel, dat zich verheft boven het tot Unesco Werelderfgoed verklaarde stadscentrum van Segovia. Het was het decor voor belangrijke historische gebeurtenissen, waaronder de laatste ontmoeting tussen Columbus en koning Ferdinand II.


De smaak te pakken? De uitgebreide reportage lees je in de dubbeldikke Columbus Travel editie 130/131, bomvol architectuur. Of laat je verder inspireren op onze themapagina Kunst en Cultuur.

Columbus Travel editie 130/131

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.