image
Getty Images

De 10 meest indrukwekkendste bibliotheken wereldwijd

Neus in de boeken? Altijd goed. Maar ruk je ook eens los van de pagina’s om te genieten van de omgeving. Deze tien bibliotheken wil je tijdens je reis echt niet overslaan!

1. Real Gabinete Português de Leitura in Rio de Janeiro, Brazilië

De Braziliaanse bibliotheek Real Gabinete Português de Leitura werd eind negentiende eeuw opgetrokken in Rio de Janeiro om de Portugese literatuur te vieren, in de tijd dat Portugal nog een maritieme grootmacht was. De architectuur is gebaseerd op een zestiende-eeuws hiëronymietenklooster en de bibliotheek omvat een van de mooiste leeszalen ter wereld.


2. Tianjin Binhai-bibliotheek in Tianjin, China

De Chinese Tianjin Binhai-bibliotheek stamt uit 2017 en zou in menig sciencefictionfilm niet misstaan. Het lijkt nog het meest op een uitgeholde, witte grot met golvende boekenkasten en trappen, en middenin een lichtgevend, bolvormig auditorium.


3. Trinity College Library in Dublin, Ierland

De universiteitsbibliotheek van Trinity College in Dublin omvat meerdere gebouwen, maar de tour de force is de Old Library, dat begin achttiende eeuw werd ontworpen door Thomas Burgh. Vooral de zogeheten Long Room is adembenemend en een van Ierlands voornaamste toeristenattracties. Er zijn middeleeuwse boeken te vinden en een van de laatste middeleeuwse Gaelic-harpen.


4. Cuypersbibliotheek, Rijksmuseum in Amsterdam, Nederland

De mooiste bibliotheek van ons eigen land mag niet ontbreken in deze lijst. In het hart van onze hoofdstad, in het Rijksmuseum, bevindt zich een van de grootste en meest prestigieuze kunsthistorische bibliotheken ter wereld: de Cuypersbibliotheek, vernoemd naar architect Pierre Cuypers. Het werd in 1885 tegelijk met het museum geopend. De indrukwekkende ruimte is gevuld met talloze boeken, tijdschriften en catalogi die zich richten op kunstgeschiedenis en restauratie. De hoge boekenkasten, gietijzeren balustrades en het glazen dak maken de bibliotheek niet alleen een bron van kennis, maar ook een architectonisch juweel. Omdat de bibliotheek publiekelijk toegankelijk is, kunnen zowel onderzoekers als kunstliefhebbers genieten van de rijke collectie en de serene sfeer.


5. Stift Admont kloosterbibliotheek in Admont, Oostenrijk

In de bergen van Oostenrijk, in het kleine dorpje Admont, ligt de Admont Kloosterbibliotheek, dat werd gebouwd in 1776. Het maakt deel uit van een abdij en werd oorspronkelijk opgericht om de collectie van de benedictijnse monniken te bewaren. Het gebouw herbergt meer dan 200.000 boeken, waarvan de meeste meer dan vijfhonderd jaar oud zijn. Het mag dan ook geen verrassing heten dat dit de grootste kloosterbibliotheek ter wereld is: de ruimte is zeventig meter lang, veertien meter breed en elf meter hoog. Bijzonder zijn de fresco's van Bartolomeo Altomonte op het plafond en de houten boekenkasten vol oude manuscripten. 


6. San Lorenzo de el Escorial in Spanje

Alleen al de met fresco’s versierde kloosterbibliotheek van het enorme, op een Spaanse berg gelegen paleiscomplex San Lorenzo de el Escorial van Philip II, dat werd gebouwd tussen 1563 en 1584, is een bezoek waard. Maar ga ook voor het gebouw zelf, en voor de overdonderende kunstcollectie, met werken van El Greco, Jheronimus Bosch en Titiaan.


7. Klementinum-bibliotheek in Praag, Tsjechië

In het historische centrum van Praag ligt het Klementinum, een van de meest indrukwekkende barokke bibliotheken ter wereld. Het gebouw werd geopend in 1722 en maakt deel uit van het Klementinum-complex, dat ooit een jezuïetencollege huisvestte. De Klementinum-bibliotheek is beroemd om zijn prachtige fresco's, sierlijke balkons en metershoge houten boekenkasten, gevuld met waardevolle manuscripten en boeken. Bewonder hier vooral de grote verzameling historische globes en astronomische instrumenten, die getuigen van de lange traditie van wetenschappelijk onderzoek in het Klementinum. 


8. New York Public Library en Morgan Library and Museum in New York, Verenigde Staten

De Openbare Bibliotheek van New York ontstond toen eind negentiende eeuw de bibliotheken van puissant rijke burgers John Jacob Astor en James Lenox werden samengevoegd. Het imposante beaux-artsgebouw aan Fifth Avenue dat werd geopend in 1911, is nog altijd het vlaggenschip, een plek voor studie en tentoonstellingen. Bonustip voor liefhebbers: vlakbij, aan Madison Avenue, ligt Morgan Library and Museum, de voormalige privébibliotheek van bankier J.P. Morgan, die een lust voor het oog is, en waar onder andere een Gutenberg-bijbel kan worden bewonderd.


9. Tweede Starfield-bibliotheek in Suwon, Zuid-Korea

In het hart van het Zuid-Koreaanse Suwon werd in 2020 de tweede Starfield-bibliotheek geopend in het populaire Starfield Goyang-winkelcentrum. Net als zijn voorganger, de Starfield-bibliotheek in Seoul, is het ontwerp iconisch vanwege de indrukwekkende, vloer-tot-plafond boekenplanken en het open ontwerp. De ruimte wordt vaak gebruikt voor lezingen en culturele evenementen, waardoor het een dynamische ontmoetingsplek is voor zowel Koreanen als toeristen.


10. Institute of Law in Zürich, Zwitserland

In het Zwitserse Zürich vinden we een opvallend ontwerp van de beroemde architect Santiago Calatrava. De bibliotheek van de Institute of Law, dat hoort bij de Universiteit van Zürich, werd geopend in 2004 en is een meesterwerk van moderne architectuur. Het ontwerp combineert glazen wanden en golvende lijnen, waardoor een lichte en open ruimte ontstaat die uitnodigt tot studie en reflectie. De bibliotheek herbergt een uitgebreide collectie juridische literatuur en biedt studenten en onderzoekers een inspirerende omgeving.


De smaak te pakken? De uitgebreide reportage lees je in de dubbeldikke Columbus Travel editie 130/131, bomvol architectuur. Of laat je verder inspireren op onze themapagina Kunst en Cultuur.

Columbus Travel editie 130/131

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.