image
Jurjen Drenth – VisitVeluwe

De verborgen verhalen van Gelderland: ontdek omgeving Arnhem en Nijmegen, de Achterhoek, de Betuwe én de Veluwe

Of je nu geniet van de rust en ruimte in de uitgestrekte bossen, struint door pittoreske dorpjes en sfeervolle steden, of in de indrukwekkende geschiedenis duikt, de mooiste verhalen beginnen in de Gelderse streken. Je vindt hier talloze verborgen parels, stuk voor stuk met een uniek verhaal. We lichten alvast een tipje van de sluier op en delen de beste tips voor de regio Arnhem, het Rijk van Nijmegen, evenals de Achterhoek, de Betuwe en de Veluwe!

Amsterdam en Rotterdam

1. Beleef de herfst op de Veluwe

Wandelen door de bossen op de Veluwe tijdens de herfst. Foto: Jurjen DrenthFoto: Jurjen Drenth

Een fiets- of wandeltocht is een must als je op de Veluwe bent. Of je nu wilt genieten van een ontspannen dagje fietsen over de paden van het Veluwse fietsknooppuntennetwerk, een wandeling wilt maken door de bossen vol herfstkleuren of je juist lekker actief wilt inspannen op de mountainbike, de Veluwe biedt tal van mogelijkheden. Maar kijk ook eens voorbij het natuurschoon, want er is nog veel meer te ontdekken. In de Veluwse Hanzesteden herleven oude glorietijden. Wandel over de karakteristieke keitjesstoepen van de vissersvesting Elburg langs musea en bezienswaardigheden of voel in ondernemend Harderwijk de oude handelsgeest in de bijzondere boetiekjes en conceptstores. Het schilderachtige Hattem trok naast kooplieden ook veel kunstenaars, waaronder Jan Voerman, wiens wolkenluchten boven de IJssel te bewonderen zijn in het Voerman Museum.

En zo zijn er nog veel meer bijzondere musea te vinden op de Veluwe. Bij het Kröller-Müller Museum sta je oog in oog met de mooiste Vincent van Gogh-collectie ter wereld en het CODA Museum in Apeldoorn toont je een hedendaagse collectie met schilderijen, sculpturen, grafiek en sieraden. Strijk na je wandeling door een Hanzestad of je museumbezoek neer bij een knusse brasserie of op een verwarmd terras voor wat ontspanning. Geniet van een versgemalen koffie, lokaal biertje of heerlijk streekgerecht.

En de veelzijdige Veluwe ontdek je natuurlijk pas echt door er te blijven slapen! Ontwaak in een luxueus hotel of wellnesshuisje midden in het groen en kom volledig tot rust.


 2. Verrijk jezelf in de regio Arnhem en het Rijk van Nijmegen

Gezicht van Nijmegen op Stadseiland Veur-Lent Kasteel Doorwerth. Foto: Jurjen Drenth Hetty van OijenFoto: Jurjen Drenth en Hetty van Oijen

Het Rijk van Nijmegen, met de stad Nijmegen als een van de oudste steden van Nederland, heeft een bijzonder rijke historie. Zo vind je in deze regio talloze sporen uit de tijd van de Romeinen, middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog. Veel van deze locaties worden omringd door de prachtige en diverse natuur van het Rijk van Nijmegen en zijn dus prima te combineren met een wandeling of fietstocht. Zo heb je kasteel Hernen als wachter tussen de weilanden, Fort Pannerden omringd door rivieren en uiterwaarden, en het Romeinse masker op stadseiland Veur-Lent. Meer van de nalatenschap van de Romeinen in het Rijk van Nijmegen ontdek je met de twee ‘Luxe achter de Limes’-fietsroutes. De naam verwijst naar de noordelijke grens van het Romeinse Rijk aan de Nederrijn, de zogeheten 'Limes'. Onderweg kom je volop interessante plekken tegen om bij dit erfgoed stil te staan.

Het noordelijker gelegen Arnhem staat eveneens bekend om zijn rijke historie en oorlogsverleden. Vier verschillende Airborne-wandelroutes belichten de Operatie Market Garden door de geallieerden in 1944. Loop langs indrukwekkende monumenten en beleef de aangrijpende verhalen. Van de luchtlandingen op de hei tot de evacuatie over de Rijn, bij Airborne Museum at Hartenstein leer je alles over deze heftige geschiedenis. Onderweg naar tachtig jaar vrijheid leeft dit thema meer dan ooit in de regio, met tal van bijzondere evenementen die georganiseerd worden om hier bij stil te staan. Daarnaast is de regio een hub voor kunst en cultuur, met bijzondere musea en eeuwenoude kastelen. Geniet in Museum Arnhem van unieke tentoonstellingen, met een schitterend uitzicht op de Rijn. Of laat de dikke muren van het stoere kasteel Doorwerth je het verhaal vertellen over hoe er vroeger op een landgoed werd geleefd.

Beide regio’s hebben zoveel te bieden dat je dag al snel vol zit. Gelukkig zijn er genoeg gastvrije hotels en bed and breakfasts om er een heerlijk weekendje weg van te maken. Waarom haasten als het niet nodig is!


3. Achter elke bocht een nieuw decor in de Achterhoek

Kasteel Ruurlo. Foto: Arjan Almekinders 'Blending in', onderdeel van de Silo Art Tour in Azewijn, Montferland. Foto: Niels WeijersFoto's: Arjan Almekinders en Niels Weijers

Het afwisselende coulisselandschap van de Achterhoek wordt gekenmerkt door weilanden, slingerende beekjes, eeuwenoude bossen en unieke vergezichten. Je ontdekt er elke keer iets nieuws. Fiets of wandel bijvoorbeeld door het landschap rondom het levendige dorp Winterswijk en verken verlaten landweggetjes, de historische steengroeve en de typische scholtenboerderijen. Door de vele onverharde paden halen ook gravelbikers en mountainbikers hier hun hart op!

Daarnaast vind je in de Achterhoek veel klompenpaden, wandelroutes over grotendeels onverharde paden door weilanden, over boerenerven en langs sloten. Nabij Ruurlo loopt het Bruilschepad, dat je laat genieten van de prachtige natuur en het erfgoed van de adellijke familie Van Heeckeren, zoals Kasteel Ruurlo. In het kasteel is Museum MORE, het museum voor modern realisme, gevestigd. Nog meer bijzondere kunst vind je in de buitenlucht. Op verschillende locaties in de Achterhoek zijn schuren, silo’s en andere agrarische gebouwen getransformeerd tot openbare kunstwerken die het verhaal van de Achterhoek vertellen. De gebouwen worden met elkaar verbonden door de Silo Art Tour.

Heb je zin in een stedentrip? Bezoek dan de historische Achterhoekse Hanzesteden Doesburg en Zutphen. Toen Amsterdam en Rotterdam nog kleine steden waren, waren deze Hanzesteden al machtige handelscentra. Dit kun je zien aan de prachtige gevels en het middeleeuwse stratenpatroon. Ontdek het met een stadswandeling en beleef de historie zelf!

Maak je verblijf in de Achterhoek compleet door een bezoek aan een van de vele smaakvolle adressen die de regio rijk is. Je geniet er van het landschap, de gewassen die geteeld worden, de dieren die opgroeien en gehouden worden, én de makers, verwerkers en koks die de Achterhoek smaak geven. De hoge kwaliteit van gewassen resulteert in heerlijke, gezonde producten en dat proef je. Beleef het zelf met rondleidingen en proeverijen bij wijngaarden, bierbrouwerijen en kaasboerderijen of met culinaire arrangementen bij heerlijke restaurants.


4. Maak de fruitoogst mee in de Betuwe

De fruitoogst in de Betuwe begint al in het voorjaar, wanneer de bloesem het hele gebied in bloei zet. Foto's: Seijbel PhotographyFoto's: Seijbel Photography

De Betuwe is bezaaid met fruitboomgaarden. Ongeveer een derde van al het fruit dat in ons land wordt geteeld komt uit het rivierengebied, een vruchtbare regio tussen de Lek en de Maas. Daarom wordt het ook wel ‘de fruittuin van Nederland’ genoemd. Tijdens de fruitoogst is het een bedrijvigheid van jewelste in de Betuwse boomgaarden. Het oogstverhaal begint eigenlijk al in het voorjaar, wanneer de bloesem het hele gebied in bloei zet. Pas in de zomer kan er geplukt worden. Wanneer het fruit rijp genoeg is om te plukken is sterk afhankelijk van de fruitsoort. Vanaf juni zijn de kersen rijp. Kort daarna vangt de oogstperioden voor ‘zacht’ fruit zoals aardbeien en bessen aan. Aan het eind van de zomer worden de pruimen geplukt en starten de fruittelers met de perenpluk. De fruittelers zijn tot diep in het najaar bezig met het oogsten van hun appels en peren. Het verse fruit wordt verkocht in stalletjes langs de weg, in de vele boerderij- en streekwinkels, en in fruitautomaten, stuk voor stuk gerund door families die hart voor hun bedrijf hebben. Zo weet je zeker dat je fruit koopt van de beste kwaliteit.

Het rivierengebied laat zich van zijn mooiste kant zien tijdens een fietstocht. Aanrader is de zeventig kilometer lange Lingeroute, vernoemd naar de Linge, een van Nederlands langste rivieren. Je fietst over slingerende dijken langs wuivende rietvelden, weelderige boomgaarden en pittoreske dijkdorpjes. Voor een welverdiende rustpauze ontvangen de vele horecagelegenheden langs de Linge je met open armen. Kortom: het rivierengebied op zijn best. 

Smaakt dat naar meer? Nog meer verborgen verhalen ontdek je op Geldersestreken.nl

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.