12 x op (micro-)avontuur in Nederland: trek eropuit met de mensen van wie je houdt
De coronacrisis gaf ons een lesje nederigheid. We zijn erachter gekomen dat we het reisgevoel waar we zo naar lonken óók gewoon in eigen land kunnen ervaren. Geloof je ons niet? Waag je dan aan een van deze micro-avonturen en ga (opnieuw) de verbinding aan met de omgeving – en je naasten.
1. Leg een fiets-en kanotocht af, Groningen
De beekdalen in Oost-Groningen zijn in ere hersteld: wat recht was mocht weer krom. De natuur die opbloeide is net als vroeger. Als je de beekdalen op unieke wijze wil beleven, leg je een fiets-en-kanoroute af. Peddel en Pedaal heeft speciale ‘wisselstations’ ingericht in Sellingen, Jipsinghuizen en Wedde. Bij elk station heb je de mogelijkheid om over te stappen, van de fiets in de kano of andersom. In het voorjaar tref je langs de meanderende beek één grote bloemenzee aan.
2 Verken het strand al fietsend, Friesland
Fietsen op het strand; je houdt het niet voor mogelijk, maar het kan echt. Een fatbike is een normale fiets, maar dan wel eentje met banden die bijna tien centimeter breed zijn en zorgen voor extra grip in het zand. Je kunt de proef op de som nemen op Terschelling. Terwijl de wind langs je heen suist en de golven kapotslaan in de branding, fiets jij naar het fotogenieke Drenkelingenhuisje en daar voorbij – een tocht die te voet al snel uren in beslag neemt.
3. Maak een natuurbelevingstocht, Drenthe
In Het Wilde Weg biedt bijzondere belevenissen aan in de Drentse wildernis, ver verwijderd van de gebaande paden. Ga bijvoorbeeld kanovaren op de Hunze of in de Onlanden. Samen met een gids ga je op zoek naar dierensporen. Daarna help je met een kampvuur en word je getrakteerd op een vers bereide 'bushmaaltijd'.
4. Word wakker in een historisch natuurhuisje, Overijssel
Soms is een slaapplek zo speciaal dat er verblijven al een avontuur an sich is. Dat gaat op voor de Lemelerberg Lodge. In 1925 liet een Twentse bankier het houten chalet in onderdelen en per trein uit Oostenrijk overkomen, en weer opbouwen op de zuidhelling van de zestig meter hoge Lemelerberg in het Overijsselse Vechtdal. Anno nu is het huisje gelukkig ook beschikbaar voor mensen die geen bankierssalaris verdienen. Je komt hiernaartoe om jezelf weer even te resetten. De door schapen begraasde heide ligt voor je neus en de nachten zijn nog écht donker. Als je hier niet tot rust komt, weten wij het ook niet meer.
5. Vaar naar onontdekte eilanden, Flevoland
Met een driemaster koers zetten richting onontdekte eilanden, wildlife spotten én ongerepte natuur ontdekken: dat móét haast wel een exotische bestemming zijn. Niets is minder waar – de Marker Wadden, voor de kust van Flevoland, bevatten alle ingrediënten voor een ontdekkingsreis in eigen land. Rederij NAUPAR voert dagtochten aan naar de Marker Wadden. De driemaster Abel Tasman vaart uit vanuit de Bataviahaven in Lelystad. De oversteek is een ervaring op zich. Het is ook mogelijk om de eilanden aan te doen in het kader van een georganiseerde tour. Je kunt enkele keren per week op de veerboot stappen en je ter plaatse laten rondleiden door een gids.
6. Ga op safari in eigen land, Gelderland
Denk je aan safari, dan denk je aan Afrika. Maar wist je dat je op De Veluwe óók in een terreinwagen door uitgestrekte zandlandschappen kunt crossen, in een daktent kunt slapen en de Big Five kunt spotten? Tijdens een tweedaagse safari van TeamTripper ga je op pad in een Land Rover op zoek naar edelherten, reeën en andere dieren. Aan het eind van de dag kom je aan op je slaaplocatie: een kamp aan de rand van de bossen en heide in Assel. Het kampvuur is dan al aan en de drankjes liggen koud.
7. Kom tot rust in de natuur en volg een shinrin-yokuworkshop, Utrecht
Wanneer was de laatste keer dat je je één voelde met de natuur? Als je na moet denken over een antwoord ben je waarschijnlijk toe aan shinrin-yoku, een Japanse therapievorm in een westers jasje. Bostherapeute Kat Novotka organiseert verkwikkende workshops in de bossen op De Utrechtse Heuvelrug en andere plekken. Sluit je ogen en gebruik je overige zintuigen, en je zult merken dat de natuur een opladende werking heeft.
8. Verdwaal in de weilanden vol dartelende lammetjes op Texel, Noord-Holland
Texel mag dan wel in zee liggen, het eiland kan terugkijken op een rijk boerenverleden. Het lokale boerenleven is ook nu nog alomtegenwoordig. Je komt ermee in aanraking als je het Boerenommetje bij Oosterend loopt. De deels onverharde route is drie kilometer lang en voert door de weilanden. Als je je bezoek in het voorjaar plant, staan de weilanden vol met dartelende lammetjes. Raak jij maar niet uitgekeken? Blijf dan slapen in een gerenoveerde, typisch Texelse schapenboet. Schapenboet De Boet is de fraaiste van het stel. En ook hier geldt weer: in het voorjaar lopen de lammetjes letterlijk door de voortuin.
9. Adopteer en bevrijd een zeehond, Zuid-Holland
In Nederland komen twee zeehondensoorten voor: de gewone zeehond en de grijze zeehond. Alleen al in het gebied tussen IJmuiden en Cadzand – het onderste deel van de Noordzeekust – komen zo’n tweeduizend exemplaren voor. De zeehondenopvang A Seal op het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee draait dan ook overuren. Met veel liefde worden zieke zeehonden verzorgd, zodat ze weken of maanden later weer kunnen worden vrijgelaten. De opvang in Stellendam is afhankelijk van het geld dat bezoekers met zich meebrengen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een zeehond te adopteren en zélf weer vrij te laten. Financieel bijdragen was nog nooit zo leuk.
10. Ontdek het grootste brakwaterschot van Europa, Zeeland
In Aan De Kust prijst de Zeeuwse band BLØF het unieke kustlandschap van zijn geboortestreek, plat en zilt. Voor een unieke kustervaring verken je samen met een gids het Verdronken Land van Saeftinghe in Zeeuws-Vlaanderen. Tijdens een excursie in het grootste brakwaterschor van Europa stuit je op borrelende zoetwaterbronnen en drijfzandgebieden, en spot je misschien zelfs de machtige ‘vliegende deur’ (zeearend). Nog bijzonderder is een thematische excursie. Je loopt bijvoorbeeld van Saeftinghe tot aan de Schelde of gaat ’s avonds op pad.
11. Fiets door de landschappen die Van Gogh inspireerden, Noord-Brabant
In het buitenland worden cultuurhelden doorgaans op grote wijze geëerd. Nederland is daar iets bescheidener in. Gelukkig heeft men zich in Noord-Brabant hard gemaakt voor de komst van een Van Gogh-fietsroute. De route bestaat uit 435 kilometer aan fietsplezier en is verdeeld in tien delen. Je fietst door het Brabantse landschap dat Van Gogh zo inspireerde en doet plekken aan die door hem op doek werden vereeuwigd, van een kerkje tot een watermolen en een bomenrij.
12. Ga op schattentocht, Limburg
Terwijl de ene wereld op slot is, stelt virtual reality ons in staat om een andere wereld te betreden. In Limburg wordt de techniek op slimme wijze gebruikt om archeologische vindplaatsen aan te duiden en tot leven te wekken. Je kunt er als het ware schatgraven met je mobiel. De vindplaatsen liggen verspreid door de hele provincie en maken onderdeel uit van de zogenaamde Archeoroute. Heb je een vindplaats gevonden? Richt dan je telefooncamera naar de grond en luister goed naar de virtuele archeoloog die tevoorschijn komt. Leuk voor jong én oud!