Lekker fietsen: 14 highlights van de nieuwe Nederlandse Kustroute
Ons kikkerlandje is met de opening van de LF Kustroute een nieuwe fietsroute rijker. De 610 kilometer lange traptocht voert je langs uitgestrekte duinstroken, uitnodigende stranden en historische steden. Wind tegen of wind mee: hier proef en voel je de zilte zeelucht.
De LF-routes (Langeafstand Fietsroutes) zijn al meer dan dertig jaar geliefd onder vakantiefietsers. De Nederlandse Kustroute combineert de LF1 en LF10 en loopt van Cadzand-Bad in Zeeland via Den Helder naar Bad Nieuweschans in Groningen. Wij maakten voor jou een overzicht van de mooiste hoogtepunten en leukste tussenstops.
1. Onthaast in Sluis
Start je fietsavontuur in het gemoedelijke stadje Sluis. Hier kun je genieten van lokale streekgerechten, rondwandelen over de stadswallen en gezellig winkelen. Bezoek ook het Belfort van Sluis. In dit gebouw kun je kunst- en andere exposities bewonderen.
Het middeleeuwse vestingstadje Sluis is een gemoedelijk startpunt van de LF Kustroute. Foto: IStock
2. Waai uit op de stranden van Goeree-Overflakkee
Houd jij niet zo van drukke stranden? Fiets dan even tot Ouddorp, het uiterste puntje van het eiland Goeree-Overflakkee. Hier vind je zo’n 16 duinovergangen waarover je het strand te fiets kunt bereiken. Te veel toeristen? Ga een willekeurige strandovergang over, wandel vijf minuutjes naar links of rechts en je zit zo goed als alleen in de natuur.
Op de stranden van Goeree-Overflakkee kun je genieten van de rust en ruimte. Foto: Merijn Koelink
3. Wandel in de Voornse Duinen
Het Zuid-Hollandse (schier)eiland Voorne-Putten kenmerkt zich door een bijzonder duinlandschap. Voornes Duin is een jonge, kalkrijke duin die stamt uit de late middeleeuwen. Je kunt er genieten van bloemrijke duinvalleien, droge duingraslanden en natuurlijke duinmeren zoals het Quackjeswater en het Brede Water. Bezoek ook het stranddorpje Rockanje. Deze kustplaats heeft een rijke geschiedenis en een prachtig, breed Noordzeestrand.
Voornes Duin is een paradijs voor natuurliefhebbers. Foto: Hondsdol
4. Ga op safari in de Amsterdamse Waterleidingduinen
De Amsterdamse Waterleidingduinen vormen een van de grootste duingebieden van Nederland. Omdat het gebied eigenlijk bedoeld is voor de winning van drinkwater voor de regio Amsterdam, mag je hier alleen fietsen als je hier een vergunning voor hebt - en die worden helaas niet zo vaak uitgedeeld. Wel is het toegestaan om door dit prachtige landschap te wandelen. Door de bossen, stuifzandgebieden, moerassige valleien en droge vlakten waan je je op safari. Neem je verrekijker mee en spot broed-en rietvogels, braamsluipers, rietzangers én vosjes.
Wie de Amsterdamse Waterleidingduinen bezoekt kan oog in oog komen te staan met wilde vosjes. Foto: Samantha Van Dooren
5. Spot damherten in Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Tussen Zandvoort en IJmuiden fiets je langs het dynamisch duingebied van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Hier kun je damherten spotten tegen de golvende duintoppen en eindeloos wandelen. Onderweg kom je meren, bossen en uitzichtpunten tegen.
In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland kun je verborgen meren ontdekken. Foto: Stripe Away
6. Las een pitstop in Haarlem in
Als je onderweg zin krijgt in een kopje koffie, moet je in Haarlem zijn. Dankzij de sfeervolle binnenstad, gezellige restaurantjes en beroemde musea is het hier goed toeven. Je vindt er verborgen hofjes, middeleeuwse gebouwen en verrassende boetiekjes. Mocht je wat langer blijven, bezoek dan ook de antiekmarkt en een van de vele hippe conceptstores.
Het historisch stadje Haarlem is heerlijk om te genieten van een terrasje. Foto: Getty Images
7. Bezoek het Noordhollands Duinreservaat
Het Noordhollands Duinreservaat is een van de grootste natuurgebieden in ons land. Het landschap wordt afgewisseld door eikenbossen, duinvalleien en duintoppen van soms wel 30 meter hoog. Natuurliefhebbers kunnen hier Schotse Hooglanders, patrijzen en aalschovers spotten. Voor €1,80 krijg je een dagkaartje en kun je genieten van de rustige omgeving.
Het Noordhollands Duinreservaat kenmerkt zich door een bijzonder gevarieerd landschap. Foto: Daniel Mulder
8. Bestorm de Schoorlse Duinen
Houd je van een beetje klimmen en dalen? Beklim dan de Schoorlse Duinen, Nederlands hoogste duingebied, met een topper van ruim 55 meter. Hier heb je ruimte genoeg om lekker uit te waaien. Een eeuw geleden was hier één grote zandbak, maar nu broeden er verschillende vogelsoorten, groeien er paddenstoelen en leven er zandhagedissen.
In de Schoorlse Duinen kun je duinen beklimmen en je lekker uitleven. Foto: Buitenleven Vakanties
9. Volg de Waddenzeeroute
De Waddenzeeroute van Callantsoog tot Bad Nieuweschans loopt door één van de dunstbevolkste delen van Nederland. Hier kun je rustig fietsen door historische terpdorpjes en het voormalige waddeneiland Wieringen ontdekken.
Tijdens het laatste stuk van de Kustroute kom je voorbij Wieringen, een voormalig waddeneiland. Foto: Wonderlijk Wieringen
10. Passeer de Kornwerderzand
De LF Kustroute voert je over de welbekende Afsluitdijk, een 32 kilometer lange dijk tussen Noord-Holland en Friesland. Op deze weg passeer je de Stelling Kornwerderzand. In oorlogen is dit een belangrijke stelling geweest om Nederland te verdedigen. De overgebleven bunkers en sluizen geven deze plek een uniek karakter. Opgelet: de Afsluitdijk is enkel op dinsdag 18 augustus open voor fietsers. Wil je op een andere datum de dijk over, dan kun je de kostenloze fietsbus nemen.
De overgebleven bunkers op de Afsluitdijk bij Kornwerderzand zijn de moeite waard om te bezoeken. Foto: Landmark Scout
11. Ontspan in Harlingen
Als je even tot adem wilt komen, kun je een tussenstop maken in de havenstad Harlingen. De gemoedelijke sfeer die hier heerst, geeft je meteen een vakantiegevoel. Bovendien is het de ideale plek om kennis te maken met de Friese cultuur. De stad telt 517 rijksmonumenten, dus er valt genoeg te ontdekken. Wil je een extra touch willen geven aan je verblijf, dan kun je in Harlingen overnachten in een vuurtoren, oude reddingsboot of in een omgebouwde havenkraan.
In de havenstad Harlingen krijg je automatisch een vakantiegevoel. Foto: IStock
12. Ga wadlopen bij veerdam Holwerd
Wil je Ameland bezoeken, dan moet je bij Holwerd noordwaarts richting de veerdam gaan. Ook als je de oversteek niet wilt maken, is het de moeite waard om een ommetje te maken naar deze veerdam. De opstapplaats steekt een stuk de Waddenzee in, waardoor je prachtig kan uitkijken op de kweldergebieden. Tip: mocht de boot al vertrokken zijn, dan kun je ook kiezen voor de avontuurlijkere optie: wadlopen. Het Wadloopcentrum Friesland organiseert vanaf de veerdam wadlooptochten naar Ameland.
De omgeving van de veerdam in Holwerd is prachtig om te wandelen of fietsen. Foto: LF Kustroute
13. Bezoek het vissersdorp Moddergat
Moddergat is een oud vissersdorpje waar je meer kunt leren over de verdwenen kustvisserij. De oude vissershuisjes geven je automatisch een nostalgisch gevoel. Een must-do is een bezoek aan het openluchtmuseum ‘It Fiskershuske’. Hier kom je alles te weten over de vroegere visserscultuur.
De oude vissershuisjes geven het dorp Moddergat een uniek karakter. Foto: Funda
14. Ga terug in de tijd in de Menkemaborg
De Menkemaborg in Uithuizen is een van de weinige overgebleven Groninger borgen. Een borg is de Groningse variant van een burcht, een versterkte woning van een herenboer. Tegenwoordig doet de Menkemaborg dienst als een museum. Het geeft een indrukwekkend beeld van de woon- en leefcultuur van de Groninger landjonkers in de 17e en 18e eeuw. In de tuin vind je een van de weinige originele, Nederlandse doolhoven.
In de Menkemaborg in Uithuizen kun je meer te weten komen over het leven van de Groninger landjonkers uit de 17e eeuw. Foto: Holland.com
Wil jij meer leuke plekjes ontdekken in ons kikkerlandje? Bestel In Eigen Land, onze speciale editie over de bijzonderste reizen van Nederland. Je krijgt de special zonder verzendkosten thuisgestuurd.