Zo vermijd je stijgende prijzen voor vakanties: 6 tips om kosten te besparen
Het was je waarschijnlijk al opgevallen: niet alleen de kosten voor benzine, gas en licht en de dagelijkse boodschappen zijn flink gestegen, ook vliegtickets, huurauto’s, hotelovernachtingen en excursies zijn in korte tijd een stuk duurder geworden. De reiswereld gaat gebukt onder stijgende prijzen, maar met onze tips is er nog flink wat voordeel te vinden!
Zo regel je goedkoop een huurauto
Dé tip voor een goedkope huurauto: boek op tijd. © Getty Images
De hoge tarieven voor huurauto’s zijn een kwestie van vraag en aanbod. Het moge duidelijk zijn dat reizigers weer staan te trappelen om op vakantie te gaan, waardoor de vraag groter is dan ooit. Die enorme run op huurauto’s kunnen verhuurbedrijven niet aan. In de pandemie werd het stilstaande wagenpark voor een deel verkocht om het hoofd boven water te houden, terwijl inmiddels door een tekort aan chips en de oorlog in Oekraïne de aanwas van nieuwe auto’s te laag is. Het gevolg van de krapte zijn de stijgende prijzen; je betaalt nu soms wel het dubbele van wat je gewend was.
Toch kun je de prijs van een huurauto nog flink drukken. De experts van Sunny Cars verklappen ons: ‘De allerbelangrijkste tip is: boek op tijd. Zodra je weet dat je een huurauto nodig hebt, leg deze dan vast. Hoe korter op vertrek je boekt, hoe hoger de prijzen zullen zijn. Wanneer je bij Sunny Cars reserveert. kun je gratis tot één uur voor huuraanvang annuleren. Mochten je plannen nog wijzigen, dan ben je dus nog volledig flexibel.’
Zo huur je een camper voor weinig geld
Via Goboony huur je een camper voor een prikkie. © Getty Images
Het volgende product van de deeleconomie dient zich aan: Goboony, het platform voor campers. Campereigenaren verdienen een zakcentje bij door hun camper aan te bieden in plaats van te laten verstoffen in de stalling, terwijl reizigers voor relatief weinig geld een camper van een particulier kunnen huren. Zo ontstaat een win-winsituatie. Voor huurders zitten er parels van campers tussen het aanbod. Zo vonden wij deze moderne bus (bouwjaar 2022!) met een prijs vanaf €79 of deze gezinscamper vanaf €73.
Ons oog viel ook op wegbrengcampers in Europa, die reizigers voor één euro per dag kunnen huren. Wij namen de proef op de som en reden een camper voor een schijntje van München naar Amsterdam. Goede deal, toch? Of is een camper voor slechts een euro per dag te mooi om waar te zijn?
Zo vind je het goedkoopste tankstation in het buitenland
Met je mobiele telefoon vind je snel en gemakkelijk het goedkoopste tankstation in je omgeving. Foto: Getty Images
Tanken in het buitenland is een stuk voordeliger dan in Nederland, maar de verschillen tussen de tankstations zijn ontzettend groot. Met de apps ANWB Onderweg of Directlease Tankservice vind je snel en gemakkelijk een voordelig tankstation. Je krijgt de prijzen van de brandstof te zien, waardoor je zeker weet dat je bij de goedkoopste van de buurt je auto weer volgooit.
Zo scoor je een goedkoop vliegticket
Wachten op de beste last-minute deal voor je vliegticket is verleden tijd. Foto: Getty Images
Waar tijdens de pandemie de prijzen voor vliegtickets daalden, is er al geruime tijd een flinke inhaalslag gemaakt. Wat heet: budgetmaatschappijen rekenden in de meivakantie liefst zestig procent méér voor een ticket dan afgelopen januari. In diezelfde vijf maanden tijd stegen de prijzen van KLM, Lufthansa en Brussels Airlines met ruim twintig procent, zo rekende reisorganisatie Travix uit.
Toch hoef je niet per se duurder uit te zijn. Het moment van boeken is bepalend voor de prijs van je ticket, maar een goedkope last-minute scoren is een achterhaald idee. Beter check je bij deze handige tool van Skyscanner wat het beste moment is om te boeken voor jouw bestemming. Daaruit blijkt al snel dat op het laatste moment een ticket boeken stukken duurder is dan geruime tijd van tevoren. Hier vind je ook de duurste en goedkoopste maand om naar de gewenste bestemming te vliegen. Ook de dag van vertrek, het instellen van prijsalerts en het wel of niet boeken van een retour zijn van invloed op het bedrag. Hoe? Check dan dit artikel over het scoren van goedkope vliegtickets.
Zo regel je de voordeligste accommodaties
Een goed hotel hoeft niet duur te zijn. © Getty Images
De prijzen van accommodaties lagen in de meivakantie liefst 17,7% hoger dan een jaar eerder. De reiswereld schoot zo de inflatie nog ver vooruit. Het is serious business geworden om te besparen op je overnachting. Dat doe je door niet direct te boeken via een aanbieder als Booking.com, maar eerst eens te informeren bij de accommodatie zelf. Door commissies blijft er wat aan de strijkstok hangen van de boekingssites, die je kunt vermijden door in direct contact te treden met je gewenste slaapplek. Bovendien gaat zo iedere cent van jou rechtstreeks naar de accommodatie, wat bijdraagt aan een eerlijkere verdeling van geld in de reiswereld.
Soms biedt de accommodatie juist een goedkopere prijs aan via een boekingssite om gasten te trekken. De een doet dat via bijvoorbeeld Expedia, de ander via Booking.com. Vergelijk daarom de prijzen van de boekingssites via Trivago. In sommige gevallen scheelt dit zo een paar tientjes, omdat je op het spoor komt van een aanbieding.
Zo reis je goedkoop met de trein
De trein vormt niet alleen een duurzaam alternatief voor het vliegtuig, het is ook goed voor de portemonnee. Tenminste, als je weet hoe je zoeken moet. Het beste moment om treintickets te kopen is al meteen wanneer de tickets beschikbaar zijn. Wanneer de tickets in de verkoop gaan bij NS International verschilt per aanbieder. Zo is de Thalys vier maanden voor vertrek te boeken, Eurostar tot 180 dagen en ook de nachttrein (Nightjet) en de Intercity Berlijn tot 180 dagen voor vertrek. Je kunt een emailalert instellen voor de gewenste vertrekdag, zodat je er altijd snel bij bent.
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.