10 tips tegen ongedierte in hotelkamer: zo kom je af van muizen, kakkerlakken, mieren en bedwantsen
Dieren als muizen, kakkerlakken, mieren en bedwantsen zijn ongewenste gasten, thuis én op reis. Hoe kun je ze voorkomen of bestrijden?
Het is niet ondenkbaar dat je in een hotelkamer oog in oog komt te staan met ongedierte. Je kunt natuurlijk vragen om een andere kamer of naar een ander hotel gaan, maar soms is dat niet meer mogelijk. De Columbus-redactie zocht uit hoe je zelf van het ongedierte in je hotelkamer af kunt komen en vooral: hoe je het kunt voorkomen.
1. Muizen
Muizen lijken weliswaar niet zoveel kwaad te doen behalve je de stuipen op het lijf te jagen en je de hele nacht uit je slaap te halen met hun getrippel en geknaag. Echter, de knaagdieren kunnen ook ziektes overdragen. Hoewel het natuurlijk niet jouw taak is om als hotelgast achter de muizen aan te jagen, geven we toch een paar tips om het contact met de diertjes zoveel mogelijk te vermijden:
- Inkoppertje: laat geen eten in hun bereik liggen; zelfs kastjes zijn niet bestand tegen de kruip-sluip technieken van de dieren, noch tegen ander ongedierte. Voedsel trekt per definitie ongewenste gasten.
- Er zijn stekkers beschikbaar die een hoog geluid afgeven dat wij niet kunnen horen, maar muizen wel. Door de frequentie van 12 tot 24 kHz – voor de mens niet waarneembaar – worden muizen uit huis geweerd. Het enige wat je hoeft te doen is het apparaat in het stopcontact te steken. Denk er op reis wel aan om een wereldstekker mee te nemen! Het apparaat is geschikt voor een kamer met een oppervlakte van maximaal 70 vierkante meter, dus het zou je hotelkamer zeker moeten dekken.
- Muizen kunnen zich door hun flexibele skelet door piepkleine gaten wurmen. Het is dus belangrijk dat je de gaten afdicht. Muizen knagen bijna overal doorheen, maar aluminiumfolie laten ze meestal voor wat het is. Het heeft hetzelfde effect als wanneer wij op metaal bijten.
Muizen kun je weren door onder andere ultrasone stekkers en aluminiumfolie. Foto: Unsplash
2. Kakkerlakken
Kakkerlakken verspreiden net zoals muizen ziektes en bacteriën door van je voedsel te eten of er zelfs alleen maar overheen te lopen, dus het is goed als je ze uit de buurt houdt. Een kakkerlak laat zich niet zo makkelijk wegjagen, dus de volgende tips zijn helaas geen garantie voor een kakkerlakvrije hotelkamer, maar kunnen je in ieder geval op weg helpen.
- Kakkerlakken houden van warme, vochtige plekken en ze worden snel aangetrokken door voedsel. Als je in een appartement zit, houd dan zo mogelijk de temperatuur in de keuken laag om die kamer minder aantrekkelijk te maken.
- In hotelkamers vind je per definitie vaak vochtig textiel: badlakens, gewone handdoeken en natgeregende kleding zijn in elke hotelkamer wel te vinden. De stoffen bieden een feest voor kakkerlakken, maar de oplossing is vrij simpel. Zorg dat je je natte spullen nooit op een hoop op de grond gooit, maar hang het bij voorkeur buiten uit, bijvoorbeeld op het balkon. Als je geen buitenruimte hebt, zorg dan dat de vochtige stukken netjes opgehangen zijn aan haakjes of over de douchegordijnrails.
- Ben je van het type 'ik-spring-op-een stoel-als-ik-een-beest-zie', neem dan een spray tegen kruipend ongedierte mee. Dit is overal te koop is voor minder dan € 10. Kakkerlakken zijn heel moeilijk te verdelgen, maar het helpt ook tegen andere kruipend ongedierte als mieren. Sla een kakkerlak nooit dood! Het insect legt vaak in doodsangst eitjes, waardoor je nog verder van huis bent...
Om kakkerlakken te vermijden verstop je je voedsel en houd je je kamer zo droog mogelijk. Foto: Rentokil
3. Mieren
Mieren kom je niet tegen in de winter, maar hoe warmer het wordt, hoe meer ze zich laten zien; op warme vakantiebestemmingen kunnen ze een ware plaag vormen.
- Mieren zijn voorzien van een perfecte radar voor voedsel en hebben je kostje ongetwijfeld zo gevonden. Echter, er is een aantal etenswaren die deze detector in de war kunnen brengen, zoals koffiedik en rode pepers. Deze producten zijn vrijwel overal ter wereld verkrijgbaar en een simpele manier om mieren van hun spoor af te leiden.
- Ook een spray tegen kruipend ongedierte is handig als je liever geen zwarte waas in je koffer wilt vinden.
Mieren kunnen in de zomer een echte plaag vormen. Foto: Hylke Pelgrum
4. Bedwantsen
Bedwantsen, ook wel bekend als bedbugs, zijn insecten die je echt niet in je hotelkamer wilt vinden. Het zijn platte, ovale insecten van ongeveer vijf millimeter groot, die zich in je matras of in de plinten van de muur verstoppen . 's Nachts komen ze naar de matrasoppervlakte en bijten ze je om bloed uit te zuigen. Bedwantsen houden het meestal niet bij één bijt maar laten een rits van bulten achter, die heel erg jeuken en eruitzien als uitslag. Als je deze bulten openkrabt, is het infectiegevaar hoog. Het wordt aangeraden om langs de kliniek te gaan en antihistamine, een medicijn tegen allergieën, te halen als je bent gebeten.
Het bedwantsenprobleem is groot en wordt steeds groter. Eerst kwam het probleem vooral buiten Europa voor, met name in Australië en Zuidoost-Azië, maar de plaag verplaatst zich langzaam naar Nederland. In Amsterdam is al een aantal hotels die last hebben van een bedwantsplaag. De beestjes zijn doorgaans meegereisd in de kleding en koffers van rondreizende toeristen.
- Als je in een hotel zit met bedwantsen is een oplossing als een andere kamer of ander beddengoed echt niet afdoende. Kom je bedwantsen tegen, verkas dan gelijk naar een ander hotel en geef het probleem door aan het personeel van het hotel. Het is niet mogelijk om jezelf te beschermen met een deken of kleding, want daar komen ze gewoon door. Als je zeker wilt weten dat je geen kans hebt op bedbugs in je hostel of hotel, kies dan een onderkomen waar gebruik wordt gemaakt van een plastic hoes om het matras. Deze hoezen worden veel gebruikt in Singapore.
- Er is ook een aantal andere middeltjes tegen bedwantsen. Zo heb je een bedwantsdetector. Dit is een klein soort verwarmingstoestel waar je lijmvellen met lokstof overheen legt. Plaats het toestel onder je bed. Als er bedwantsen aanwezig zijn, zullen deze op het lokstof en de warmte afkomen. Geen bedwantsen te zien? Dan is je bed veilig.
Bedwantsen verstoppen zich in matrassen en kunnen jeukende bulten achterlaten wanneer ze mensen bijten. Foto: Unsplash